SELGER: De som har cøliaki og virkelig trenger glutenfrie varer kan glede seg over at utvalget de siste årene har blitt veldig mye større. Salget går til himmels. Dersom du ikke har medisinske grunner til å kutte ut gluten vil du ikke gå ned i vekt ved å velge glutenfritt, mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør.
SELGER: De som har cøliaki og virkelig trenger glutenfrie varer kan glede seg over at utvalget de siste årene har blitt veldig mye større. Salget går til himmels. Dersom du ikke har medisinske grunner til å kutte ut gluten vil du ikke gå ned i vekt ved å velge glutenfritt, mener klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør. Foto: Krister Sørbø / VG

Glutenfritt kan gjøre deg fet

Hanne Borgen Vassnes
Publisert: 2015-04-17 12:23

Mange sverger til glutenfrie varer til tross for at de ikke har diagnosen cøliaki. Enkelte tror de blir slanke, men effekten kan snarere være motsatt.

I de glutenfrie produktene er glutenet, som er proteinet i kornet, tatt vekk, mens det bare er stivelsen som er igjen. For de fleste som ønsker å gå ned i vekt, er det nettopp stivelsen mange ønsker å kutte ned på. Mindre proteiner i kosten gjør at en raskere føler seg sulten. Da kan det bli lett å spise mer, når man ønsker å spise mindre.

– I tillegg til at glutenfritt inneholder mer stivelse og mindre protein, inneholder det også mindre mineraler og andre næringsstoffer. Så å tro at det for en som ikke har cøliaki er sunnere å spise glutenfritt, er helt feil, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør.

Har du en slankeeffekt av å droppe gluten, er den nok kortvarig, mener Sundfør. Hun har sett en økende tendens til at folk dropper gluten, mange fordi de tror de går ned i vekt.

– Mat er som mote. Trendene kommer og går. Tidligere var det melk mange ikke skulle ha. Nå ser det ut til å være gluten, sier Sundfør.

Forbindes med sunnhet

De siste årene har det kommet nye glutenfrie produkter samtidig som salget har gått rett til værs. I tillegg til de tradisjonelle glutenfrie produktene som brød, pasta og kaker, blir også produkter som aldri har inneholdt gluten, nå merket med glutenfritt for å øke salget. Hos Orkla Foods, som er en av de største matvareleverandørene, har de inntrykk av at glutenfritt er en trend. Også de tror mange av glutenfrikundene håper å bli slanke.

– Våre målgrupper er imidlertid de som har cøliaki eller cøliakisk glutensensitivitet, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

De siste tre årene har de hatt en dobling i salget av glutenfrie varer. Spesielt øker salget av glutenfrie bakemikser og frossenpizza.

BEDRE UTVALG: Ved å spise glutenfritt kan det være vanskelig å få i seg nok fiber. En løsning kan være å øke inntaket av frukt og grønnsaker og spise havregryn – en kornsort som er naturlig fri for gluten. Men pass på, havregryn kan ha vært i kontakt med hvete i produksjonen og kan derfor inneholde litt gluten.
BEDRE UTVALG: Ved å spise glutenfritt kan det være vanskelig å få i seg nok fiber. En løsning kan være å øke inntaket av frukt og grønnsaker og spise havregryn – en kornsort som er naturlig fri for gluten. Men pass på, havregryn kan ha vært i kontakt med hvete i produksjonen og kan derfor inneholde litt gluten. Foto: Krister Sørbø / VG

Få som trenger

Det er de med den autoimmune sykdommen cøliaki som virkelig må holde seg unna gluten. De har en overfølsomhet som gir betente slimhinner hvis de spiser gluten. Tarmtottene reduseres og dermed evnen til å ta opp næringsstoffer fra kosten. Symptomer på cøliaki er magesmerter, vektnedgang, lave blodverdier og mangel på viktige næringsstoffer.

