NYT FAVORITTENE: Vær selektiv på julekakene, tipser Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm.

Slik kan du unngå disse fire julefellene

Publisert: 2018-12-19 14:52

Det er mulig å nyte julen og samtidig holde vekten og opprettholde en sunn livsstil. Les klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramms fire beste tips.

Det avgjørende er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men mellom nyttår og jul, heter det. Det kan likevel lønne seg å være bevisst på både egne tanker og juletradisjoner. For mange innebærer julen alt eller ingenting, men behøver det å være sånn?

Her får du noen triks for hvordan du kan møte høytiden med en realistisk plan for inntak og forbruk. Her er fire vanlige feller og tips til hvordan du kan unngå å gå i dem.

1. Spiser alt uten å tenke

Det er mange som har en «alt eller ingenting»-tankegang når det gjelder kosthold. Dette gjør det vanskelig å finne en balanse i kostholdet over tid, som også rommer helger, helligdager, tradisjoner og ferier. Er du en av dem som etter den første smaken av julemarsipan, tenker «nå er det unntakstilstand en stund fremover, så det er bare å legge all fornuft på hyllen»?

Juletradisjoner innbefatter en del mat og drikke. Det er ikke slik at vi bør unngå å bli med på middagsselskap eller spise minimalt med brente mandler, men mat og søtt trenger heller ikke inntas i for store mengder eller for ofte. Målet er å nyte maten, men stoppe før vi er overmette.

Ti tips: Triks for en lettere jul

2. Har dårlig samvittighet for det som inntas

Er smultringer det beste du vet? Da kan du finne ut hvor mye du kan redusere i mengde, men fortsatt ha glede av smultringene i julen. Er du blant dem som mumler «jeg har ikke godt av det, men jeg tar litt til»? Da kan det være fornuftig å bryte det mønsteret.

JULEKAKER: Smultringer frister på flere kakebord i julen.

Spiser du en god middag, så kan et triks være å spise sakte, passe på å være til stede og nyte maten underveis i måltidet. Det å spise saktere kan i tillegg gjøre det enklere å stoppe å spise når du er mett. Dette gjelder for alt som inntas av mat og drikke. Det er godt å spise den kaken du ønsker og samtidig nyte den, i motsetning til å spise den fort og sitte igjen med en dårlig følelse.

Mengden som spises kan også vurderes ved å stille deg spørsmålet «Hvor mye må jeg spise for at jeg skal være fornøyd?» Da kan den unødvendige dårlige samvittigheten bli borte, og resultatet er mer nytelse og bedre kontroll over inntaket.

Julekaffen: Så mange kalorier er det i Espresso House og Starbucks sine juledrikker

3. Dropper fysisk aktivitet fordi det er ferie

Juleferie er ikke bare tradisjoner, spising og gaver, det er også fri. Det betyr at vi bør ha en del halvtimer ekstra om dagen til å hvile, lese bok, sove, men også gå tur eller trene. Hvis ferie for deg betyr mindre fysisk aktivitet, så kan det være smart å tenke seg om en gang til. Dette er en super mulighet til å holde kroppen i form.

AKEDAG: Om det er hvit jul der du er kan en tur i akebakken få opp pulsen, og det er gøy for både store og små.

Ett av de beste argumentene for å trene i julen er at mange av oss spiser annerledes og ekstra god mat, noe som fører til at vi ligger i energioverskudd. Dette betyr at kroppen er i anabol fase (oppbyggende fase). I denne fasen er det spesielt gunstig å trene styrketrening, fordi det er enklere å bygge muskler i denne fasen. For å oppnå muskelvekst anbefales det å ha et energioverskudd på 200–500 kcal ekstra per dag. Dette kan for mange være et resultat av økt inntak mat i juletiden.

Det andre argumentet er at det er tid til det. Vi bør klare å sette av en halvtime i løpet av dagen til fysisk aktivitet når vi har fri fra jobb.

BYGG MUSKLER: Bruk energioverskuddet fra julematen til en skikkelig styrkeøkt, og du har lettere for å bygge muskler.

Et tredje argument går spesielt til de som er i risiko for å få diabetes type 2 fordi fysisk aktivitet fungerer som medisin. Cellene blir mer insulinsensitive, og kroppen blir bedre på å fjerne sukker fra blodet.

Og det hyggeligste argumentet er at fysisk aktivitet påvirker oss positivt mentalt. Vi takler stress bedre, og vi får bedre humør, og det kan komme godt med i julen!

Trening på fridager: Slik kan du motivere deg til økten

4. Alle måltider trenger ikke være usunne og store

Det å kose seg øker ikke i takt med hvor mye usunn mat vi spiser. Det kan derfor være et poeng å ha noen måltider som normalt. Velg for eksempel havregrøt til frokost før du skal på en julelunsj med ribbe, medisterkaker, sylte og riskrem. Skal du på middag som du tror vil inneholde fet mat, alkohol og dessert, så kan du velge noe magert og næringstett tidligere på dagen.

LETT FROKOST: Havregrøt kan toppes med det du ønsker, eller stekte epler, kokos og rosiner som denne oppskriften fra Lise Finckenhagen for Godt.

Sørg også for å drikke nok vann. I julen inntas ofte mer salt og alkohol, og vi kan ha behov for ekstra væske. Det kan også være lurt med et mellommåltid før du drar i middagsselskapet, for å unngå at sulten fører til et for stort matinntak. Er selskapet i gangavstand, så ta med gode sko og brodder, og nyt turen til og fra.

Les også:

Så mange kalorier er det i julematen

Så mye forbrenner vinteraktivitetene

Julens flytende kaloribomber

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her