SØTPOTET: Den fargerike poteten har blitt en favoritt hos mange på grunn av den søte smaken, men den er ikke noe særlig sunnere eller usunnere enn vanlig potet.

Lag selv: Sunnere søtpotetstaver

Publisert: 2015-08-07 10:43

Mange tenker kanskje at det er sunnere å bytte ut pommes frites til fordel for søtpotetfries, men vanlig potet inneholder faktisk litt mindre kalorier enn søtpotet.

Det er altså ikke poteten som gjør pommes frites til en kaloribombe, det er friteringen. Faktisk så inneholder søtpotetfries omtrent like mange kalorier som pommes frites.

Tynne potetstaver med mye overflate kan trekke til seg en stor mengde frityrolje. Bare så lite som én spiseskje olje gir hele 120 kcal. 100 gram pommes frites fra gatekjøkken eller hurtigmatkjedene som McDonald's og Burger King, inneholder rundt 300 kcal per 100 gram.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt med Vektklubb

Kalorier i pommes frites

En liten størrelse pommes frites til burgeren, veier omtrent 70-80 gram og inneholder mellom 210-230 kcal, mens en stor porsjon ofte veier 160-175 gram og gir svimlende 495-540 kcal. Det er særdeles mye med tanke på at pommes frites kun er tilbehør. For mange som vil ned i vekt vil middagsmåltidet ligge på rundt 500-700 kcal, men det er svært individuelt ut ifra utgangsvekt og hvor mye man ønsker å gå ned.

Å redusere frityrkaloriene kan være gunstig for de fleste, uavhengig om du vil ned i vekt eller ikke. Lager du pommes frites eller søtpotetstaver selv, dropper friteringen, og heller benytter en kontrollert mengde olje, kan du spare opp mot 300 kcal og gjøre måltidet betraktig sunnere.

Prøv også: «Friter» med varm luft

Matblogger Nussara Guldberg bak Just Another Food Story, deler denne oppskriften på søtpotetstaver som du kan prøve neste gang du lager burger eller bare ønsker et sunnere alternativ til fries.

Gyllen og fresh! Søtpotet inneholder en stor mengde betakaroten. Det er det som gir den oransje fargen.

Krydrede søtpotetstaver

Til 2 porsjoner

1 stk søtpotet, rå (ca 300 gram)
0,5 ts salt
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts chilipulver
0,5 ts spisskummin
0,25 ts korianderfrø
0,25 ts hvitløkspulver
1 ss olivenolje extra virgin

Slik gjør du det: Skrell søtpoteten og kutt i tynne staver. Legg søtpotetstavene på et stekebrett dekket med bakepapir og dryss olje og krydrene over. Bland godt sammen og stek på 185 grader på midterste rille i 20 minutter og sett gjerne på grill funksjon i de siste to minuttene for å få litt sprøhet.

En porsjon av disse krydrede søtpotetstavene veier 155 gram og gir 193 kcal.

Merk oppskriften som favoritt (kun VK-medlemmer).

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Frisk limonade som slukker tørsten

Her er isen du kan spise - og holde deg slank!

Sommerens sunneste burgerfest

Salatene også gutta kommer til å elske!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her