Fem sorter julebakst med mindre smør og sukker
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Det er lite som slår duften av nybakte julekjeks. Disse er av det sunne slaget så du kan gjerne forsyne deg to ganger.
Med så enkle grep kan du spare kakeboksen for mettet fett og kalorier.
Matblogger Nussara Guldberg står bak bloggen Justanotherfoodstory.com og har laget disse deilige og sprø ingefærkjeksene. Smør har hun byttet ut med sunnere rapsolje, og hvitt hvetemel med sammalt hvete.
En ingefærkjeks gir 78 kcal. Til sammenlikning gir en sjokoladecookie som du får kjøpt i kiosk og på bensinstasjoner hele 400-500 kcal per 100 gram. Vi lar tallene tale for seg selv.
Denne oppskriften gir 34 kjeks. Server gjerne til julens gjester, eller gi de bort somen spiselig julegave til noen du er glad i.
Du trenger:
100 gram rapsolje
100 gr brunt sukker eller farin
1 egg
4 ss mørk sirup
250 sammalt hvete fin
2 ts natron
2 ts kanel
2 ss ingefær
2 ts malt kryddernellik
1/2 ts salt
Slik gjør du det:
Forvarm ovnen på 175 grader.
Rør sammen rapsolje og brun farin først til en blanding. Ha deretter i egg og mørk sirup og rør kraftig. Tilsett til slutt de tørre ingrediensene og bland sammen til en myk deig.
Vanligvis skal deigen hvile i ca. 20-30 min i kjøleskapet, men denne oppskriften er tilsatt vegetabilsk olje i stedenfor smør og deigen vil derfor ikke hardne.
Rull deigen til småkuler på ca. 20gr hver. Plasser maks 12 stk med god mellomrom på stekebrettet.
Strø lett sammalt hvetemel over kulene og trykk lett på kulene med en flat underflate, for eksempel bunnen av et glass. Da vil ikke deigen klistre seg fast på underflaten.
Stek kjeksene i 10 min. Når de tas ut av ovnen er de fortsatt myke, men blir sprøe og gode etter avkjøling.
Nytes med en god kopp vinterte eller kaffe!
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Her er tre oppskrifter på sunnere julegodis. Perfekt for deg som vil redusere sukkerinntaket, men fortsatt spise søtt.
Lyst til å spise helt vanlig mat og gå ned i vekt? Med enkle ingreiensbytter i oppskrifter kan du gjøre maten din både rikere på næring og fattigere på kalorier.
Kjeks er kanskje ikke hverdagskost, men disse crunchy godbitene kan du nyte med god samvittighet - og de er superenkle å lage!
Klar du kan kose deg med bakst samtidig som du går ned i vekt. Matbloggen Bakekona har oppskriften på julens deiligste scones til 80 kalorier stykket.
Matblogger Nussara Guldberg (30) viser hvordan du kan gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av viktige næringsstoffer.