JULESTEMNING:Hvorfor ikke gi bort spiselige julegaver i år? Perfekt til den som «har alt».

Sunnere julekjeks med ingefær

Publisert: 2014-12-19 21:10

Det er lite som slår duften av nybakte julekjeks.

Smør og sukker, det er ofte hovedingrediensene i søte kjeks. Om du helst vil redusere litt på mettet fett har matblogger Nussara Guldberg en oppskrift for deg.

I disse deilige og sprø ingefærkjeksene ersmør byttet med rapsolje, og hvitt hvetemel med sammalt hvete.

Studier har vist at dersom man spiser mye mettet fett og transfett, så øker det dårlige LDL-kolesterolet. Mettet fett finner vi blant annet i fete meieriprodukter som smør.

Nasjonal og internasjonal forskning viser at det å byttet ut mettet fett til fordel for umettet fett, slik som planteoljer er, senker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Slik baker du sunnere:

  • Bruk lettprodukter f.eks skummet melk i stedenfor helmelk
  • Reduser litt på sukkermengden eller bruk sukkererstatning om du ønsker det.
  • Kutt ned på smør med å erstatte delvis med vegetabilske oljer, lettrømme eller gresk yoghurt.
  • Erstatt helt eller delvis hvetemel med sammalt hvetemel

Nussaras ingefærkjeks

Denne oppskriften gir cirka 34 kjeks. Server gjerne til julens gjester, eller gi de bort somen spiselig julegave til noen du er glad i.

En ingefærkjeks gir cirka 80 kcal. Til sammenlikning gir en liten pepperkake på 5 gram knappe 23 kcal, mens en diger sjokoladecookie som du får kjøpt i kiosk og på bensinstasjoner gir hele 400-500 kcal per 100 gram.

Du trenger:

  • 100 gram rapsolje
  • 100 gr brunt sukker eller farin
  • 1 egg
  • 4 ss mørk sirup
  • 250 sammalt hvete fin
  • 2 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ss ingefær
  • 2 ts malt kryddernellik
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du det:

Forvarm ovnen på 175 grader.

1. Rør sammen rapsolje og brun farin først til en blanding. Ha deretter i egg og mørk sirup og rør kraftig. Tilsett til slutt de tørre ingrediensene og bland sammen til en myk deig.

2. Vanligvis skal deigen hvile i ca. 20-30 min i kjøleskapet, men denne oppskriften er tilsatt vegetabilsk olje i stedenfor smør og deigen vil derfor ikke hardne.

3. Rull deigen til småkuler på ca. 20gr hver. Plasser maks 12 stk med god mellomrom på stekebrettet.

4. Strø lett sammalt hvetemel over kulene og trykk lett på kulene med en flat underflate, for eksempel bunnen av et glass. Da vil ikke deigen klistre seg fast på underflaten.

5. Stek kjeksene i 10 min. Når de tas ut av ovnen er de fortsatt myke, men blir sprøe og gode etter avkjøling.

Nytes med en god kopp vinterte eller kaffe!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her