SUNNERE ENN DU TROR: Bytter du ut blandingsprodukter av rødt kjøtt, som pølser og kjøttkaker, med blandingsprodukter av fisk, blir middagen mye sunnere. Her er deilige fiskekaker laget av Lise Finckenhagen.
SUNNERE ENN DU TROR: Bytter du ut blandingsprodukter av rødt kjøtt, som pølser og kjøttkaker, med blandingsprodukter av fisk, blir middagen mye sunnere. Her er deilige fiskekaker laget av Lise Finckenhagen. Foto: Sara Johannessen / VG

Slik får du familien til å spise mer fisk

Elisabeth Stigum
Publisert: 2019-06-04 15:55

Blandingsprodukter av fisk er flott å servere familien. På travle hverdager kan du fint slenge en fiskegrateng i ovnen eller servere fiskekaker og fremdeles spise sunt.

Kun 18 prosent av barn og unge mellom 8–19 år spiser fisk minst tre ganger i uken, viser en undersøkelse utført av Ipsos for Norges sjømatråd.

Som forelder kan det være utfordrende å få barna til å spise like mye fisk som Helsedirektoratet anbefaler; to til tre fiskemiddager i uken, samt å bruke fisk som pålegg.

Kostholdsekspert: – Spis sunt for hjernens del

Fiskepinner er fin familiemiddag

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Simen Øyen / Vektklubb

Mange tenker kanskje at man må servere filet av fisk for at fiskemiddagen skal bli ordentlig sunn, men ifølge Vektklubbs kliniske ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm, kan du senke kravlisten og skuldrene.

– Foreldre kan med god samvittighet servere fiskepinner, fiskegrateng, fiskekaker og lignende til middag, fastslår Ramm.

Blandingsprodukter av fisk er ikke er i samme kategori som blandingsprodukter av rødt kjøtt. Sistnevnte er en matvaregruppe vi rådes å spise mindre av. Dette innebærer å spise mindre av klassiske barnefavoritter som pølser, kjøttdeig, karbonader, kjøttboller og lignende.

– Panert fisk eller blandingsprodukter av fisk er ikke «farlig». Det er mye sunnere å servere fiskepinner i stedet for pølser, og fiskegrateng i stedet for pizza, sier ernæringsfysiologen.

Minst salt

Ramm er glad for at det finnes så mange spennende og enkle fiskeprodukter du kan velge mellom, og det er i grunn kun én liten ting du bør være oppmerksom på.

– I noen produkter er saltinnholdet høyt. Av fiskekaker, fiskepudding og fiskekarbonader bør du velge den varianten barna liker med høyest andel fisk og som inneholder minst salt.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner i Vektklubb. Hun tester sunnhetsgraden av nye matvarer.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner i Vektklubb. Hun tester sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Leser du bak på varedeklarasjonen er det fint å velge et produkt som helst inneholder under 1 gram salt per 100 gram. Det lønner seg å se på pakningen og sammenligne skal vi tro Vektklubbs matspaner og klinske ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

– Jeg kan trekke frem Findus sine Matlyst-fiskekaker med grønnsaker som finnes i frysedisken, samt Lofoten skreiburger, som er prdukter med under 1 gram salt per 100 gram. I tillegg har Coop og Fiskemannen noen typer fiskeprodukter med 1 gram salt per 100 gram, sier Blomkvist.

Test: Lofoten Proburger

Det er imidlertidig ikke slik at fiskeprodukter rettet mot barn har mindre salt.

– Familiens fiskekaker fra Lofoten, som retter seg mot barnefamilier med sine små hjerteformede fiskekaker, inneholder 1,4 gram salt per 100 gram, mens samme produsent har andre typer fiskekaker og «voksne» fiskekarbonader med lavere saltinnhold, forteller matspaneren.

– Velger du likevel et produkt med høyt saltinnhold kan du bare passe på å unngå å salte potetene, grønnsakene eller det andre tilbehøret, foreslår Anette Skarpaas Ramm.

Les også: Derfor skriker kroppen etter salt

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Anettes tips for å få barna til å spise mer fisk:

• Prøvd fisketaco? I stedet for kjøttdeig kan du steke eller ovnsbake laks, ørret, torsk eller sei. Salatgrønnsaker som smaker godt til er agurk, tomat, mango, avokado, vårløk, purre og paprika.

• Bytt ut hamburgeren med fiskeburger, fiskekarbonade eller fiskekake. Litt remulade i stedet for hamburgerdressing er godt til hvit fisk.

Se også: Slik lager du fiskekakene selv

• Stek fiskegrateng fremfor frossenpizza. En fiskegrateng kan du bare slenge i ovnen mens du hjelper barna med leksene. En annen måte å få inn mer fisk er å blande inn en torskefilet i fiskegratengen. Med poteter og gulrøtter får du et fullverdig og næringsrikt måltid.

Hjemmelaget tunfisksalat er godt som pålegg!
Hjemmelaget tunfisksalat er godt som pålegg! Foto: Anette Skarpaas Ramm

Lag selv: Fiskegrateng

• Server fiskepinner i stedet for pølser. Du kan også lage fiskepinner selv: La barna dyppe filet av torsk eller sei i eggeblanding og rulle i geriljemel. Det gjør ingenting at bitene er i ulik størrelse. Stek i rapsolje så får du med litt sunt fett også. La barna grise litt og holde på, det er bare gøy og gjør at de får lyst til å spise mer fisk.

• Lag enkel tunfisksalat til brødskiva: Bland hermetisk tunfisk med majones til du får en myk og smørbar konsistens. Bland i mais og paprika om barna liker det og bruk som pålegg.

• Send med fiskekaker i matboksen.

• Velg en makrell i tomat-variant som er hakket, eller på tube, dersom barna ikke er så glad i fiskebitene. Det er fremdeles en god kilde til fet fisk og omega 3-fettsyrer.

Les også:

Mange matvarer er sunnere enn du tror

Gikk ned 32 kilo: Henning (48) innså at han måtte ta vare på seg selv

Effektiv hjemmetrening på 20 minutter

Trine (44) gikk ned 20 kilo på et halvt år

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her