BYTT UT, IKKE KUTT UT: Du kan nok ikke fråtse i kaker og dessert uten å legge på deg, men med smarte grep kan du gjøre julekosen litt sunnere, forteller matbloggeren Nussara Guldberg.
BYTT UT, IKKE KUTT UT: Du kan nok ikke fråtse i kaker og dessert uten å legge på deg, men med smarte grep kan du gjøre julekosen litt sunnere, forteller matbloggeren Nussara Guldberg. Foto: Patrick Da Silva Sæther

Fem sorter julebakst med mindre smør og sukker

Torhild Ribe, Patrick da Silva Sæther
Publisert: 2019-12-17 14:53

Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.

Det dufter jul hjemme på bloggerens kjøkken. Nussara, som står bak bloggen Justanotherfoodstory.com, har brukt førjulstiden til å eksperimentere seg frem til kreative og sunnere varianter av tradisjonell julebakst for Vektklubbs lesere.

Nøttekaramellen med et hint av chili er Nussaras egen favoritt. Inspirasjonen til oppskriften fant hun i New York, der brente nøtter selges som snacks på nærmest hvert gatehjørne.

– Veldig mye av den tradisjonelle julekosen er basert på store mengder smør og sukker. Det er fullt mulig å kutte ned på dette og samtidig beholde smak, sprø konsistens og nok fukt i baksten, sier Nussara.

I oppskriftene hennes er smør gjerne erstattet med rapsolje. Se oppskriftene lenger ned i saken.

KNEKK: – Denne er kanskje ikke for deg med dårlige tenner, ler Nussara Guldberg, i det hun setter kjøkkenkniven i en plate med fersk pistasjkaramell.
KNEKK: – Denne er kanskje ikke for deg med dårlige tenner, ler Nussara Guldberg, i det hun setter kjøkkenkniven i en plate med fersk pistasjkaramell. Foto: Patrick Da Silva Sæther

Smarte byttetips

– Rapsolje inneholder like mye fett som smør, men det er sunnere fett. Samtidig har oljen de samme gode bakeegenskapene som smøret. Jeg er opptatt av å tenke på næringsinnholdet i sin helhet og hvilke råvarer man får mest ut av. Det finnes dårlige og bedre kalorier, også i julebakst, forteller hun.

For å kutte ned på sukkerinnholdet er hvitt sukker erstattet med brunt.

– Brunt sukker har mer sødme, derfor bruker man mindre sukker totalt sett. Det er også bedre å kombinere brunt sukker med Sukrin, som jo er sukkerfri søtning. Brunt sukker tar bort noe av den bismaken som mange opplever når de baker med kunstig søtstoff.

Vanlig hvitt hvetemel har hun i flere oppskrifter redusert mengden til et minimum og heller erstattet dette med sammalt hvete. Grovt mel inneholder mer fiber og metter dermed mer i magen.

En ingrediens hun derimot ikke har kuttet ned på, er krydder.

– Julekaker har mye krydder i seg og det er først og fremst dette som gir den karakteristiske julesmaken.

I tillegg til pistasjkaramellene står rykende ferske peppernøtter, riskrem med bringebærcoulis, honningkake og julekuler, klar på kjøkkenbenken. Alle i en ny, mer slankevennlig variant enn originalen.

Pimp opp oppskriften

– Jeg tror gamle oppskrifter kan bli bedre når man våger å eksperimentere litt med dem. Det er nok enklere for meg å kludre med tradisjonelle oppskrifter, for jeg vokste ikke opp med klassiske norske juletradisjoner. Jeg var syv år da jeg kom til Norge fra Thailand, forteller Nussara.

Bakingen er likevel blitt en viktig del av julen for bloggeren.

– Dette er min måte å ønske julen velkommen på. Jeg har en veldig åpen tilnærming til mat. Jeg lar meg inspirere av alle retninger og er ikke opptatt av hva som er «riktig» eller mest trendy.

Denne julen skal hun fylle kakeboksene med fem slag.

– Det holder i massevis, og jeg skal sørge for at det blir av det sunne slaget.

Pistasjkarameller med chili og honning

Ca 20 porsjoner, hver bit gir 85 kcal

Nøtter er både sunt og godt, men energitett (kaloririkt). Pass derfor på mengden du spiser. En håndfull nøtter om dagen er anbefalt.
Nøtter er både sunt og godt, men energitett (kaloririkt). Pass derfor på mengden du spiser. En håndfull nøtter om dagen er anbefalt. Foto: Patrick Da Silva Sæther

200 g pistasjnøtter, usaltet
6 ss brunt sukker
4 ss honning
2 ts chilipulver
0,5 ts cayennepepper

Slik gjør du det: Grovhakk pistasjnøttene enten med kniv eller i en foodprocessor. Rist hakkede nøtter i en tørr og varm panne til de er gylne. Tilsett brunt sukker, rør litt underveis til sukkeret er smeltet og rør deretter inn honning, chili- og cayennepulver. La det småkoke i 2–3 minutter til massen tykner litt og hell over på et bakepapir og avkjøl. Hakk i stykker med kniv og oppbevar i en lufttett krukke eller kakeboks.

