JERNRIKT: Rødt kjøtt er en viktig kilde til jern. Søstrene Jorån (29) (t.v.) og Kristina (33) Gollemogen er verken på lavkarbokur eller andre kurer, og unner seg gjerne en biff. Det kan være lurt. Mange kvinner i deres alder og yngre mangler jern.
JERNRIKT: Rødt kjøtt er en viktig kilde til jern. Søstrene Jorån (29) (t.v.) og Kristina (33) Gollemogen er verken på lavkarbokur eller andre kurer, og unner seg gjerne en biff. Det kan være lurt. Mange kvinner i deres alder og yngre mangler jern.

Lavkarbo kan gi jernmangel

Hanne Borgen Vassnes, Mattis Sandblad
Publisert: 2013-08-04 16:45

Lavkarbodiett med lite brød kan gi jernmangel og gjøre deg slapp, svimmel og blek.

Særlig for unge kvinner kan mindre brød i kosten gi lave jernverdier.

Søstrene Jorån og Kristina Gollemogen skal ha seg middag før de setter i gang med shopping i hovedstaden. Jorån har fått besøk av storesøster Kristina og er på Big Horn for å få seg en skikkelig biff.

– Det er ikke så ofte jeg spiser verken biff eller annet rødt kjøtt, men jeg går ikke på lavkarbodiett eller andre dietter, så jeg får kanskje i meg nok jern likevel, sier Jorån.

Både hun og søsteren mener de har et ganske normalt kosthold, med både grønnsaker, fisk, kjøtt og brød, selv om Jorån mener hun kanskje burde spise litt mer rødt kjøtt.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Formen avhengig av jern

Det kan være lurt. Rødt kjøtt er, i tillegg til kornprodukter, de viktigste jernkildene i norsk kosthold. Tyve prosent av jernet vi spiser kommer fra rødt kjøtt, tretti prosent kommer fra brød.

Resten kommer fra grønne grønnsaker, frukt og nøtter. Går du på en kur hvor du kutter ut alt brødet i kosten, skal det mye rødt kjøtt til for å holde nivået av jern i blodet på et normalt nivå.

– Særlig for kvinner i menstruerende alder, og særlig når de er gravide, kan det være en fare ved å kutte ut brødet i kosten, forteller professor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bjørn Skålhegg.

Unge kvinner har ofte lavere nivåer av jern i blodet enn resten av befolkningen. Mange jenter fra 15-16 år og opp til midten av tyveårene har i tillegg ofte et kosthold med lite brød og rødt kjøtt. Mange spiser også generelt lite mat.

– Skal man slanke seg ved å gå på en lavkarbodiett, bør brød og poteter i hvert fall bli erstattet med en jernkilde som rødt kjøtt og fisk, sier Skålhegg.

GLEMMER JERNET: Unge jenter som dropper å spise brød, er kanskje ikke klar over at brød er en av de viktigste jernkildene i norsk kosthold.
GLEMMER JERNET: Unge jenter som dropper å spise brød, er kanskje ikke klar over at brød er en av de viktigste jernkildene i norsk kosthold. Foto: Magnar Kirknes

Slapp

For lite jern i blodet gjør at det blir færre blodceller til å transportere nok oksygen rundt i kroppen. Det gjør deg både slapp og trøtt, og du mister farge i ansiktet. Noen kan også bli svimle.

Årsaker til jernmangel er som regel at man ikke får i seg nok gjennom kosten. Det kan også komme som en følge av store blødninger ved menstruasjon, økt blodmengde ved graviditet, eller hvis man har cøliaki (glutenallergi).

– Den beste måten å holde vekten nede på, er å være fysisk aktiv. Ønsker unge jenter likevel å slanke seg, enten ved å spise mindre eller å gå på ulike lavkarbokurer, bør de ta jerntilskudd, sier Skålhegg.

Bivirkninger

For mye jerntilskudd kan gi bivirkninger. Plagene kan ofte være diffuse og vanskelig å oppdage. De kan også likne på symptomene som kommer ved anemi (blodmangel).

Hvis det hoper seg opp jern i kroppen kan det føre til leddsmerter, samt at organer som for eksempel nyrer og lever fungerer dårlig. Bjørn Skålhegg mener likevel at faren for å få for lite jern er større enn faren for å få for mye. Er du redd for å få jernmangel anbefaler Skålhegg er variert kosthold med både kjøtt og fisk, mye frukt og grønt, og grove kornprodukter.

– Da sikrer du de fleste næringsstoffer, også jern, sier Skålhegg.

Uenig

Han som bragte lavkarbodiettene til Norge, legen Fedon Lindberg, er ikke bekymret for jernnivået i blodet hos mennesker som går på lavkarbodiett.

– Et karbohydratredusert kosthold som også baserer seg på kjøtt, fjærkre og fisk og skalldyr vil dekke et vanlig jernbehov. Jern fra mange plantekilder, som grønnsaker, belgfrukter, og korn, blir ikke tatt opp like godt i kroppen. Jeg mener det er mer sannsynlig at man får jernmangel ved et vegetar-, eller vegankosthold, sier Fedon Lindberg.

Fakta om jern


  • Jernrik mat: Rødt kjøtt, kalkunlår, lever, men også skalldyr og kaviar er gode animalske jernkilder. 250 til 500 gram rødt kjøtt i uken er ikke skadelig, og det vil gi deg tilfredsstillende mengde jern gjennom kosten.
  • Korn, grønne grønnsaker, poteter, linser, bønner, nøtter, frø og frukt og bær gir også mye tilskudd av jern. Det samme gir tørkede urter, kakao, sjokolade, kli fra hvete/havre, gresskarfrø.
  • Du må få i deg 18-20 milligram jern hver dag for at kroppen skal få de 1-2 mg jern den trenger. Det er fordi kroppen bare tar opp rundt to prosent av jernet du spiser. For lite, daglig jerninntak tærer på jernlagrene fordi kroppen er avhengig av å produsere hemoglobin. Er jernlagrene for lave, vil kroppen få for lite hemoglobin i blodet.
  • Jernnivået i blodet måles som hemoglobinkonsentrasjonen i gram pr desiliter blod. Kvinner bør ha minst 12 gram pr desiliter blod.

Lavdosejern

En studie fra Haukeland universitetssykehus viste at tabletter med 27 mg hemjern daglig var like effektivt som tabletter med 100 mg tradisjonelt jernsalt, for å forbedre jernlageret og hemoglobinnivået ved jernmangel og lett jernmangelanemi.

Jernet i maten kommer i to former, som hemjern og ikke-hemjern. Ikke-hemjern er ioniserbart jern mens hemjernet er bundet til protein. Begge typer finnes både i grønnsaker og i animalske matvarer som fisk, fjørfe, kjøtt, blod og innmat.

Studien som sammenligner hemjern med tradisjonelt jernsalt viste at ellers friske kvinner med jernmangel som fikk hemjern fikk en like god stigning av hemoglobin i blodet som de som fikk en høy jerndose.

– Det er positivt at tabletter med lavt jerninnhold og hemjern viser seg å virke like bra. Mange får bivirkninger av høye jerndoser og lar være å ta tabletter, sier en av de ansvarlige bak studien, Rune J. Ulvik, ved Haukeland universitetssykehus.

Studien er publisert i Tidsskrift for den Norske Lægeforeningen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les flere saker:

Lavkarbo økte kolesterolet med 33 prosent

Is for deg som teller kalorier

Snacks for diabetikere

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her