Sunn, god og glutenfri hverdagsmat
Om du selv har cøliaki eller får besøk av noen som ikke spiser gluten, kan det være utfordrende å vite hva du kan servere til helt vanlige måltider. Her får du noen sunne forslag fra Vektklubbs kostholdsekspert.
Mange sverger til glutenfrie varer til tross for at de ikke har diagnosen cøliaki. Enkelte tror de blir slanke, men effekten kan snarere være motsatt.
I de glutenfrie produktene er glutenet, som er proteinet i kornet, tatt vekk, mens det bare er stivelsen som er igjen. For de fleste som ønsker å gå ned i vekt, er det nettopp stivelsen mange ønsker å kutte ned på. Mindre proteiner i kosten gjør at en raskere føler seg sulten. Da kan det bli lett å spise mer, når man ønsker å spise mindre.
– I tillegg til at glutenfritt inneholder mer stivelse og mindre protein, inneholder det også mindre mineraler og andre næringsstoffer. Så å tro at det for en som ikke har cøliaki er sunnere å spise glutenfritt, er helt feil, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør.
Har du en slankeeffekt av å droppe gluten, er den nok kortvarig, mener Sundfør. Hun har sett en økende tendens til at folk dropper gluten, mange fordi de tror de går ned i vekt.
– Mat er som mote. Trendene kommer og går. Tidligere var det melk mange ikke skulle ha. Nå ser det ut til å være gluten, sier Sundfør.
De siste årene har det kommet nye glutenfrie produkter samtidig som salget har gått rett til værs. I tillegg til de tradisjonelle glutenfrie produktene som brød, pasta og kaker, blir også produkter som aldri har inneholdt gluten, nå merket med glutenfritt for å øke salget. Hos Orkla Foods, som er en av de største matvareleverandørene, har de inntrykk av at glutenfritt er en trend. Også de tror mange av glutenfrikundene håper å bli slanke.
– Våre målgrupper er imidlertid de som har cøliaki eller cøliakisk glutensensitivitet, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.
De siste tre årene har de hatt en dobling i salget av glutenfrie varer. Spesielt øker salget av glutenfrie bakemikser og frossenpizza.
Det er de med den autoimmune sykdommen cøliaki som virkelig må holde seg unna gluten. De har en overfølsomhet som gir betente slimhinner hvis de spiser gluten. Tarmtottene reduseres og dermed evnen til å ta opp næringsstoffer fra kosten. Symptomer på cøliaki er magesmerter, vektnedgang, lave blodverdier og mangel på viktige næringsstoffer.
Statens Institutt for forbruksforskning Sifo har gjort beregninger som viser at 850 000 nordmenn i dag spiser glutenfritt. Likevel er det bare rundt to prosent av befolkningen som har diagnosen cøliaki.
Når noen opplever å gå ned i vekt når de kutter ut gluten, tror Sundfør det ikke handler om glutenet.
– Hvis man opplever en vektnedgang av å kutte gluten, tror jeg det først og fremst handler om at folk blir mer bevisst på hva de spiser. Det vil ha en stor effekt på vekten å droppe de typiske glutenholdige produktene som pizza, pasta og hvitt brød. Eller, når du ikke lenger spiser kakestykket du blir tilbudt når du er på besøk, eller tar med deg en bolle i farta når du er sulten, så vil du nok merke det på vekten, sier Sundfør.
Mange med mage og tarmplager kan oppleve en bedring ved å kutte ut gluten, selv om de ikke har fått diagnosen cøliaki. I Norsk Cøliakiforening tror de det er mange som kan ha glede av å kutte ut gluten.
– Det finnes mange som har både cøliaki og andre diagnoser som i dag ikke vet at det er det de har. Mange går i mange år uten å få vite at det er gluten som gjør at de ikke har en normal helsetilstand, sier generalsekretær i Norsk Cøliakiforbund Knut Peterson.
Han oppfordrer folk til å teste seg hos legen for å se om det er cøliaki de har, og ikke legge om kostholdet på egen hånd.
Lise Friis Pedersen (49) har ikke spist gluten i kosten siden hun var i midten av trettiårene, selv om hun ikke har diagnosen cøliaki.
– Det begynte med at jeg hadde mye vondt i magen. Det har jeg hatt siden jeg var i slutten av tenårene. Jeg ble undersøkt både for cøliaki og andre sykdommer, men ingen fant ut hva som feilte meg, forteller hun.
Hun fikk tips om at hun kunne forsøke å kutte gluten og laktose i kosten. Hun sluttet med laktoseholdige melkeprodukter først, og merket bedring. Etterpå kuttet hun gluten og har levd på mat uten gluten siden.
Hun erstatter brødmåltider med havregryn og andre glutenfrie frokostblandinger. Til lunsj spiser hun ofte salat, og middagene er også uten melvarer. Hun tror ikke glutenkutt i seg selv er slankende.
– Mange kan føle seg mindre oppblåst og føle seg slankere av den grunn, men det er nok ikke fraværet av gluten, men alt du ikke spiser som eventuelt gjør deg slank. Skal du gå ned i vekt, må man heller spise sunnere mat og bevege seg mer, sier også hun.
Ernæringsfysiolog Gry Skodje ved Rikshospitalet forteller at overgang fra kosthold med gluten til glutenfri kost, for folk med cøliaki, kan føre til vektoppgang. Hun forteller at det i USA er vist at cøliakere som går over på glutenfri kost øker sin BMI til over normalområdet.
I en helt fersk italiensk-britisk studie fra 2015 har man også sett økning av metabolsk syndrom hos cøliakere etter ett år på glutenfri kost, uten at man har forklaringen på hvorfor.
Av de som faktisk trenger å kutte ut gluten fordi de har cøliaki, vil noen oppleve en vektoppgang når de kutter gluten fordi kroppen begynner å ta opp mer næring.
Gry Skodje forklarer at glutenet har gjort at kroppen ikke har kunnet ta opp den nødvendige næringen over lang tid. Når glutenet blir borte og tarmen normalisert, vil kroppen ta opp mer næring.
Ny og forbedret tjeneste - dette får du!
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Om du selv har cøliaki eller får besøk av noen som ikke spiser gluten, kan det være utfordrende å vite hva du kan servere til helt vanlige måltider. Her får du noen sunne forslag fra Vektklubbs kostholdsekspert.
I år har kioskkjeden hovedsakelig reklamert for pølser, kanelsnurrer og andre usunne varer. Neste år blir det andre boller.
Luft kan gi alt fra små ubehag til uutholdelige smerter. Heldigvis finnes det noen grep man kan gjøre her og nå, men også for å forebygge oppblåst mage, skriver klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
Havregryn er billig, næringsrik og har mange gode egenskaper som er positivt for helsen. Særlig er havre kjent for å inneholde fiberet betaglukan som har vist seg å ha spesielt god effekt på kolesterolet.
Luft i magen kan skyldes irritabel tarm (IBS), og mat med lav FODMAP kan være kostholdet som hjelper deg fra plagene, forklarer klinisk ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm.
Matbutikkene kan sabotere for vektnedgangen din. Her er fem triks de bruker for å få deg til å handle mer usunn mat.