KALORIFELLE: Når filmen ruller søker hånden automatisk etter popkornet. Vips er bøtten tom!
KALORIFELLE: Når filmen ruller søker hånden automatisk etter popkornet. Vips er bøtten tom! Foto: Eskil Wie Furunes

Slik sparer du 1000 kcal: Unngå kalorismell på kino

Line Blokhus
Publisert: 2015-11-13 12:09

Oppvarmet popkorn og smågodt hører med i kinosalen, og når lyset er slukket er det ekstra lett å kaste innpå. Her er noen realistiske og mindre kaloririke alternativer til de som vil unngå en kalorismell.

Du kan helt enkelt la være å spise godteri eller snacks på kino, men når du står i billettkøen er det utvilsomt fristende og for mange uunngåelig å ta en tur innom kiosken.

Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sier at de som passer vekten bør velge kalorier og utskeielser med omhu – uansett om det er i forbindelse med kinobesøk, i et bursdagsselskap eller til helgekosen.

Selv om popkorn ikke er den verste snacksen du kan spise, utgjør en halv bøtte popkorn, en liten pose M-sjokolade og en brus plutselig over 1000 kalorier – på toppen av det hele sitter man gjerne helt i ro i halvannen time.

Se stor kalorioversikt over kinogodtet lenger ned!

Lurt å vente litt mellom hver munnfull.
Lurt å vente litt mellom hver munnfull. Foto: Eskil Wie Furunes

– Men er man på kino én gang annenhver måned så er det kanskje ikke så nøye med den ene kinoturen. De samme reglene gjelder her som ellers i hverdagen og diskusjonen en må ta med seg selv er «er dette verdt det?», sier Myrvoll Blomkvist.

En pose med smågodt og en halvliter sukkerholdig brus inneholder nesten like mange kalorier som en normalt aktiv kvinne på 60 kilo bør innta i løpet av en hel dag (cirka 2000 kcal).

– Om man forsøker å gå ned i vekt kan en slik smågodtpose rett og slett spolere for vektnedgangen den uken, fordi den inneholder så mange ekstra kalorier, sier Myrvoll Blomkvist.

«SMALL»: Har du noe forhold til hva «100 gram smågodt» er? Det er godteri nok til å så vidt dekke bunnen i posen, og det gir cirka 417 kcal. Vi har regnet ut snittverdiene for typiske smågodtbiter som sjokolade, vingummi, fudge og karamell og brukt det for å anslå kaloriinnholdet i godteposen.
«SMALL»: Har du noe forhold til hva «100 gram smågodt» er? Det er godteri nok til å så vidt dekke bunnen i posen, og det gir cirka 417 kcal. Vi har regnet ut snittverdiene for typiske smågodtbiter som sjokolade, vingummi, fudge og karamell og brukt det for å anslå kaloriinnholdet i godteposen. Foto: Eskil Wie Furunes
«MEDIUM»: Denne posen veier 300 gram, som ofte er den størrelsen flest folk kjøper, ifølge kioskansatte på Colosseum kino. Den gir ca 1253 kcal.
«MEDIUM»: Denne posen veier 300 gram, som ofte er den størrelsen flest folk kjøper, ifølge kioskansatte på Colosseum kino. Den gir ca 1253 kcal. Foto: Eskil Wie Furunes
«LARGE»: Alarm! Denne store posen veier 700 gram og gir utrolige 2919 kcal. Fremdeles er det mer plass i posen. Plastposene er dessuten mye mindre enn papirposene som kan romme 3 kilo godteri.
«LARGE»: Alarm! Denne store posen veier 700 gram og gir utrolige 2919 kcal. Fremdeles er det mer plass i posen. Plastposene er dessuten mye mindre enn papirposene som kan romme 3 kilo godteri. Foto: Eskil Wie Furunes

– Velg den minste

Slik reduserer du kaloriinntaket:

Selv om man har bestemt seg for at kinogodteriet er verdt de ekstra kaloriene, kan man likevel gjøre noen valg som begrenser kaloriinntaket litt.

– For det første bør man velge den minste popkorn-bøtten og dele med dem man eventuelt går sammen med, sier ernæringsfysiologen.

En stor bøtte med popcorn gir hele 790 kcal! Du gjør smart i å dele, eller velge en mindre størrelse.
En stor bøtte med popcorn gir hele 790 kcal! Du gjør smart i å dele, eller velge en mindre størrelse. Foto: Eskil Wie Furunes

– I tillegg vil en pose med pastiller eller pulverpadder «vare lenger» enn en smågodt-pose eller sjokolade, som man enkelt kan sluke masse av.

