Eksperter: Kostholdet viktigere enn trening for å gå ned i vekt
Du kan ikke bare trene deg slank, ifølge fedmeekspert, men trening kan gjøre det lettere å holde vekten lenger.
Norsk professor: – Ikke imponert over Norges niendeplass.
Det er magasinet Bloomberg som står bak rangeringen av helsetilstanden i 169 land. I år rykker Spania opp hele fem plasser og skyver Italia ned fra tronen. Island er første nordiske land på tredje plass, så følger Sverige på sjette og Norge på niende.
Rangeringen er basert på faktorer som levealder, og gir trekk for risikofaktorer som røyking og overvekt, skriver magasinet.
Spania har høyeste forventet levetid på 86 år, til sammenligning er forventet levealder i Norge 84,3 år for kvinner og 80,9 år for menn, ifølge SSB.
Bloomberg viser til European Observatory on Health Systems sin vurdering av Spania i 2018. Den viser blant annet at primærhelsetjenester tilbys av staten og at antallet med hjerte- og karsykdommer, samt kreftdødsfall har gått ned siste året.
Bloomberg trekker også frem at forskning viser at kostholdet i middelhavsområdet også har vist gode helseeffekter. En middelhavsdiett som inneholdt extra-virgin olivenolje eller nøtter ga lavere risiko for store hjerte- og karsykdommer sammenlignet med dem som spiste en fettredusertdiett, viste en studie fra Navarra Medical School ifølge magasinet.
Jøran Hjelmesæth, leder for Nasjonalt råd for ernæring, professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, forklarer at Middelhavskostholdet er ganske likt det de norske helsemyndighetene anbefaler.
– Blant annet ved at det anbefales at man ikke spiser for mye kjøtt, men har mye grove kornprodukter, grønnsaker og frukt. Middelhavskostholdet har nok noe mer olivenolje og nøtter, som er vist å kunne forebygge hjerte- og karsykdommer, forklarer Hjelmesæth.
Han legger til at middelhavskostholdet har vært forsket på i flere kliniske studier, og tror dermed det er noe av grunnen til at det har blitt så anerkjent.
For kort tid siden ble Middelhavsdietten kåret til verdens beste diett av US News og World Report. Det var et ekspertpanel som vurderte dietter ut ifra om de var enkle å følge, næringsrike, trygge, gi effektivt vekttap og være beskyttende med tanke på diabetes og hjertesykdom.
Les mer: Dette er de fem beste diettene (VG+)
Hva kan nordmenn lære av det middelhavske kostholdet?
– Spise litt mer nøtter og mandler, og kanskje noe mer belgfrukter, svarer professoren.
Han understreker samtidig at både olje og nøtter er energirike matvarer så man bør være obs på mengden.
– Men det er også mulig å spise et like sunt kosthold basert på norske råvarer, og ved å følge de norske kostrådene, legger han til.
Norges niende plass på listen er ikke professoren veldig imponert over.
– Vi er ikke så langt bak og burde vært på pallen, mener han.
Han peker samtidig på at Helseundersøkelsen fra Nord-Trøndelag viser at omtrent hver femte nordmann har fedme, altså BMI 30 eller mer.
– Der har vi litt å jobbe med. Vi har for høy forekomst av fedme her i landet. Det er usunn kost og fedme som tar flest liv i vestlige land, og det er helt klart noe vi kunne forbedret med kostholdet, sier han.
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Du kan ikke bare trene deg slank, ifølge fedmeekspert, men trening kan gjøre det lettere å holde vekten lenger.
Den fete julematen gjorde utslag på kolesterolnivået blant de danske studiedeltagerne, men norsk hjertespesialist er ikke overrasket over funnet.
Ned i vekt og så opp igjen. Jojo-slankingen tok nesten knekken på Stine Sandum Mondal (43).
Else Kåss Furuseth har delt sin historie om overvekt og veien til et sunnere liv på NRK. Nå ber hun norske politikere ta grep, og får støtte fra overvektsekspert.
Er det nå unormalt å være normalvektig? Det avhenger av hvor du bor og år på skolebenken, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.
Ultraprosessert mat er billig, fristende, lettvindt og vi spiser mye av det hver dag. Omtrent 70 prosent av maten vi spiser kan være ultraprosessert og nå viser studier at det kan gjøre oss fete.