KUNSTIG ELLER EKTE: Kunstig søtning kan virke forlokkende for de som vil passe vekten, og fremdeles leve det søte liv, da de ikke inneholder kalorier eller påvirker blodsukkeret. Likevel er ekspertene uenige hvordan de kunstige søtningsstoffene virker i kroppen. Illustrasjonsfoto: Nicolai Prebensen / VG

Hvor «sunt» er egentlig kunstig søtstoff?

Publisert: 2015-03-06 15:24

Er du forvirret rundt sukkerhysteriet? Du er ikke alene. Kunstig søtstoff er kalorifritt, men kan likevel lure kroppen til å lagre fett.

Butikkene bugner over av ulike varianter søtningsstoff du kan tilsette maten, om du vil unngå , sukker, og da hvitt rørsukker. Flere av dem er nok fortsatt relativt ukjente for mange.

Honning, lønnesirup og kokossukker er naturlige varianter som gir søtsmak, i tillegg til små mengder mineraler og næringsstoffer. Dette er søtstoffer som inneholder kalorier og påvirker blodsukkeret på nøyaktig samme måte som vanlig, hvitt sukker.

Om målet ditt er å gå ned i vekt, har du kanskje prøvd deg på alternative søtstoffer som inneholder få eller ingen kalorier, som eksempelvis Sukrin eller Stevia. Førstnevnte er matblogger Linda Stuhaugs absolutte favoritt.

– Jeg er ikke interessert i å gi kroppen min vanlig sukker. Det er noen år siden jeg fant ut at jeg ville prøve ulike sukrinvarianter, og senere har det bare fulgt meg, sier Stuhaug.

Det vi kjenner som sukrin her i Norge, er egentlig et sukkeralkohol ved navn erythritol, som finnes naturlig i blant annet pærer og melon. Stevia, eller steviosider, utvinnes fra Stevia-planten. Steviosider skal være så mye som tre hundre ganger søtere enn sukker.

Tell byggeklosser

Men selv om de ikke inneholder kalorier, betyr det at de er sunnere enn annen søtning? Nei, mener lege og forfatter Berit Nordstand.

GÅ FOR EKTE VARE: Lege og forfatter Berit Nordstrand sier nei til kunstig søtningsmidler. – Alt som er tatt ut av sin naturlige sammenheng er kunstig, sier hun og anbefaler heller å bruke honning, banan, fiken og lønnesirup i matlagingen.

– All sødme som er tatt ut av sin naturlige sammenheng, er kunstig. Når du spiser en banan, er det søtning i sin naturlige form. Et hvitt pulver som er tatt ut av sin sammenheng, er kunstig. Erythritol finnes naturlig i pærer, men alle de gunstige plantestoffene som virker sammen med søtsmaken, har jo blitt igjen i pæra, sier Nordstrand.

Sunnhet handler ikke om kalorier, mener hun. Nordstrand synes det er et mye bedre alternativ å telle næringsstoffer eller byggeklosser, også for den som vil gå ned i vekt.

– Vi kan gjerne lage oss desserter hver eneste dag, men vi skal bruke gode råvarer med næring som cellene i kroppen din trenger, sier Nordstrand.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Kan gi overvekt

Det kan være lett å gå seg vill i sukkerjungelen, når det er så mange ulike kunstige, naturlige og kjemisk fremstilte søtningsstoffer der ute. Og det er viktig å være klar over at de alle har forskjellige egenskaper og sammensetninger. Det er forsket mye på søtningsstoffer. En av studiene ble publisert i tidsskriftet Nature i fjor.

Studien viste at enkelte søtningsstoffer, hovedsakelig sakkarin, kunne endre bakteriefloraen i tarmen hos gnagere. Sakkarin brukes mest som bordsøtningsmiddel. De andre søtstoffene hadde mye mindre effekt.

Forskningen var i hovedsak gjort på mus.

Endringen de så i tarmfloraen, førte til glukoseintoleranse, som kan være forløperen til diabetes, samt gi økt risiko for overvekt og hjerte- og karsykdommer.

Alt med måte

UFARLIG: Kunstige søtstoffer er ikke helseskadelige så lenge de konsumeres i normale mengder. Det er for ekspempel mye bedre å drikke lettbrus enn sukkerbrus.