Om man ikke fyller på med skikkelig mat før kinoen starter vil kinogodteriet kunne friste enda mer, så dersom det er lenge siden lunsj eller middag, vil det være en god idé å fylle på med et mellommåltid før man går inn i kinosalen, tipser Myrvoll Blomkvist.

Lov å ta med snacks

Når man står i smågodthylla er det fort gjort å fylle posen langt fullere enn hva man kanskje hadde tenkt. Har du en tendens til å gå i denne fella, vil det antageligvis være et bedre valg å kjøpe en liten ferdigfylt pose og dele den med de andre du går sammen med.

Les også: Smarte tips for å holde deg mett

Det er dessuten også lov å ta med seg litt snacks i vesken, og tar man turen innom en matbutikk vil du finne flere alternativer som er bedre enn de du finner i kiosken på kinoen.

– Et siste alternativ er å forberede seg på kinoturen ved å legge inn en ekstra hard treningsøkt før eller dagen etter kinoturen. Det hele handler om antall kalorier inn og antall kalorier ut, og så lenge regnskapet går opp vil ikke én kinoutskeielse spolere for vektnedgangen, avslutter kostholdseksperten.

Kaloriinnhold i kinomenyene

På bildet ser du en smågodtpose som veier 300 gram = 1253 kcal, og en baconsnacks til 349 kcal.
På bildet ser du en smågodtpose som veier 300 gram = 1253 kcal, og en baconsnacks til 349 kcal. Foto: Eskil Wie Furunes

Popcorn (465 kcal per 100 gram): Stor bøtte med 170 gram = 790 kcal

Baconsnacks (498 kcal per 100 gram): Bøtte med 70 gram = 349 kcal

M sjokolade (510 kcal per 100 gram): Pose med 200 gram = 1020 kcal. Liten pose med 90 gram = 459 kcal

Smågodt (fersken, colaflasker, lys melke-sjokolade, festkaramell, skolekritt, kirsebær, vaniljefudge, i snitt ca 417 kcal per 100 gram): Pose med 300 gram = 1253 kcal

Coca-cola: Én flaske = 210 kcal

Kanskje velge dette i stedet?

De fleste vet at det er mye kalorier i smågodt og snacks, men det er vanlig å undervurdere hvor store mengder man faktisk spiser av det.
De fleste vet at det er mye kalorier i smågodt og snacks, men det er vanlig å undervurdere hvor store mengder man faktisk spiser av det. Foto: Eskil Wie Furunes

Kokosbolle (310 kcal per 100 gram): 15 gram per kokosbolle = 50 kcal
Popcorn (465 kcal per 100 gram): Liten bøtte med 40 gram = 186 kcal
Fullkornsnacks* (439 kcal per 100 gram): Bøtte med 70 gram = 307 kcal
Nøtteblanding med tørket frukt (490 kcal per 100 gram): En pose med 60 gram = 294 kcal
Pulverpadder eller pastiller (ca. 392 kcal per 100 gram): En pose med 60 gram = 235 kcal
Vingummi** (350 kcal per 100 gram): En pose med 150 gram = 525 kcal*
Sukkerfri brus: 0,5 liter = 0 kcal

* Noen kinoer tilbyr fullkornsnacks i sine kiosker. Kaloriinnholdet er nesten det samme som en bøtte med baconsnacks (349 kcal). Det er likevel et litt bedre valg enn vanlig snacks på grunn av høyere fiberinnhold.
** Vingummi inneholder mange kalorier, men dersom du kjøper en mindre ferdigfylt pose og deler med dem du går sammen med, så vil ikke dette være den verste utskeielsen likevel.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Typisk inntak for en kinogjenger:

To kokosboller, en halv pose pulverpadder og sukkerfri brus = 217 kcal
En halv bøtte liten popcorn, to kokosboller og en sukkerfri brus = 193 kcal
En bøtte med fullkornsnacks og en sukkerfri brus = 307 kcal
Nøtteblanding, en halv pose med vingummi og sukkerfri brus = 556 kcal

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Smarte tips for å holde deg mett

Ute av fitness-boblen

Kjøttfri med denne deilige søtpotetsuppen

Fire livsstilsfaktorer som kan forebygge demens

Ta tilbake lørdagsgodtet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her