Påskens kaloribomber
Vektklubb har laget en stor kalorioversikt over påskegodtet som gjør det lettere å holde tunga rett i munnen, og styre unna verstingene.
Man skulle gjerne tro at marsipan, som er laget med mandler, er et sunnere godterivalg, men det er lett å la seg lure.
Et påskeegg fylt med godterier, og særlig sjokoladetrukket marsipan, er en tradisjon for mange og hører påsken til. En sentral ingrediens i marsipan er mandler, som i sin naturlige form er en sunn og næringsrik matvare.
Ifølge Matportalen har vi som forbrukere krav på å vite hvor stor andel mandler det er i marsipan, fordi mandler regnes som en avgjørende ingrediens for kvaliteten på produktet. Men det er ikke nødvendigvis mandler du finner mest av i marsipan.
En titt på de mest kjente marsipanproduktene viser at mandelinnholdet varier fra 22–57 prosent mandler, mens sukkerinnholdet er mellom 38–59 prosent. Kaloriinnholdet ligger på omtrent 420–520 kcal per 100 gram.
– Skal du velge den sunneste marsipanen er det lurt å velge den typen med minst tilsatt sukker, men siden dette kan være vanskelig å tyde ut ifra næringsdeklarasjonen, er det smart å velge den marsipanen som har høyest andel av mandler, råder klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Det er i hvert fall et tall som er lett å se i ingredienslisten.
Les også: 7 ting du bør vite om sukker
Det aller viktigste er uansett å være bevisst på hvor mye marsipan man spiser totalt gjennom påsken, mener kosteksperten.
Ser vi på kaloriinnholdet i noen klassiske marsipanbiter fra Nidar er det ikke vanskelig å forstå hvor fort gjort det er å spise på seg mange ekstra kalorier i påsken:
For å gjøre det enklere for deg har vi rangert de mest vanlige marsipantypene fra høyest til lavest innhold av mandler.
Merk! Noen produsenter oppgir mandelinnhold i selve marsipanen, mens andre oppgir for hele produktet, inkludert sjokoladeovertrekket som naturligvis vil trekke ned andelen mandler totalt. Listen gir derfor ikke en eksakt rangering, og det kan være rimelig å anta at både Anthon Berg og Summerbirds marsipan inneholder en høyere andel mandler enn Nidar og Hvals marsipan, fordi sistnevnte har en høyere andel sukkerarter per 100 gram.
Tips: Lag din egen sunnere marsipan med mindre sukker.
Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
0dager
18 timer
31minutter
56 sekunder
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Vektklubb har laget en stor kalorioversikt over påskegodtet som gjør det lettere å holde tunga rett i munnen, og styre unna verstingene.
Er du av den som synes marsipan hører påsken til, har vi en knallgod oppskrift som sparer deg for unødvendig mye sukker.
Er du glad i søtt på skiva, så er ikke julebrunost det verste du har i deg i ukene som kommer.
Hvor mye sunnere blir godteri av at noe sukker er erstattet med konsentrert fruktjuice? Matspaneren har lagt det nye godteriet Godt & Blandet Ekte frukt under lupen.
Den rette fiskeburgeren er en god og kjapp løsning. Dette må du vite før du velger.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.