Hjemmelagde grønnsaksdipper
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Hva er vel bedre enn snacks som både er skikkelig digg og samtidig sunt?
Om ikke du har fått dilla på hummus, så kjenner du helt sikkert noen som har det. For hummus passer perfekt til middagstilbehør, dipp eller på brødskiva – rett og slett til det meste.
Perfekt til hummus: Lag hjemmelagde tortillachips
Her har du fem grunner til å spise mer hummus:
Hummus har en tykk, kremet konsistens, og smaker mildt og kanskje litt nøtteaktig. Craver du en usunn snack, er hummus midt i blinken! Vet du ikke hva hovedingrediensen er, vil du nok aldri tenke over at hummus er sunt. Men det er det altså, for hummus består i hovedsak av moste kikerter, som både er kalorifattige og proppfulle av næringsstoffer.
Les også: Røstede og krydrede kikertsnacks
Kikerter inneholder planteøstrogener, noe som er godt nytt for kvinnelige hummus-elskere, men det er ikke den eneste helsegevinsten den lille belgfrukten har. Kikerter inneholder nemlig også et B-vitamin som er kolesterolsenkende, noe som betyr at hummus også er godt for hjertet. I tillegg er kikerter diabetesforebyggende, fordi det gir stabilt blodsukker. Nesten for godt til å være sant, men det blir bedre:
Blir du mett av snacks og dipp? Nei. Blir du mett av hummus? Ja! Ser du på antall kalorier kan du kanskje tenke at hummus ikke er spesielt sunt. Det inneholder jo tross alt noen kalorier. Men siden hummus er mye mer mettende enn for eksempel rømmedipp, så orker du heller ikke så altfor mye. Yay!
Sunne kaloribomber: Energirike matvarer du ikke trenger å kutte ut
Det er selvsagt ikke bare rømmedippen som med fordel kan byttes ut med hummus. Det kan også være en deilig og næringsrik siderett til middagen, pålegg på brødskiven, eller hvorfor ikke bruke den som salatdressing? Når du først har fått smaken på hummus vil du se at den passer til nær sagt alt!
De fire ovenstående punktene er selvsagt noen fantastisk gode grunner til å spise hummus. Men hva har vel det å si om man må gå gjennom ild og vann før hummusen står klar på bordet? Heldigvis er hummus laget i en fei, så det behøver du ikke tenke på. Miks ingrediensene i en blender eller i en kjøkkenmaskin, så har du lekker hummus på under to minutter!
Så, hva venter du på? Test ut oppskriften til matbloggeren Nussara Guldberg, som står bak bloggen Justanotherfoodstory.
4 porsjoner, ca 224 kcal per porsjon.
1 boks kikerter, hermetiske
3 hvitløksfedd
4 ss tahini
2 ss sitron (ca. en halv sitron)
1/2 ts salt
1/2 ts spisskummin
1/2 pepper, malt
1/2 dl vann
1 ss mynteblader, grovhakket (kan sløyfes)
2 ss extra virgin olivenolje
1/2 ts paprikapulver
Slik gjør du: Ha kikertene i et dørslag eller en sil, og skyll dem godt under kaldt rennende vann. Ha alle ingrediensene (kikerter, hvitløk, tahini, salt, pepper, spisskum, sironsaft og vann) i en blender og kjør det hele til en fin og jevn blanding. Juster gjerne etter smak med sitron, salt og pepper.
Ha hummusen over i en skål, dryss over paprikapulver, mynte og extra virgin olivenolje. Voila! Der har du en sunn og proteinrik dipp!
Oppskriften kan merkes som favoritt her (kun for VK-medlemmer).
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Sunnere november med Vektklubbs utfordring
Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald ost
Derfor skal du ikke alltid lytte til kroppens signaler (åpen for medlemmer)
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Næringsrike og store porsjoner er stikkord i Ida Bergsløkkens matfilosofi. Her deler hun sine to favorittoppskrifter, og hvordan du kan planlegge middagene til mer enn en dag.
Lyst på noe fargerikt og godt på brødskiva? Prøv rødbetehummus!
Salater er ofte både sunt og godt, men den kalorifulle dressingen blir ofte et problem. Her finner du løsningen.
Kaldt vær og mørke. Da gjør det godt med en varmende suppe, som på toppen av det hele er proppfull av grønnsaker og god næring.
Grønn- og plantebasert mat er populært, og godt for både kloden og helsen din. Uavhengig om du vil kutte ut kjøtt eller ikke, er alle enige om at å spise mer grønnsaker er smart.