LETT DESSERT: Etter et festmåltid smaker det godt med en frisk dessert, særlig en som ikke sprenger kaloribudsjettet!

Frisk nyttårsdessert: Granité

Publisert: 2017-12-28 20:34

Ønsker du en dessert som en både frisk og har mindre kalorier enn fløtebaserte desserter kan denne friske og slushlignende granitéen være noe for deg!

To hovedingredienser og tid er det du trenger for å lage granité. Sukkerlake og frukt.

Midt mellom sorbet og slush finner du denne frosne desserten. Det fine med granité er at du ikke trenger fancy utstyr som en iskremmaskin. Bland sukkerlake og saften fra frukt og bær, ha i en vid form som plasseres i fryseren. Bruk en gaffel for å skrape isen til du får konsistensen som minner som snø. Dette er i grunn en ganske enkel dessert som selv den med minst erfaring på kjøkkenet kan klare å lage!

Klar for et nytt år? Tyvstart nyttårsforsettene nå!

Mindre kalorier

Granité inneholder mindre kalorier enn desserter basert på kremfløte, for eksempel fløteis, panna cotta, creme brulé, riskrem, eller kaker og kjeks. Det finnes knapt fett i granité, men den inneholder mye sukker. For å spare kalorier (og sukker) kan du redusere noe på sukkermengden. Det er også mulig å bruke kunstig søtning som ikke inneholder kalorier, men smaken vil bli annerledes.

Her er tre forfriskende oppskrifter fra Frukt.no:

Appelsingranité med stjerneanis

4 porsjoner - 227 kcal per porsjon

150 g sukker
2 dl vann
1 stk stjerneanis
saften av 4 appelsiner
sitronmelisse

Slik gjør du det: Kok sukkerlake av vann, sukker og stjerneanis. Avkjøl. Press saften av appelsinene. Fjern stjerneanisen og smak appelsinsaften til med sukkerlaken. Hell det i en vid form. Sett i fryseren.
Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hver time til alt har fryst. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
Server den ferdige graniteen umiddelbart i kalde glass sammen med små blader av sitronmelisse. NB. Gratinetten smelter raskt.

Deilig frisk dessert eller hvilerett.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

Granite med eple og stilkselleri

Til denne oppskriften trenger du en juicemaskin eller blender.

4 porsjoner - 195 kcal per porsjon

150 g sukker
2 dl vann
1 stilk stangselleri
2 stk grønne epler
1/2 stk nykål, sommerkål

Slik gjør du det: Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl.
Rens og skjær frukt og grønt i biter og press det til juice i en juicemaskin. Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren.
Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har frosset. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
Ved servering: La graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer av den i kalde serveringsglass. Pynt f.eks. med et mynteblad. Server straks.

Tips: Har du ikke en juicemaskin, så kan du bruke en blender. Graniteen vil da få en litt annen konsistens, men som er like god.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

Granité med paprika og bringebær

Til denne oppskriften trenger du en juicemaskin eller blender.

4 porsjoner - 176 kcal per porsjon

150 g sukker
2 dl vann
100 g rød paprika
100 g gulrot
100 g bringebær

Slik gjør du det: Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl.
Rens grønnsakene og skjær dem i biter. Press bitene sammen med bringebær til juice i en juicemaskin. Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren. Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel. Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har frosset. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
Ved servering: La graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer av den i kalde serveringsglass. Pynt med friske bringebær eller et mynteblad. Server straks.

Lagre oppskrift (kun VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Flere oppskrifter fra Vektklubb:

Frisk dessert: Fruktsalat i vaffelskåler

4 sunne desserter med plommer

Lag godteriet selv: Sunnere marsbarer

Fredagskos: Lag sunn chips selv!

Overmodne bananer? Lag noe godt og sunt

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her