Fem sorter julebakst med mindre smør og sukker
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Det er lite som slår duften av nybakte julekjeks.
Smør og sukker, det er ofte hovedingrediensene i søte kjeks. Om du helst vil redusere litt på mettet fett har matblogger Nussara Guldberg en oppskrift for deg.
I disse deilige og sprø ingefærkjeksene ersmør byttet med rapsolje, og hvitt hvetemel med sammalt hvete.
Studier har vist at dersom man spiser mye mettet fett og transfett, så øker det dårlige LDL-kolesterolet. Mettet fett finner vi blant annet i fete meieriprodukter som smør.
Nasjonal og internasjonal forskning viser at det å byttet ut mettet fett til fordel for umettet fett, slik som planteoljer er, senker risikoen for hjerte- og karsykdom.
Denne oppskriften gir cirka 34 kjeks. Server gjerne til julens gjester, eller gi de bort somen spiselig julegave til noen du er glad i.
En ingefærkjeks gir cirka 80 kcal. Til sammenlikning gir en liten pepperkake på 5 gram knappe 23 kcal, mens en diger sjokoladecookie som du får kjøpt i kiosk og på bensinstasjoner gir hele 400-500 kcal per 100 gram.
Du trenger:
Slik gjør du det:
Forvarm ovnen på 175 grader.
1. Rør sammen rapsolje og brun farin først til en blanding. Ha deretter i egg og mørk sirup og rør kraftig. Tilsett til slutt de tørre ingrediensene og bland sammen til en myk deig.
2. Vanligvis skal deigen hvile i ca. 20-30 min i kjøleskapet, men denne oppskriften er tilsatt vegetabilsk olje i stedenfor smør og deigen vil derfor ikke hardne.
3. Rull deigen til småkuler på ca. 20gr hver. Plasser maks 12 stk med god mellomrom på stekebrettet.
4. Strø lett sammalt hvetemel over kulene og trykk lett på kulene med en flat underflate, for eksempel bunnen av et glass. Da vil ikke deigen klistre seg fast på underflaten.
5. Stek kjeksene i 10 min. Når de tas ut av ovnen er de fortsatt myke, men blir sprøe og gode etter avkjøling.
Nytes med en god kopp vinterte eller kaffe!
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Lyst til å spise helt vanlig mat og gå ned i vekt? Med enkle ingreiensbytter i oppskrifter kan du gjøre maten din både rikere på næring og fattigere på kalorier.
Hvis du ønsker en oppskrift på fastelavnsboller med litt mindre smør og sukker er dette noe for deg.
Scones er noe av det aller enkleste du kan bake. Deigen trenger verken å eltes, heves eller rulles ut i små stykker. Så på en liten halvtime kan du ha rykende ferske scones klare til å spises!
Kjeks er kanskje ikke hverdagskost, men disse crunchy godbitene kan du nyte med god samvittighet - og de er superenkle å lage!
Har du noen bær til overs, kan du bake dem inn i deilige muffins. Denne oppskriften inneholder yoghurt og grovt mel som gjør muffinsene saftige og sunnere.