Grov vegetar-pizza
En sunnere variant med grovere bunn og full av gode grønnsaker.
Og den skal være hjemmelaget.
Nam, italiensk pizza med bakte grønnsaker.
Foto: Tommy Østhagen / Kreativ Catering
Det er helt ufattelig at så mange nordmenn sverger til en fabrikkpizza som halve befolkningen attpåtil må bruke tid på å plukke bort ingredienser fra. Lager du den selv, bestemmer du akkurat hva du vil ha på. Det er lett, og det går fort.
En gang utfordret jeg noen hybelboende studenter ved å proklamere at jeg skulle lage en pizza fra bunnen av og steke den ferdig på samme tid det tok dem å varme ovnen og steke en Grandiosa. Jeg vant.
Ønsker du en lettere pizza, kan du fremdeles pøse på med tomat, tomatsaus og alskens magre fyllvarianter. Vær raus med grønnsaker, urter og krydder og heller litt sparsom med osten. Slankekost blir det aldri, så spis sakte og dropp den siste biten du egentlig ikke trenger!
VK-kokken: Tommy Østhagen er tidligere Norgesmester i kokkekunst, og har skrevet flere kokebøker.
Foto: Jan Petter Lynau
(1 pizza er til 2 personer)
Pizzabunn:
(gir 4 bunner)
250g hvetemel
100g sammalt hvete grov
100g sammalt hvete fin
50g sammalt rug, fin
3,25dl vann
7g salt
5g gjær
Bland vann og mel i en bolle og dekk med plastfolie. La det stå i en time.
Ha i salt og gjær og elt deigen på lav hastighet i cirka 15 minutter.
Legg deigen over i en bolle som er smurt med litt olje. Dekk med plastfolie og la deigen heve i 1-2 timer. Hvis deigen ikke hever lenge nok vil den trekke seg sammen og miste fasongen etter at den er kjevlet ut.
Del deigen i emner på cirka 250 gram og form de til store boller. Dekk med plastfolie og la den heve i 45 minutter.
Kjevle bunnene til tynne pizzabunner på cirka 30 cm i diameter.
Prikk bunnene med en gaffel og forstek de i ovn på 220 grader i 3 minutter.
Ta bunnene ut og ha på ønsket fyll!
Pizzafyll:
1 boks hermetiske tomater
1 fedd hvitløk
1ts hakket timian
1ts olivenolje
Salt og pepper.
1stk vårløk
6 cherrytomater
¼ rød paprika i ringer
50g revet ost
Hakk hvitløk og fres den i olivenolje i en kjele. Ha på hermetiske tomater og timian. Kok sammen i ca 20minutter på lav varme. Kjør til en glatt saus med stavmikser.
Ha pizzasaus ut på pizzabunnen og dekk med revet ost. Strø over ringer av paprika og vårløk, og cherrytomater som er delt i to. dryss over litt salt og pepper. Stekes i ovnen på 250 grader i 5-7minutter.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
En sunnere variant med grovere bunn og full av gode grønnsaker.
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Å lage mat fra bunnen av er både godt og sunt! Her får du to burgeroppskrifter helt uten rødt kjøtt.
Ukens siste hverdag avsluttes med sunnere pizza og en økt som trener hele kroppen på kun syv minutter. Her er dagens mat og treningsplan, tar du utfordringen?
Selvfølgelig kan du spise pizza selv om du slanker deg!<br />
Ut med kjøttdeigen, inn med blomkål. Her er to sunne oppskrifter på blomåltaco og pizza med sopp og blomkål som både smaker godt og metter.