Professor i ernæring og Vektklubbekspert, Christian A. Drevon, mener at det er langt frem å kunne si at denne virkningen også vil forekomme hos mennesker. Om du ønsker å få i deg mindre energi, mener han du fint kan bruke litt av de kunstige søtstoffene. Men: Alt med måte.

– Det finnes ikke holdepunkter for å si at søtningsstoffer er helseskadelige. Om målet ditt er å gå ned i vekt, er rådet enkelt: Spiser du mer energirik mat, så legger du mer på deg, sier Drevon.

I den amerikanske studien var det gitt betydelig høyere mengder søtstoff enn det som er anbefalt mengde for mennesker i dag. Selv om det er usikkert hvilken effekt enkelte søtstoffer kan ha på tarmfloraen, er det viktig ikke å overskride det akseptabelt daglige inntaket, mener Trine Husøy, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

– Søtningstoffer er veldig godt studert, hovedsakelig i dyreforsøk, men også humanstudier. Stoffene er veldig forskjellige, men så lenge inntaket ikke er høyere enn det som er anbefalt, skal de være trygge, sier Husøy.

Ekte boller

For søtmunnen Linda Stuhaug hadde det vært uaktuelt å kutte ut søtsaker fullstendig. Derfor er Sukrin et bra alternativ, synes hun.

– Jeg bruker det i bakst, desserter og hjemmelaget godteri og konfekt. Smaken er ikke nøyaktig lik sukker, men det fungerer bra likevel, sier hun.

Og etter å ha prøvd seg gjennom utallige oppskrifter, mener hun selv å ha knekt koden.

– Når jeg baker boller med sukrin, så smaker det ordentlige boller, sier Stuhaug.

Spis riktige kalorier

Om du vil ha søtt i sin naturlige form, har Berit Nordstrand en rekke alternativer til deg.

– Du kan søte med honning, banan, fiken, dadler, kokossukker, lønnesirup og molasses, som er et avfall fra sukkerindustrien. Alle disse inneholder gode byggeklosser til kroppen din, i tillegg til å gi god sødme til desserter og annen mat, sier Nordstrand.

Du skal ikke være så redd for kaloriene, sier hun, da det kan være stor forskjell på å være tynn og være sunn. Det viktige er at kaloriene du får i deg, kommer i form av ting du trenger for å være frisk.

– Flere studier har vist en sammenheng mellom bruk av enkelte kunstige søtstoffer og økt kroppsvekt. Hvis det er sånn at å drikke lettbrus kan påvirke forbrenningen din, vil du jo ende opp med å legge på deg heller enn å ta av deg de kiloene du ønsker, sier Nordstrand.

Lag deg kosemat som gir næring til kroppen din, råder hun.

– Hold fokus på hva du kan kose deg med, og ikke om hva du skal holde deg unna. Livet er for kort til ikke å kose seg, sier Nordstrand.

Alternativene til rørsukker

Rørsukker eller sukrose, er et sukker som utvinnes fra sukkerrør eller sukkerbete. Inneholder 406 kcal per hundre gram, og påvirker blodsukkeret vårt i stor grad. Sukker er som kjent en versting for tennene.

Her er noen av den «nye» søtstoffene du finner i butikkene i dag:


  • Sukrin: er et sukkeralkohol ved navn erythritol, som forekommer naturlig i frukt som pærer og melon. Sukrin kommer i flere varianter med ulik smak og tekstur. Har ca 70% prosent av søtsmaken du finner i sukker. Påvirker ikke blodsukkeret, og inneholder 0 kcal per hundre gram. Det skal heller ikke være skadelig for tennene.

  • Stevia: eller steviosider, utvinnes fra Stevia-planten. Planten kalles ofte «sweetleaf» eller «sugarleaf» grunnet sin søte smak. Den inneholder glucosider som er opp til tre hundre ganger søtere enn sukker. Inneholder 0 kcal per hundre gram, påvirker ikke blodsukkeret og skal ikke være skadelig for tennene.

  • Kokossukker: fremstilles av nektaren til blomstene som vokser på kokosnøttpalmen. Den er søt på smak, med en anelse smak av karamell. Kokossukker inneholder 400 kcal per hundre gram, men også litt næringsstoffer som jern, sin, magnesium og flere B-vitaminer.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Søtere liv uten sukker?

Damen bak #sugarfree-trenden

Sov deg ned i vekt

Kostholdet for bedre søvn

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her