HJEMMELAGET: Gløgg med og uten alkohol inneholder begge mer enn 200 kcal per desiliter. Denne varianten er hjemmelaget av Lise Finckenhagen og oppskriften finner du på Godt.
HJEMMELAGET: Gløgg med og uten alkohol inneholder begge mer enn 200 kcal per desiliter. Denne varianten er hjemmelaget av Lise Finckenhagen og oppskriften finner du på Godt. Foto: Sara Johannessen/VG

Julens flytende kaloribomber

Trine Bækkevar Semb, Eli Anne Myrvoll
Publisert: 2011-12-15 14:31

Det er rikelig med kalorier i gløgg, øl, vin og likør, her finner du oversikten over hvor mye de forskjellige har. 

En kopp gløgg med alkohol, nøtter og rosiner er som et mellommåltid i seg selv og inneholder rundt 240 kalorier. Det tilsvarer to brødskiver med gulost. 3 glass med vin gir over 300 kalorier, mens tre halvlitere pils gir hele 600.

Får du gløgg som velkomstdrink, drikker flere glass vin til maten og kanskje koser deg med likør eller konjakk til desserten, vil du altså fort kunne komme opp i en kalorimengde som tilsvarer en hel middag eller to.

Da kan det jo være greit å vite at de ulike alkoholholdige drikkene inneholder litt ulike mengder energi.

Alkoholen med minst kalorier

Jo større konsentrasjon av alkohol er, jo flere kalorier per desiliter. Vin er et mer kalorifattig alternativ enn sprit. Det er ikke store forskjellen mellom vintyper, men noe er det. Et glass rødvin inneholder cirka 110 kalorier, mens et glass tørr hvitvin har cirka 100. Et glass søt hvitvin, derimot, gir deg rundt 150 kalorier.

Husk at både kaloritetthet og mengde drikke spiller inn på hva du får i deg av kalorier. Drikker du en halvliter pils får du i deg nesten dobbelt så mye kalorier som hvis du drikker et glass tørr hvitvin, til tross for at vin har flere kalorier per desiliter. Dette fordi de aller fleste drikker større mengder av øl enn av vin.

Alkohol gir nesten like mange kalorier som næringsstoffet fett. Mens ett gram alkohol i kroppen gir 7 kalorier, gir en tilsvarende mengde fett 9 kalorier. Til sammenligning gir forbrenning av et gram karbohydrat eller protein bare 4 kalorier.

Husk også at blandevann i form av brus eller lignende bidrar med sitt.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Snacks og småspising

Etter noen glass er det dessuten lett å glemme alle gode forsetter. Fristelsene blir vanskeligere å stå imot, og mange vil forsyne seg grovt av snacksen som står fremme. En neve potetgull (10 flak) gir cirka 80 kcal, og en neve peanøtter (20 stk.) gir 88 kcal. Promillen kan også gjøre det lettere å gyve løs på litt fet nattmat.

Det sunneste er selvsagt å drikke vann, som er helt kalorifritt, men det er kanskje ikke like morsomt. Et godt tips kan være å kose seg lenge med ett glass vin, og drikke mye vann mellom slurkene. Da blir det lettere å kontrollere inntaket, og å unngå snacks og andre fristelser i matveien. I tillegg blir sannsynligvis både formen og samvittigheten bedre neste dag.

Kalorioversikt over de vanligste juledrikkene

De mest kaloririke drikkene er plassert på toppen, så kommer de ulike drikkene med færre og færre kalorier nedover. For den som vil passe vekten i julen, lønner det seg derfor å lese seg til bunns i artikkelen.

Hjemmelaget gløgg med alkohol
En stor kopp: 242 kcal

Hjemmelaget gløgg uten alkohol
En stor kopp: 215 kcal

Coca-Cola
En halvliter: 210 kcal

Øl (Pils 4,5 %)
En halvliter: 200 kcal

JULEØL: VG testet tidligere i år 160 forskjellige juleøl, og syv av dem fikk terningkast seks.
JULEØL: VG testet tidligere i år 160 forskjellige juleøl, og syv av dem fikk terningkast seks. Foto: Frode Hansen/VG.

Likør
Ett glass (4 cl): 160 kcal

Brennevin 60 %
Ett glass (4 cl): 146 kcal

Lettøl (2,3 %)
En halvliter: 125 kcal

Baileys
Ett glass (4 cl): 121 kcal

Kaffe latte
En liten kopp: 117 kcal

HJERTE I KAFFE: Kaffe latte lages med melk og espresso, og om du bruker lettmelk vil et glass på 320 gram gi 131 kcal.
HJERTE I KAFFE: Kaffe latte lages med melk og espresso, og om du bruker lettmelk vil et glass på 320 gram gi 131 kcal. Foto: Annemor Larsen/VG.

Rødvin (12 %)
Ett glass: 108 kcal

Hvitvin, tørr
Ett glass: 101 kcal

Gin 40 %
En drink (5 cl): 100 kcal

Akevitt
Ett glass (4 cl): 94 kcal

VIN: Det kan være kaloriforskjeller på viner, men en rødvin gir omtrent 108 kcal per glass og tørr hvitvin gir omtrent 101 kcal per glass.
VIN: Det kan være kaloriforskjeller på viner, men en rødvin gir omtrent 108 kcal per glass og tørr hvitvin gir omtrent 101 kcal per glass. Foto: Frank May/NTB scanpix.

Cognac
Ett glass (4 cl): 87 kcal

Brennevin 40 %
Ett glass (4cl): 80 kcal

Portvin
Ett glass (4 cl): 60 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her