Statens Institutt for forbruksforskning Sifo har gjort beregninger som viser at 850 000 nordmenn i dag spiser glutenfritt. Likevel er det bare rundt to prosent av befolkningen som har diagnosen cøliaki.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Opp i vekt uten gluten

Når noen opplever å gå ned i vekt når de kutter ut gluten, tror Sundfør det ikke handler om glutenet.

– Hvis man opplever en vektnedgang av å kutte gluten, tror jeg det først og fremst handler om at folk blir mer bevisst på hva de spiser. Det vil ha en stor effekt på vekten å droppe de typiske glutenholdige produktene som pizza, pasta og hvitt brød. Eller, når du ikke lenger spiser kakestykket du blir tilbudt når du er på besøk, eller tar med deg en bolle i farta når du er sulten, så vil du nok merke det på vekten, sier Sundfør.

Vondt i magen

Mange med mage og tarmplager kan oppleve en bedring ved å kutte ut gluten, selv om de ikke har fått diagnosen cøliaki. I Norsk Cøliakiforening tror de det er mange som kan ha glede av å kutte ut gluten.

– Det finnes mange som har både cøliaki og andre diagnoser som i dag ikke vet at det er det de har. Mange går i mange år uten å få vite at det er gluten som gjør at de ikke har en normal helsetilstand, sier generalsekretær i Norsk Cøliakiforbund Knut Peterson.

Han oppfordrer folk til å teste seg hos legen for å se om det er cøliaki de har, og ikke legge om kostholdet på egen hånd.

Bedre mage uten

KUTTET GLUTEN: Lise Friis Pedersen kuttet ut gluten for mange år siden og opplevde av magen ble mye bedre.
KUTTET GLUTEN: Lise Friis Pedersen kuttet ut gluten for mange år siden og opplevde av magen ble mye bedre. Foto: Bård Gundersen / VG

Lise Friis Pedersen (49) har ikke spist gluten i kosten siden hun var i midten av trettiårene, selv om hun ikke har diagnosen cøliaki.

– Det begynte med at jeg hadde mye vondt i magen. Det har jeg hatt siden jeg var i slutten av tenårene. Jeg ble undersøkt både for cøliaki og andre sykdommer, men ingen fant ut hva som feilte meg, forteller hun.

Hun fikk tips om at hun kunne forsøke å kutte gluten og laktose i kosten. Hun sluttet med laktoseholdige melkeprodukter først, og merket bedring. Etterpå kuttet hun gluten og har levd på mat uten gluten siden.

Hun erstatter brødmåltider med havregryn og andre glutenfrie frokostblandinger. Til lunsj spiser hun ofte salat, og middagene er også uten melvarer. Hun tror ikke glutenkutt i seg selv er slankende.

– Mange kan føle seg mindre oppblåst og føle seg slankere av den grunn, men det er nok ikke fraværet av gluten, men alt du ikke spiser som eventuelt gjør deg slank. Skal du gå ned i vekt, må man heller spise sunnere mat og bevege seg mer, sier også hun.

Vektoppgang av glutenfritt

Ernæringsfysiolog Gry Skodje ved Rikshospitalet forteller at overgang fra kosthold med gluten til glutenfri kost, for folk med cøliaki, kan føre til vektoppgang. Hun forteller at det i USA er vist at cøliakere som går over på glutenfri kost øker sin BMI til over normalområdet.

I en helt fersk italiensk-britisk studie fra 2015 har man også sett økning av metabolsk syndrom hos cøliakere etter ett år på glutenfri kost, uten at man har forklaringen på hvorfor.

Av de som faktisk trenger å kutte ut gluten fordi de har cøliaki, vil noen oppleve en vektoppgang når de kutter gluten fordi kroppen begynner å ta opp mer næring.

Gry Skodje forklarer at glutenet har gjort at kroppen ikke har kunnet ta opp den nødvendige næringen over lang tid. Når glutenet blir borte og tarmen normalisert, vil kroppen ta opp mer næring.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Slik blir du 10 kilo lettere

Treningsprogram: slik trener du deg ned i vekt

Slik unngår du joggesmellen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her