Påskens kaloribomber
Vektklubb har laget en stor kalorioversikt over påskegodtet som gjør det lettere å holde tunga rett i munnen, og styre unna verstingene.
Man skulle gjerne tro at marsipan, som er laget med mandler, er et sunnere godterivalg, men det er lett å la seg lure.
Et påskeegg fylt med godterier, og særlig sjokoladetrukket marsipan, er en tradisjon for mange og hører påsken til. En sentral ingrediens i marsipan er mandler, som i sin naturlige form er en sunn og næringsrik matvare.
Ifølge Matportalen har vi som forbrukere krav på å vite hvor stor andel mandler det er i marsipan, fordi mandler regnes som en avgjørende ingrediens for kvaliteten på produktet. Men det er ikke nødvendigvis mandler du finner mest av i marsipan.
En titt på de mest kjente marsipanproduktene viser at mandelinnholdet varier fra 22–57 prosent mandler, mens sukkerinnholdet er mellom 38–59 prosent. Kaloriinnholdet ligger på omtrent 420–520 kcal per 100 gram.
– Skal du velge den sunneste marsipanen er det lurt å velge den typen med minst tilsatt sukker, men siden dette kan være vanskelig å tyde ut ifra næringsdeklarasjonen, er det smart å velge den marsipanen som har høyest andel av mandler, råder klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Det er i hvert fall et tall som er lett å se i ingredienslisten.
Les også: 7 ting du bør vite om sukker
Det aller viktigste er uansett å være bevisst på hvor mye marsipan man spiser totalt gjennom påsken, mener kosteksperten.
Ser vi på kaloriinnholdet i noen klassiske marsipanbiter fra Nidar er det ikke vanskelig å forstå hvor fort gjort det er å spise på seg mange ekstra kalorier i påsken:
For å gjøre det enklere for deg har vi rangert de mest vanlige marsipantypene fra høyest til lavest innhold av mandler.
Merk! Noen produsenter oppgir mandelinnhold i selve marsipanen, mens andre oppgir for hele produktet, inkludert sjokoladeovertrekket som naturligvis vil trekke ned andelen mandler totalt. Listen gir derfor ikke en eksakt rangering, og det kan være rimelig å anta at både Anthon Berg og Summerbirds marsipan inneholder en høyere andel mandler enn Nidar og Hvals marsipan, fordi sistnevnte har en høyere andel sukkerarter per 100 gram.
Tips: Lag din egen sunnere marsipan med mindre sukker.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Vektklubb har laget en stor kalorioversikt over påskegodtet som gjør det lettere å holde tunga rett i munnen, og styre unna verstingene.
Butikken bugner over av gul emballasje og søtt påskegodt. Men pass på, godterikaloriene kan dekke nesten hele energibehovet til en voksen person.
Et påskeegg fylt med favorittgodterier eller litt godis hver dag? Få ernæringsfysiologens råd for en søt påske i passe mengder.
Er du av den som synes marsipan hører påsken til, har vi en knallgod oppskrift som sparer deg for unødvendig mye sukker.
Det er nå kommet en makrell i tomat uten tilsatt sukker. - Ingen betydning for sunnhetsgraden, sier Vektklubbs matspaner.
Småspising av julesnacks og julegodteri kan fort tilsvare en ekstra middag. Vi har regnet ut hvor mye julegodt du kan spise for 200 kcal.