Marsipan hører påsken til, mener mange. Det gjør også vektøkning, dessverre.
Marsipan hører påsken til, mener mange. Det gjør også vektøkning, dessverre. Foto: Nina Andersen / VG

Slik velger du den sunneste påskemarsipanen

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-03-26 14:04

Man skulle gjerne tro at marsipan, som er laget med mandler, er et sunnere godterivalg, men det er lett å la seg lure.

Et påskeegg fylt med godterier, og særlig sjokoladetrukket marsipan, er en tradisjon for mange og hører påsken til. En sentral ingrediens i marsipan er mandler, som i sin naturlige form er en sunn og næringsrik matvare.

Ifølge Matportalen har vi som forbrukere krav på å vite hvor stor andel mandler det er i marsipan, fordi mandler regnes som en avgjørende ingrediens for kvaliteten på produktet. Men det er ikke nødvendigvis mandler du finner mest av i marsipan.

Mye sukker

En titt på de mest kjente marsipanproduktene viser at mandelinnholdet varier fra 22–57 prosent mandler, mens sukkerinnholdet er mellom 38–59 prosent. Kaloriinnholdet ligger på omtrent 420–520 kcal per 100 gram.

– Skal du velge den sunneste marsipanen er det lurt å velge den typen med minst tilsatt sukker, men siden dette kan være vanskelig å tyde ut ifra næringsdeklarasjonen, er det smart å velge den marsipanen som har høyest andel av mandler, råder klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Det er i hvert fall et tall som er lett å se i ingredienslisten.

Les også: 7 ting du bør vite om sukker

Vis måtehold

Det aller viktigste er uansett å være bevisst på hvor mye marsipan man spiser totalt gjennom påsken, mener kosteksperten.

Ser vi på kaloriinnholdet i noen klassiske marsipanbiter fra Nidar er det ikke vanskelig å forstå hvor fort gjort det er å spise på seg mange ekstra kalorier i påsken:

 • En marsipanpølse (22 g) = ca. 100 kcal
 • En kolibristang (50 g) = ca. 230 kcal
 • Et lite kolibriegg (21 g) = ca. 100 kcal
 • Et stort kolibriegg (58 g) = ca. 270 kcal
Tradisjon tro fylles påskeeggene med påskemarsipan i år også.
Tradisjon tro fylles påskeeggene med påskemarsipan i år også. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Mandelinnhold i kjøpemarsipan

For å gjøre det enklere for deg har vi rangert de mest vanlige marsipantypene fra høyest til lavest innhold av mandler.

Merk! Noen produsenter oppgir mandelinnhold i selve marsipanen, mens andre oppgir for hele produktet, inkludert sjokoladeovertrekket som naturligvis vil trekke ned andelen mandler totalt. Listen gir derfor ikke en eksakt rangering, og det kan være rimelig å anta at både Anthon Berg og Summerbirds marsipan inneholder en høyere andel mandler enn Nidar og Hvals marsipan, fordi sistnevnte har en høyere andel sukkerarter per 100 gram.

 • Odense ekstra grov marsipan inneholder 57 prosent mandler, 34 prosent sukkerarter og 475 kcal per 100 gram.
 • Odense ekte marsipan, som er en kjent og tradisjonell marsipanpølse, består av 50 prosent mandler, omtrent 41 prosent sukker og 464 kcal per 100 gram.
 • SukrinMarzipan inneholder 40 prosent mandler, 2,9 g sukkerarter (inneholder kunstig søtning) og 318 kcal per 100 gram,
 • Nidar påskemarsipan inneholder 37 prosent mandler i marsipanen, og med sjokoladetrekk inneholder påskemarsipanen 55 prosent sukkerarter og 461 kcal per 100 gram.
 • Hval påskemarsipan består av 37 prosent mandler i marsipanen. Posen har 70 prosent marsipan og 30 prosent sjokoladeovertrekk. Tilsammen 59 prosent sukkerarter og 480 kcal per 100 gram.
 • Anthon Berg marsipanbrød inneholder 32 prosent mandler. Selve marsipanen har nok høyere andel mandler siden de oppgir mandelinnholdet for hele varen, sjokoladetrekk medregnet. Marsipanbrødet, både marsipan og sjokoladetrekk, inneholder 38 prosent sukkerarter og 520 kcal per 100 gram.
 • Summerbird påskeegg inneholder 29 prosent mandler, men også her er det beregnet for hele produktet inkludert sjokoladetrekket og ikke bare marsipanen. 40 prosent sukkerarter og 519 kcal per 100 gram.
 • Odense figurmarsipan inneholder 23 prosent mandler, 65 prosent sukkerarter og 423 kcal per 100 gram.
 • Freia Premium fylt marsipan inneholder 24 prosent mandler, der marsipanen utgjør 74 prosent, resten er mørk sjokolade. Tilsammen 54 prosent sukkerarter og 464 kcal per 100 gram.
 • Eldorado/Rema 1000 marsipanpølse inneholder bare 22 prosent mandler, 58 prosent sukkerarter og 420 kcal per 100 gram.

Tips: Lag din egen sunnere marsipan med mindre sukker.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her