Så mange kalorier er det i julematen
Julemiddagene er både smakfulle og kaloririke, og her har vi samlet hvor mye kalorier det er i ribbe, pinnekjøtt og de andre juleklassikerne.
Daglig gir de kostholdsråd for å hjelpe nordmenn ned i vekt, men på selveste julaften lar de slanking være slanking. Se hva de fyller tallerkenen med!
Kaloritelling hører ikke hjemme på julaften, mener de fem ekspertene som sitter i Vektklubbs fagpanel.
Selv om du vil ned i vekt kan du spise den samme maten som resten av familien til festmiddagen, det finnes tross alt ingen nei-mat (kun nei-mengder). Spis det du liker best i fornuftige mengder, og finn tilbake til de sunne rutinene når festen er over.
Vi har spurt ernæringsfysiologene og treningsekspertene om hva slagt tradisjonsmat de selv spiser 24. desember og hva som er deres favorittgodis i julen.
Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert
– Hva spiser du på julaften?
– Julemiddagen er alltid ribbe, poteter, brun saus, rosenkål, surkål og tyttebærsyltetøy. Til å drikke er det som regel øl og akevitt. Desserten er riskrem med rød saus.
– Favorittgodis i julen?
– Jeg liker veldig godt brente mandler og mammas mandler som er stekt i ovnen med oljer, krydder og chili. Ellers er jeg svak for hjemmelagde sjokoladekuler med kokos utenpå.
– Ditt sunneste tips for julen?
– Nyt maten og stopp å spise når du er mett. Julemat inneholder ofte mye fett, så det tar litt tid å kjenne hvor mett man er. Nyt, spis sakte og dropp den ekstra porsjonen som får deg til å føle deg overmett. Bruk også noen få halvtimer på styrketrening eller turer på ski eller bein. Litt aktivitet gjør godt for kropp og sinn.
Har snart doktorgrad i styrketrening, er persolig trener, instruktør, fysioterapeut og treningsekspert
– Hva står på middagsbordet på julaften?
– Stort sett ribbe med tilbehør, men jeg er gift med en mann fra vestlandet, så pinnekjøtt sniker seg ofte inn. Denne julen blir det begge deler, da skal vi feire jul i nytt hus med både foreldre og svigerforeldre.
– Favorittgodis i julen?
– Jeg sverger til smågodt uansett høytid eller årstid, med masse innslag av surt og salt.
– Og julens sunneste tips er?
– Kom deg ut hver eneste dag! Nyt fridagene ved å gå, sparke, løpe, går på ski, skøyter og så videre i dagslys. Da smaker både julematen og sofaen så mye bedre senere på kvelden.
Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner
– Siden du ikke spiser kjøtt, hva står på middagsbordet på julaften?
– Vi spiser stekt kveitefilet med en nydelig ingefærsaus til. Tilbehøret varierer noe, men består stort sett av en type poteter, gjerne ovnsstekte småpoteter fra min fars potetåker. I tillegg til smørdampede gulrøtter.
Vi har gjerne en liten forrett også, men den varierer fra år til år. I fjor hadde vi små toast med løyrom, rødløk og rømme, året før var det kamskjell. Dessert er alltid riskrem.
– De beste søtsakene i julen?
– Favorittgodisen er klementiner, nøtter, mørk sjokolade og pepperkaker med blåmuggost. Og så gjerne et lite glass portvin til.
– Hva er dine beste tips for å unngå vektoppgang i julen?
– Unngå fråtsing! Vi har så god tilgang på god mat hele året, og hver eneste dag i jula, så det er ingen grunn til å spise som om hver dag var den siste. Det kommer alltids mer mat. Spis sakte og nyt smakene! Litt ekstra trening og frisk luft i løpet av juledagene må også til.
Personlig trener, foreleser og treningsekspert
– Hva spiser du på julaften?
– Vestlandstradisjon tro så står det pinnekjøtt på middagsbordet, gjerne sammen med kjøttpølse, poteter, løksaus og kålrabistappe.
– Ditt favorittjulegodteri?
– Tror det blir vanskelig å velge én, jeg legger som oftest treningshodet litt på hylla i julen og spiser det som er å finne på bordet, nøtter, sjokolade, kjeks og så videre.
– Dine beste tips for en sunn jul?
– Hold på treningsrutinene, hvis ikke kan det bli tøft å starte opp igjen. Det ermasser av tid og fritid i julen, så snik deg unna for en rask treningsøkt.
Professor i ernæring, lege og kostholdekspert
– Hva står på middagsbordet på julaften?
– Rotmos (potet, kålrot, sellerirot, gulrot med muskat), surkål, tyttebærsyltetøy, sylteagurker, ribbe og pinnekjøtt (ulike preferanser i familien). Dessert blir frosne bær av ulike slag som multer, jordbær, bringebær, avhengig av hva som finnes i frysen sammen med vaniljesaus.
– Favorittgodis i julen?
– Klementiner, fiken, fruktsalat, kromkaker og marsipan.
– Ditt sunneste tips for julen?
– Spis det du liker aller best i passe små porsjoner. I jul og nyttår har de aller fleste fri og bør benytte sjabsen til minst en times hard fysisk aktivitet hver dag. Det kan være sammen med barn, barnebarn, voksne eller alene. Gjør noe du liker hver dag – mulighetene er der om du vil!
Selv slankeekspertene unner seg fet og kaloririk julemat! Du kan fint gjøre det samme, med god samvittighet. Bare husk at å «kose seg» bør ikke være ensbetydende med fråtsing.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Slik velger du rett på julebuffét
Flatternede kjoler til festsesongen
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Julemiddagene er både smakfulle og kaloririke, og her har vi samlet hvor mye kalorier det er i ribbe, pinnekjøtt og de andre juleklassikerne.
Om du ønsker en lettere jul bør du fylle tallerkenen med smakfullt og næringsrikt tilbehør, tipser Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm.
Fyll tallerkenen med grønnsaker og fisk, og smak litt på den fete julematen er blant tipsene fra den kliniske ernæringsfysiologen.
Trenger du tips til noe å spise som er sunt og raskt å lage? Se hva ekspertene på kosthold og trening spiser til middag på en helt vanlig hverdag.
Øv på å bli tilfreds uten å bli stappmett.
Det er mulig å nyte julen og samtidig holde vekten og opprettholde en sunn livsstil. Les klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramms fire beste tips.