Sunne peppernøtter

Ca 25 porsjoner, én peppernøtt gir 82 kcal

Det er ikke i alt det er lett å spare på fett- eller sukkermengden, uten at det går på bekostning av bakeegenskapene eller smaken. Det er likevel mulig å knipe inn litt her og der.
Det er ikke i alt det er lett å spare på fett- eller sukkermengden, uten at det går på bekostning av bakeegenskapene eller smaken. Det er likevel mulig å knipe inn litt her og der. Foto: Patrick Da Silva Sæther

50 g smør, usaltet
20 g rapsolje
80 g brunt sukker
2 ss sirup, lys
0,5 dl lett dessertfløte
1 ts kanel
2 ts stjerneanis
1 ts pepper
1 ts bakepulver
1 ts natron
125 g hvetemel
150 g sammalt hvete fin
1 dl sukrinmelis

Slik gjør du det: Kok forsiktig opp sirup, sukker, smør og fløte under omrøring. Avkjøl blandingen og rør inn de tørre ingrediensene og kna deigen lett sammen.
La deigen hvile i minst 5 timer eller helst over natten i kjøleskap, slik at kryddersmaken kommer mest mulig fram under steking.
Trill deigen ut til pølser, rull ut små kuler og rist disse i melis til de er hvite. Legg kulene på bakebrett og stek på 175 ºC i 8–10 minutter. Avkjøl peppernøttene på brettet slik at de får satt seg og blir sprø. Oppbevares i en lufttett krukke eller kakeboks.

Konfektkuler med dadler og nøtter

Ca 35 kuler, 85 kcal per kule

Dadler inneholder faktisk en god del kostfiber. Som all annen tørket frukt inneholder de en god del energi og naturlig fruktsukker.
Dadler inneholder faktisk en god del kostfiber. Som all annen tørket frukt inneholder de en god del energi og naturlig fruktsukker.

100 g cashewnøtter, usaltet
70 g hasselnøtter
13 stk. dadler, tørket
3 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
50 g kokosmasse, tørket
1 ts kanel

Slik gjør du det: Rist hasselnøtten i ovnen på 140 grader i ca. 15–20 minutter. Fjern det tynne skallet på hasselnøttene ved å gni de rundt mellom et kjøkkenhåndkle eller mellom hendene, mens de er middels varme.
Fjern stener fra dadler. Kjør nøttene, dadler, kakaopulver og vaniljesukker i en foodprocessor til en jevn og tykk masse. Fukt hendene med vann og form ca. en spiseskje med konfektmasse mellom hendene til en rund kul. Rull kulene i en kokosblanding med kokosmasse og kanelpulver.

Proteinrik og sukkerfri riskrem med bringebærcoulis

4 porsjoner à 151 kcal

Tradisjonell riskrem inneholder ofte mye kremfløte. Bare 1 dl kremfløte 38 % fett gir hele 362 kcal, samme som en liten cheeseburger fra Burger King.
Tradisjonell riskrem inneholder ofte mye kremfløte. Bare 1 dl kremfløte 38 % fett gir hele 362 kcal, samme som en liten cheeseburger fra Burger King.

75 g grøtris
4 dl skummet melk
0,5 stk. vaniljestang
100 g mager kesam
1 ss sukrinmelis
100 g cottage cheese, mager

Bringebærcoulis:
400g frosne bringebær
0,5dl vann
2 ss sukrinmelis
1 ts maismel

Slik gjør du det: Start med bringebærcoulisen. Kok opp frosne bringebær med vann med Sukrin i en kjele, til bærene er myke. Rør ut maismel med litt vann og ha i sammen med bærene og rør godt. Sil ut frøene og avkjøl sausen.

Kok grøt etter anvisning med skummet melk. Skrap ut frøene av vaniljestangen og ha i grøten. Husk å røre under oppkokingen og avkjøl når grøten er tykk og risen er ferdig. Rør inn Sukrin, kesam mager og cottage cheese. Smak til med Sukrin om du vil ha riskremen søtere.

Honningkake med mager kesam

Ca 20 porsjoner, 188 kcal per kakestykke.

Honning er sunnere enn sukker, selv om det gir like mye energi, for honning inneholder også små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter.
Honning er sunnere enn sukker, selv om det gir like mye energi, for honning inneholder også små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter.

100 g brunt sukker
400 g honning
300 g sammalt hvete fin
200 g hvetemel
3 egg
1 dl kesam, mager
1 appelsin
2 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts kardemomme, malt
1 ts kryddernellik, malt
2 ts natron

Slik gjør du det: Smelt brunt sukker med honning i en liten gryte og avkjøl til romtemperatur. Sikt melblandingen i en stor bakebolle sammen med krydder og natron. Pisk eggene sammen med mager kesam, revet appelsinskall og saft, og rør de inn i honningblandingen. Bland deretter honningblandingen med de tørre ingredienser og vend til en jevn røre. Bruk enten en brødform eller en kakeform. Stek kaken på 180 grader i 30 minutter. Sjekk enten med bakenål eller en grillpinne av tre, om kaken er gjennomstekt underveis. Sitter det deig igjen på nålen, skal kaken stekes noen minutter lenger. Avkjøl kaken og dryss over et lett lag med kanel.

Les også:

Stor kaloriguide til julematmenyen

10 vanlige, sunne matvarer som metter og holder deg slank

8 knep for å stoppe å spise i tide

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her