LETT TILGJENGELIG: Det er lettere å velge mat som er lett tilgjengelig. Synlig frukt i butikken eller frisk oppskåret frukt hjemme på kjøkkenet, gjør at vi tar sunnere valg. Hanna (2) falt for fristelsen for de oransje mandarinene.

Unngå fellene hvis du vil ned i vekt: Slik blir du lurt til å spise mer

Publisert: 2014-10-31 11:56

Både i butikken, på jobben, på restauranten og til og med på ditt eget kjøkken kan du bli lurt.<br />

Det første som møter deg når du kommer inn i dagligvarebutikken på Hvalstad i Asker er bugnende og fargerike bord og hyller med frukt og grønt. For noen måneder siden valgte de å flytte grøntavdelingen nærmere inngangen i butikken. Lille Hanna (2) og mammaen hennes Pia Lanza forsyner seg godt av både druer, sopp, mandariner og jordbær.

- Jeg hadde ikke tenkt å kjøpe jordbær i dag men jeg lot meg friste, sier Pia Lanza.

Jordbærene var noe av det første hun så da hun kom inn i butikken. For butikkene vet at et fristende førsteinntrykk gjør at folk handler mer. Kiwi har valgt å ”lure” oss til å kjøpe mer frukt og grønt. Det hører til sjeldenhetene. I de fleste tilfeller blir vi lurt til å ta usunne valg.

Forsker Brian Wansink fra Cornell Universitetet i USA har forsket på hvordan du i butikken, på jobb og ikke minst hjemme i ditt eget hus møter små tilfeldige men mulige ”spisefeller”. Følger du ikke med, kan du ende med å spise mer enn du hadde tenkt.

FRISTELSER: Lille Hanna Lanza (2) og mammaen hennes Pia Lanza har latt seg friste av druene i matbutikken. Å flytte frukt og grønnsaker fram i butikken så de har blitt mer synlige har gitt Kiwi en økning i frukt og grøntsalget. De lurer oss til å handle mer av det sunne.

Styr mot det sunne

Du forsyner deg først og mest av det som presenteres først. Det gjelder både i butikken, og på matbuffetbordet. Derfor er det lurt å styre rett mot de sunne varene. Ha en plan for hva du skal forsyne deg av både på lunsjbordet og i butikken. Gjør heller ikke innkjøp når du er sulten. Wansinks forskning har vist at de som er sultne handler 45 % mer kaloririke matvarer enn de som ikke er sultne.

- Problemet med å gjøre feil innkjøp, er at effekten kan vare resten av uken. Du fyller fryser og skap og til sist magen med mer kaloririk mat, sier forskeren til nettavisen Huffington Post.

En sukkerfri tyggegummi, et eple eller en ostebit, kan øke sjansen for at du ikke kommer ut med potetgull og is istedenfor gulrøtter og skummetmelk.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bruk kantina

Er du av de som spiser lunsjen din på kontorpulten istedenfor å ta en skikkelig pause på spiserommet eller i kantina? Slutt med det. Det øker sjansen for at du spiser mer usunt. En av årsakene kan være at du da velger et usunt alternativ, men også at du ønsker å unne deg en premie.

- Fordi folk ikke tar skikkelig pause og opplever at de jobber godt, kan det være lettere å tenke at de kan stoppe på vei hjem og kjøpe snop, mener forskeren.

I jobbkantinen er det lurt å ta en frukt først. Det skal gjøre at du tar smartere lunsjvalg. Betaler du i tillegg med kontakter, skal det visstnok gjøre at du handler mindre dessert og søte drikker.

Skjul snopet

Forskerne fant at det var en klar sammenheng mellom høy kroppsvekt og å ha synlig snacks framme på kjøkkenbenken. Også frokostblandinger bør du gjemme bort. Kvinner som hadde frokostblandingene stående framme veide i gjennomsnitt 9 kg mer enn sine naboer. Fordi frokostblandinger blir sett på som noe sunt, kan det være lett å ta seg en neve i ny og ne. Frukt, derimot bør du ha stående framme. De som har det, er slankere enn andre. Uansett hva som er årsak og virkning, råder Brian Wansink oss til å gjøre som de slanke.

- Hvis du vil slanke deg, vil det å gjøre som de slanke menneskene gjør, og ha frukt stående framme, muligens bidra til å styre deg i riktig retning, sier han.

Å spise fra mindre tallerkener gjør også at du spiser mindre enn om tallerkenen er stor. En stor kjele eller serveringsfat derimot, kan lure deg til å forsyne deg mer.

Kjøkkennekt

Er det vektnedgang du er ute etter kan det være lurt å ikke tilbringe så mye tid på kjøkkenet. Det skal nemlig være en sammenheng mellom tiden du bruker på kjøkkenet og mengden mat du spiser.

