Softis er også noe man fort kan bli mett av, så selv om den store størrelsen kan friste, kan det hende man blir forsynt før man har slurpet i seg kalorimengden tilsvarende en middag.

Så mange kalorier er det i softis

Publisert: 2022-06-03 15:22

Unn deg gjerne softis i sommer, men vær klar over kaloriinnholdet hvis du spiser det ofte.

Kjeks eller beger? Med eller uten strøssel?

Du kan spare en god del på å droppe kjeksen og strø, men skal man først spise softis utgjør ikke tilvalgene den aller største forskjellen, men heller hvor mange softis du spiser i løpet av sommeren.

– Er softis det beste du vet, så for all del, kjøp deg en softis en gang iblant til spesielle anledninger. For av og til skal man spise noe som er himla godt bare fordi du synes det er godt, og ikke fordi det har noe for seg. Og da kan du gjerne spise en liten softis, sier klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspaneren har testet: Skyr is og vegansk is på boks

– Is er kosemat, ikke helsekost, nesten uansett hvilken type iskrem du velger, om du da ikke lager «nicecream» av frossen banan, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

– Er man veldig glad i softis så kan det være lurt å bestemme seg for hvor mange ganger man vil nyte en softis i løpet av sommeren, råder klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Lag selv: Sunn og god yoghurtis med jordbær

Hun tror også mange kan bli både fornøyd og forsynt om man velger en liten størrelse fremfor stor. Og det kan spare deg for en god del kalorier, bare se eksemplene vi har regnet ut.

– Husk at du ikke må spise opp alt dersom du er halvveis gjennom en diger softis og kjenner deg forsynt, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Kalorier i softis med og uten kjeks og strø

Både softis fra Diplom-Is og Hennig-Olsen gir cirka 170 kcal per 100 gram. Størrelsen på den iskalde herligheten kan imidlertid variere. Ofte er en standardstørrelse på softis cirka 100–125 gram, men det finnes flere kjente stoppested for dem som er glad i stor softis.

En vaffelkjeks, eller iskjeks, veier rundt 19–22 gram og gir cirka 80–95 kcal per stykk (420 kcal per 100 gram).

Vi tar utgangspunkt i at for å dekke en softis går det med cirka 10–15 gram strøssel. Litt avhengig av hvilken type man velger så blir det grovt regnet cirka 50 kcal ekstra (se listen over forskjellig strøssel lenger ned).

 • En liten softis (100 g) i beger uten strø gir cirka 170 kcal.
 • En stor softis (150 g) i vaffelkjeks og med sjokoladepulver gir: 255 + 80 + 40 = cirka 375 kcal.
 • En veldig stor softis (200 g) i stor vaffelkjeks med nøttekrokan-strøssel gir: 340 + 95 + 65 = cirka 500 kcal.

Til sammenligning gir Daim Balltop (114 g) fra Hennig-Olsen cirka 370 kcal og Royal trippel (85 g) fra Diplom-Is cirka 365 kcal.

Det aller sunneste strøsselet er hakkede nøtter da det inneholder masse gode næringsstoffer og sunne fettsyrer. Det gjør også nøttestrøssel til det mest kaloririke.

Nyt isen

Selv om softis med «full pakke» inneholder en del kalorier er det ingenting i veien for å unne seg den kjølende herligheten i ny og ne.

Blomkvist råder til å finne en balanse i kostholdet.

– Livet er for kort til å nekte seg alt som er godt, men å finne en god balanse mellom smart mat og kosemat er lurt. En skal jo leve greit i kroppen sin i mange år, minner Blomkvist om.

Størrelsen sjokkerer: Nesten en halvliter kuleis!

Helsedirektoratet anbefaler oss å «Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags». Softis er jo en typisk sesongvare, og for de fleste ikke noe man spiser mye av.

– Hold kosematen til spesielle anledninger og ikke spis softis flere ganger i uken, sier Blomkvist.

Er du veldig glad i is og spiser det ofte kan det derfor være smart å velge en litt mer kalorivennlig is, som for eksempel «nice cream», hjemmelaget og sunn «softis» eller annen småis med lite kalorier.

Strøssel

Vi tar utgangspunkt i at det går med cirka 10–15 gram strøssel på en softis. Da vil det tilføre softisen følgende ekstra kalorier:

 • Nøttekrokan: ca. 55–66 kcal
 • Hakkede hasselnøtter: ca. 50–60 kcal
 • Oreo: ca. 45–55 kcal
 • Krokan: ca. 40–50 kcal
 • Salte karamellperler: ca. 40–45 kcal
 • Jordbærstrøssel: ca. 40–45 kcal
 • Lakris: 40–45 kcal
 • Tutti frutti: ca. 40–45 kcal
 • Sjokoladepulver: ca. 35–40 kcal
Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her