Sunn kokosfromasj med bringebærsaus
Spar kalorier ved å finne magre alternativer til fete meieriprodukter - uten at det går på bekostning av smaken.
Ønsker du en dessert som en både frisk og har mindre kalorier enn fløtebaserte desserter kan denne friske og slushlignende granitéen være noe for deg!
To hovedingredienser og tid er det du trenger for å lage granité. Sukkerlake og frukt.
Midt mellom sorbet og slush finner du denne frosne desserten. Det fine med granité er at du ikke trenger fancy utstyr som en iskremmaskin. Bland sukkerlake og saften fra frukt og bær, ha i en vid form som plasseres i fryseren. Bruk en gaffel for å skrape isen til du får konsistensen som minner som snø. Dette er i grunn en ganske enkel dessert som selv den med minst erfaring på kjøkkenet kan klare å lage!
Klar for et nytt år? Tyvstart nyttårsforsettene nå!
Granité inneholder mindre kalorier enn desserter basert på kremfløte, for eksempel fløteis, panna cotta, creme brulé, riskrem, eller kaker og kjeks. Det finnes knapt fett i granité, men den inneholder mye sukker. For å spare kalorier (og sukker) kan du redusere noe på sukkermengden. Det er også mulig å bruke kunstig søtning som ikke inneholder kalorier, men smaken vil bli annerledes.
Her er tre forfriskende oppskrifter fra Frukt.no:
4 porsjoner - 227 kcal per porsjon
150 g sukker
2 dl vann
1 stk stjerneanis
saften av 4 appelsiner
sitronmelisse
Slik gjør du det: Kok sukkerlake av vann, sukker og stjerneanis. Avkjøl. Press saften av appelsinene. Fjern stjerneanisen og smak appelsinsaften til med sukkerlaken. Hell det i en vid form. Sett i fryseren.
Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hver time til alt har fryst. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
Server den ferdige graniteen umiddelbart i kalde glass sammen med små blader av sitronmelisse. NB. Gratinetten smelter raskt.
Deilig frisk dessert eller hvilerett.
Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)
Til denne oppskriften trenger du en juicemaskin eller blender.
4 porsjoner - 195 kcal per porsjon
150 g sukker
2 dl vann
1 stilk stangselleri
2 stk grønne epler
1/2 stk nykål, sommerkål
Slik gjør du det: Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl.
Rens og skjær frukt og grønt i biter og press det til juice i en juicemaskin. Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren.
Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har frosset. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
Ved servering: La graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer av den i kalde serveringsglass. Pynt f.eks. med et mynteblad. Server straks.
Tips: Har du ikke en juicemaskin, så kan du bruke en blender. Graniteen vil da få en litt annen konsistens, men som er like god.
Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)
Til denne oppskriften trenger du en juicemaskin eller blender.
4 porsjoner - 176 kcal per porsjon
150 g sukker
2 dl vann
100 g rød paprika
100 g gulrot
100 g bringebær
Slik gjør du det: Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl.
Rens grønnsakene og skjær dem i biter. Press bitene sammen med bringebær til juice i en juicemaskin. Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren. Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har frosset. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
Ved servering: La graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer av den i kalde serveringsglass. Pynt med friske bringebær eller et mynteblad. Server straks.
Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Flere oppskrifter fra Vektklubb:
Frisk dessert: Fruktsalat i vaffelskåler
Lag godteriet selv: Sunnere marsbarer
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Spar kalorier ved å finne magre alternativer til fete meieriprodukter - uten at det går på bekostning av smaken.
Prøv denne magre desserten som inneholder såpass lite kalorier at du kan spise den nesten hver dag!
Avslutt et tungt måltid med frisk og søt dessert, som også gir viktige næringsstoffer.
Nussara Guldberg er opptatt av at maten hun lager er full av næring og å få mest mulig ut av råvarene, også i julebaksten. Her deler hun sine tips til litt lettere juledesserter.
Mange kan ha mye å hente på å kutte snacks og søtsaker om man vil ned i vekt eller få et sunnere kosthold. Men det er ingen grunn til å droppe absolutt all kosemat. Kos deg heller med kalorifattige godsaker!
Ingen grunn til å droppe desserten selv om du vil velge sunt!