Lag ditt eget sunnere julegodteri
Her er tre oppskrifter på sunnere julegodis. Perfekt for deg som vil redusere sukkerinntaket, men fortsatt spise søtt.
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Det dufter jul hjemme på bloggerens kjøkken. Nussara, som står bak bloggen Justanotherfoodstory.com, har brukt førjulstiden til å eksperimentere seg frem til kreative og sunnere varianter av tradisjonell julebakst for Vektklubbs lesere.
Nøttekaramellen med et hint av chili er Nussaras egen favoritt. Inspirasjonen til oppskriften fant hun i New York, der brente nøtter selges som snacks på nærmest hvert gatehjørne.
– Veldig mye av den tradisjonelle julekosen er basert på store mengder smør og sukker. Det er fullt mulig å kutte ned på dette og samtidig beholde smak, sprø konsistens og nok fukt i baksten, sier Nussara.
I oppskriftene hennes er smør gjerne erstattet med rapsolje. Se oppskriftene lenger ned i saken.
– Rapsolje inneholder like mye fett som smør, men det er sunnere fett. Samtidig har oljen de samme gode bakeegenskapene som smøret. Jeg er opptatt av å tenke på næringsinnholdet i sin helhet og hvilke råvarer man får mest ut av. Det finnes dårlige og bedre kalorier, også i julebakst, forteller hun.
For å kutte ned på sukkerinnholdet er hvitt sukker erstattet med brunt.
– Brunt sukker har mer sødme, derfor bruker man mindre sukker totalt sett. Det er også bedre å kombinere brunt sukker med Sukrin, som jo er sukkerfri søtning. Brunt sukker tar bort noe av den bismaken som mange opplever når de baker med kunstig søtstoff.
Vanlig hvitt hvetemel har hun i flere oppskrifter redusert mengden til et minimum og heller erstattet dette med sammalt hvete. Grovt mel inneholder mer fiber og metter dermed mer i magen.
En ingrediens hun derimot ikke har kuttet ned på, er krydder.
– Julekaker har mye krydder i seg og det er først og fremst dette som gir den karakteristiske julesmaken.
I tillegg til pistasjkaramellene står rykende ferske peppernøtter, riskrem med bringebærcoulis, honningkake og julekuler, klar på kjøkkenbenken. Alle i en ny, mer slankevennlig variant enn originalen.
– Jeg tror gamle oppskrifter kan bli bedre når man våger å eksperimentere litt med dem. Det er nok enklere for meg å kludre med tradisjonelle oppskrifter, for jeg vokste ikke opp med klassiske norske juletradisjoner. Jeg var syv år da jeg kom til Norge fra Thailand, forteller Nussara.
Bakingen er likevel blitt en viktig del av julen for bloggeren.
– Dette er min måte å ønske julen velkommen på. Jeg har en veldig åpen tilnærming til mat. Jeg lar meg inspirere av alle retninger og er ikke opptatt av hva som er «riktig» eller mest trendy.
Denne julen skal hun fylle kakeboksene med fem slag.
– Det holder i massevis, og jeg skal sørge for at det blir av det sunne slaget.
Ca 20 porsjoner, hver bit gir 85 kcal
200 g pistasjnøtter, usaltet
6 ss brunt sukker
4 ss honning
2 ts chilipulver
0,5 ts cayennepepper
Slik gjør du det: Grovhakk pistasjnøttene enten med kniv eller i en foodprocessor. Rist hakkede nøtter i en tørr og varm panne til de er gylne. Tilsett brunt sukker, rør litt underveis til sukkeret er smeltet og rør deretter inn honning, chili- og cayennepulver. La det småkoke i 2–3 minutter til massen tykner litt og hell over på et bakepapir og avkjøl. Hakk i stykker med kniv og oppbevar i en lufttett krukke eller kakeboks.
