Matspaneren tester fiskenuggets
Fiskemannen har kommet med en type fiskenuggets som fort kan bli barnas favoritt, og kanskje noen voksnes også. Med relativ høy andel fisk, lite mettet fett og salt er disse et sunt hverdagsvalg.
Blandingsprodukter av fisk er flott å servere familien. På travle hverdager kan du fint slenge en fiskegrateng i ovnen eller servere fiskekaker og fremdeles spise sunt.
Kun 18 prosent av barn og unge mellom 8–19 år spiser fisk minst tre ganger i uken, viser en undersøkelse utført av Ipsos for Norges sjømatråd.
Som forelder kan det være utfordrende å få barna til å spise like mye fisk som Helsedirektoratet anbefaler; to til tre fiskemiddager i uken, samt å bruke fisk som pålegg.
Kostholdsekspert: – Spis sunt for hjernens del
Mange tenker kanskje at man må servere filet av fisk for at fiskemiddagen skal bli ordentlig sunn, men ifølge Vektklubbs kliniske ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm, kan du senke kravlisten og skuldrene.
– Foreldre kan med god samvittighet servere fiskepinner, fiskegrateng, fiskekaker og lignende til middag, fastslår Ramm.
Blandingsprodukter av fisk er ikke er i samme kategori som blandingsprodukter av rødt kjøtt. Sistnevnte er en matvaregruppe vi rådes å spise mindre av. Dette innebærer å spise mindre av klassiske barnefavoritter som pølser, kjøttdeig, karbonader, kjøttboller og lignende.
– Panert fisk eller blandingsprodukter av fisk er ikke «farlig». Det er mye sunnere å servere fiskepinner i stedet for pølser, og fiskegrateng i stedet for pizza, sier ernæringsfysiologen.
Ramm er glad for at det finnes så mange spennende og enkle fiskeprodukter du kan velge mellom, og det er i grunn kun én liten ting du bør være oppmerksom på.
– I noen produkter er saltinnholdet høyt. Av fiskekaker, fiskepudding og fiskekarbonader bør du velge den varianten barna liker med høyest andel fisk og som inneholder minst salt.
Leser du bak på varedeklarasjonen er det fint å velge et produkt som helst inneholder under 1 gram salt per 100 gram. Det lønner seg å se på pakningen og sammenligne skal vi tro Vektklubbs matspaner og klinske ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
– Jeg kan trekke frem Findus sine Matlyst-fiskekaker med grønnsaker som finnes i frysedisken, samt Lofoten skreiburger, som er prdukter med under 1 gram salt per 100 gram. I tillegg har Coop og Fiskemannen noen typer fiskeprodukter med 1 gram salt per 100 gram, sier Blomkvist.
Test: Lofoten Proburger
Det er imidlertidig ikke slik at fiskeprodukter rettet mot barn har mindre salt.
– Familiens fiskekaker fra Lofoten, som retter seg mot barnefamilier med sine små hjerteformede fiskekaker, inneholder 1,4 gram salt per 100 gram, mens samme produsent har andre typer fiskekaker og «voksne» fiskekarbonader med lavere saltinnhold, forteller matspaneren.
– Velger du likevel et produkt med høyt saltinnhold kan du bare passe på å unngå å salte potetene, grønnsakene eller det andre tilbehøret, foreslår Anette Skarpaas Ramm.
Les også: Derfor skriker kroppen etter salt
• Prøvd fisketaco? I stedet for kjøttdeig kan du steke eller ovnsbake laks, ørret, torsk eller sei. Salatgrønnsaker som smaker godt til er agurk, tomat, mango, avokado, vårløk, purre og paprika.
• Bytt ut hamburgeren med fiskeburger, fiskekarbonade eller fiskekake. Litt remulade i stedet for hamburgerdressing er godt til hvit fisk.
Se også: Slik lager du fiskekakene selv
• Stek fiskegrateng fremfor frossenpizza. En fiskegrateng kan du bare slenge i ovnen mens du hjelper barna med leksene. En annen måte å få inn mer fisk er å blande inn en torskefilet i fiskegratengen. Med poteter og gulrøtter får du et fullverdig og næringsrikt måltid.
Lag selv: Fiskegrateng
• Server fiskepinner i stedet for pølser. Du kan også lage fiskepinner selv: La barna dyppe filet av torsk eller sei i eggeblanding og rulle i geriljemel. Det gjør ingenting at bitene er i ulik størrelse. Stek i rapsolje så får du med litt sunt fett også. La barna grise litt og holde på, det er bare gøy og gjør at de får lyst til å spise mer fisk.
• Lag enkel tunfisksalat til brødskiva: Bland hermetisk tunfisk med majones til du får en myk og smørbar konsistens. Bland i mais og paprika om barna liker det og bruk som pålegg.
• Send med fiskekaker i matboksen.
• Velg en makrell i tomat-variant som er hakket, eller på tube, dersom barna ikke er så glad i fiskebitene. Det er fremdeles en god kilde til fet fisk og omega 3-fettsyrer.
Les også:
Mange matvarer er sunnere enn du tror
Gikk ned 32 kilo: Henning (48) innså at han måtte ta vare på seg selv
Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
0dager
17 timer
42minutter
9 sekunder
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Fiskemannen har kommet med en type fiskenuggets som fort kan bli barnas favoritt, og kanskje noen voksnes også. Med relativ høy andel fisk, lite mettet fett og salt er disse et sunt hverdagsvalg.
– Et sunt alternativ for de som synes det er enklere å ta med seg noe fra frysedisken enn å kjøpe og tilberede fersk fisk, skriver Vektklubbs matspaner.
Den rette fiskeburgeren er en god og kjapp løsning. Dette må du vite før du velger.
Trenger du tips til noe å spise som er sunt og raskt å lage? Se hva ekspertene på kosthold og trening spiser til middag på en helt vanlig hverdag.
Drikker du lite melk og spiser lite hvit fisk får du trolig i deg for lite jod. Det kan i verste fall gjøre at forbrenningen ikke fungerer som normalt.
Høyt fettinnhold trenger ikke bety at matvaren er dårlig for deg. Vektklubbs kostholdsekspert lærer deg å tyde næringsinnholdet i maten. Her er en guide til sunnere matvarevalg.