- Når usunn mat er lett tilgjengelig, ender vi med å spise mer av den, sier Tina Avantis Johnsen ved Senter for sykelig overvekt OUS.

Hun kjenner seg godt igjen i funnene i den amerikanske forskningen. Hun forteller at mange av hennes pasienter sliter med alle fristelsene. Blant annet selges sjokolade og snacks i større pakninger enn før.

- Sjokoladen er blitt større, potetgullposene har blitt større, og det har også brusflaskene. Det er ikke lett å spise og drikke mindre, når emballasjen er så stor. Å ta et stykke av en kjempesjokolade oppleves som å spise mindre enn om du spiser opp en hel liten, sier hun.

Tilbud på godteri, som fem kjempesjokolader for hundre kroner, kan også være vanskelig for mange. De lures til å kjøpe mer. Tina Avantis Johnsen gir alltid folk råd om å fjerne alle fristelser ved å tømme huset for godteri, is og kaker. Må du absolutt ha noe i godt hjemme er det lurt å gjemme det. Og, ikke tenkt at du skal spare penger på godteri.

- Det du sparer i penger, taper du uansett på en dårligere helse, sier hun.

Lurte kundene

Hos Kiwi har de så langt lyktes i å ”lure” folk til å gjøre sunnere valg. Alle butikkene som har oppgradert grøntavdelingene og flyttet den fram i butikken, har hatt en vekst på 22% i forhold til samme periode i fjor. I følge kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin selger noen butikker opp imot 50 % mer frukt og grønt etter omleggingen. Kunde Pia Lanza syns det er bra at hun blir fristet til å gjøre sunne valg.

- Det gjør jo noe med mitt syn på butikken, sier hun.

PRØVER Å FRISTE: Frukt og grøntsjef hos Kiwi på Hvalstad i Asker, Katrine Gjøtterud vet at folk handler mer hvis frukten ser fristende ut. Hvor enn du beveger deg i løpet av en dag, lures du til å handle eller forsyne deg av noe du ikke hadde planlagt. Hos Kiwi lures du til å velge sunt, men veldig mange andre steder er det det usunne som frister.

Forskningen

I en studie publisert i JAMA Internal Medicine fastet 68 mennesker i fem timer før de kom til en kunstig oppkonstruert matbutikk. Halvparten ble gitt litt mat, mens de andre måtte gå like sultne inn i butikken for å gjøre innkjøp. De som var sultne, handlet nesten 20 % mer mat totalt inkludert 45 % mer kaloririke matvarer. I en oppfølgingsstudie, ble ettermiddagshandlere observert i tiden mellom lunsj og middag. De som gjorde innkjøp rett før middagstid hadde 27 % færre lavkalorivarer i handlekurven sammenliknet med dem som handlet rett etter lunsj.

Wansink og hans kolleger tok bilder av kjøkkenet i 240 hjem i New York. De studerte detaljer ved kjøkkenet og hvilken mat som sto framme. De fant ut at de som hadde potetgull synlig på benken i gjennomsnitt var fire kilo tyngre enn naboene sine. Også frokostblandinger som sto framme på benken var forbundet med økt vekt. Kvinner som hadde frokostblandingene stående framme veide i gjennomsnitt ni kilo mer enn sine naboer. Forskerne mente kvinnene opplevde frokostblandinger som sunne, og derfor ble fristet til å ta seg en neve i ny og ne. Vektvariasjon fant de også mellom de som hadde frukt stående framme på benken og dem som ikke hadde det. Studien viste at de som lot frukten stå synlig og tilgjengelig på benken veide tre kilo mindre enn de som ikke hadde det.

Brian Wansink har samlet noe av forskningen sin i boken Mindless eating solutions for everyday life. Den inneholder tips og råd for hvordan du skal unngå å spise noe du ikke hadde tenkt.

Lett påvirkelige

Zoolog Torfinn Ørmen.

I følge zoolog og evolusjonsforsker Torfinn Ørmen ved høyskolen i Akershus er menneskene svært lett påvirkelige og forutsigbare. Det er en av årsakene til at vi i en butikk ender opp med å forsyne oss av det som er mest synlig og det vi ser først. Vi fokuserer også på det vi har i ”søkebildet”, som når du er i skogen for å lete etter sopp. Det mener han du kan utnytte ved å bestemme deg for hva du skal se etter, for eksempel i butikken. Bruker du handlelapp vil du lettere kunne styre hva du ender opp med å handle.

- Butikkene gjør jo det de kan for at du skal handle mer. De går inn for å distrahere deg ved å plassere ting synlig, sier Torfinn Ørmen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Gå deg slank

Deilige lavkalori-høstgryter

10 tips for å bli kvitt karbo-suget

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her