Ca 25 porsjoner, én peppernøtt gir 82 kcal
50 g smør, usaltet
20 g rapsolje
80 g brunt sukker
2 ss sirup, lys
0,5 dl lett dessertfløte
1 ts kanel
2 ts stjerneanis
1 ts pepper
1 ts bakepulver
1 ts natron
125 g hvetemel
150 g sammalt hvete fin
1 dl sukrinmelis
Slik gjør du det: Kok forsiktig opp sirup, sukker, smør og fløte under omrøring. Avkjøl blandingen og rør inn de tørre ingrediensene og kna deigen lett sammen.
La deigen hvile i minst 5 timer eller helst over natten i kjøleskap, slik at kryddersmaken kommer mest mulig fram under steking.
Trill deigen ut til pølser, rull ut små kuler og rist disse i melis til de er hvite. Legg kulene på bakebrett og stek på 175 ºC i 8–10 minutter. Avkjøl peppernøttene på brettet slik at de får satt seg og blir sprø. Oppbevares i en lufttett krukke eller kakeboks.
Ca 35 kuler, 85 kcal per kule
100 g cashewnøtter, usaltet
70 g hasselnøtter
13 stk. dadler, tørket
3 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
50 g kokosmasse, tørket
1 ts kanel
Slik gjør du det: Rist hasselnøtten i ovnen på 140 grader i ca. 15–20 minutter. Fjern det tynne skallet på hasselnøttene ved å gni de rundt mellom et kjøkkenhåndkle eller mellom hendene, mens de er middels varme.
Fjern stener fra dadler. Kjør nøttene, dadler, kakaopulver og vaniljesukker i en foodprocessor til en jevn og tykk masse. Fukt hendene med vann og form ca. en spiseskje med konfektmasse mellom hendene til en rund kul. Rull kulene i en kokosblanding med kokosmasse og kanelpulver.
4 porsjoner à 151 kcal
75 g grøtris
4 dl skummet melk
0,5 stk. vaniljestang
100 g mager kesam
1 ss sukrinmelis
100 g cottage cheese, mager
Bringebærcoulis:
400g frosne bringebær
0,5dl vann
2 ss sukrinmelis
1 ts maismel
Slik gjør du det: Start med bringebærcoulisen. Kok opp frosne bringebær med vann med Sukrin i en kjele, til bærene er myke. Rør ut maismel med litt vann og ha i sammen med bærene og rør godt. Sil ut frøene og avkjøl sausen.
Kok grøt etter anvisning med skummet melk. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i grøten. Husk å røre under oppkokingen og avkjøl når grøten er tykk og risen er ferdig. Rør inn Sukrin, kesam mager og cottage cheese. Smak til med Sukrin om du vil ha riskremen søtere.
Ca 20 porsjoner, 188 kcal per kakestykke.
100 g brunt sukker
400 g honning
300 g sammalt hvete fin
200 g hvetemel
3 egg
1 dl kesam, mager
1 appelsin
2 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts kardemomme, malt
1 ts kryddernellik, malt
2 ts natron
Slik gjør du det: Smelt brunt sukker med honning i en liten gryte og avkjøl til romtemperatur. Sikt melblandingen i en stor bakebolle sammen med krydder og natron. Pisk eggene sammen med mager kesam, revet appelsinskall og saft, og rør de inn i honningblandingen. Bland deretter honningblandingen med de tørre ingredienser og vend til en jevn røre. Bruk enten en brødform eller en kakeform. Stek kaken på 180 grader i 30 minutter. Sjekk enten med bakenål eller en grillpinne av tre, om kaken er gjennomstekt underveis. Sitter det deig igjen på nålen, skal kaken stekes noen minutter lenger. Avkjøl kaken og dryss over et lett lag med kanel.
Stor kaloriguide til julematmenyen
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Her er tre oppskrifter på sunnere julegodis. Perfekt for deg som vil redusere sukkerinntaket, men fortsatt spise søtt.
Synes du deigen er bedre enn pepperkakene? Da er disse energikulene noe for de(i)g!
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Om du ønsker søt, men sukkerfri, bakst er disse skolebollene noe for deg.
Mai er full av festligheter og fristelser. Her er tre kakeoppskrifter med litt mindre sukker og kalorier, perfekt til deg som også passer vekten.
Fire tips til hvordan du kan begrense inntaket av godteri i julen, og to oppskrifter på godteri som kan lages i stede.