UNNGÅ OVERSPISING: For de fleste er middag det mest kaloririke måltidet i løpet av dagen. Derfor kan det lønne seg å legge ned bestikket før du blir stappmett.
UNNGÅ OVERSPISING: For de fleste er middag det mest kaloririke måltidet i løpet av dagen. Derfor kan det lønne seg å legge ned bestikket før du blir stappmett. Foto: Frank May / NTB scanpix

Slik stopper du å spise i tide

Elisabeth Stigum
Publisert: 2014-11-20 14:37

Kom utskeielsen i forkjøpet, her er åtte knep som kan spare deg for hundretalls kalorier.Mengen er like viktig som hva du spiser til middag, mener kostekspert Line Kristin Johnson.
Mengen er like viktig som hva du spiser til middag, mener kostekspert Line Kristin Johnson. Foto: Alf Øystein Støtvig / VG

Det er en kunst å spise passe lite og bli passe mett.

- Metthetsfølelsen kommer gradvis, men hvis du gafler i deg maten i løpet av få minutter er det ikke så lett å kjenne etter når du har spist nok, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekpert i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hun jobber til daglig ved Sørlandet Sykehus.

Hva du spiser før middag har også betydning for inntaket.

- Spis passe små, regelmessige måltider gjennom dagen. Er du skrubbsulten før middag er det mye større sjanse for å spise for fort og for mye, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostekspert i Vektklubb, Line Kristin Johnson. Hun jobber til daglig ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

8 tips for å unngå sprekken før middagsstrekken:

1. Spis grønnsaker eller salat først

BARNEVENNLIG: Dipp gir ungene lyst på grønnsaker. Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist serverer oppkuttede grønnsaker til Fride og tvillingene Guro og Lotte.
BARNEVENNLIG: Dipp gir ungene lyst på grønnsaker. Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist serverer oppkuttede grønnsaker til Fride og tvillingene Guro og Lotte. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Kutt opp gulrøtter, kålrot, blomkål og legg godt synlig på et fat på kjøkkenet så alle kan spise av det, for eksempel mens unger gjør lekser og de voksne lager middag.

- Å servere en salatbolle som forrett er også et godt tips som gjør det enklere å få i seg nok grønnsaker og som samtidig fyller opp slik at man kan spise litt mindre av kjøtt eller fisk, samt pasta, ris eller potet, råder Blomkvist.

Å drikke et stort glass vann før måltidet vil også fyller litt opp i magen. Det er svært vanlig at tørste misforstås som sult.

Magen blir mett før øynene, velg derfor en midre middagstallerken så porsjonen ser større ut.
Magen blir mett før øynene, velg derfor en midre middagstallerken så porsjonen ser større ut. Foto: Roger Neumann / VG

2. Styr unna gigantiske tallerkener

Finn gjerne frem bestemors gamle servise. Nyere og store tallerkener påvirker porsjonsstørrelsen vi serverer oss med. Bruker du mindre fat tar du automatisk litt mindre mat.

3. Beregn riktig middagsmengde

- Unngå å lage mer mat enn det som faktisk skal spises. Rester er skumle saker og kan føre til at du spier flere porsjoner enn du trenger, eller småspising utover kvelden. Mange lager store porsjoner middag som er nok til hele familien selv om barna har flyttet hjemmefra, forteller Johnson.

- Den som har laget maten, og beregnet porsjonsstørrelsene, bør helst være den som legger opp maten på tallerkenene, råder Blomkvist.

Om du sitter igjen med mye rester, frys ned maten.

4. La grytene stå igjen på kjøkkenbenken

En raus porsjon fiskekaker, potet, grønnsaker og brun saus gir 676 kcal.
En raus porsjon fiskekaker, potet, grønnsaker og brun saus gir 676 kcal. Foto: Trond Solberg / VG

Da er det mindre sannsynlig at du forsyner deg med mer mat før du rekker å kjenne etter at du er mett. Mange har lett for å spise med øynene, og hvis maten står rett foran deg kan fristelsen fort bli for stor. Porsjon nummer to smaker ikke nødvendigvis bedre enn den første.

5. Spis etter tallerkenmodellen

- Overvektige og de som ønsker en vektreduksjon kan fylle halve tallerken med grønnsaker, 1/4 med fisk, kjøtt, kylling eller egg og 1/4 med ris, pasta, potet, belgfrukter eller korn. Om du øsnker å holde vekten eller spise sunnere kan du spise etter en tredelt tallerkenmodell, råder Blomkvist.

En porsjon bør være nok, om du ikke er helt fornøyd etter en tilmålt porsjon kan du ta en frukt til dessert.

Denne moderate porsjonen gir tilsammen 325 kcal.
Denne moderate porsjonen gir tilsammen 325 kcal.

6. Unngå å spise foran TV-en

- Spis alle måltider ved spise- eller kjøkkenbordet. Fokuser heller på maten du spiser og eventuelt de du spiser sammen med. Ikke spis foran TV, datamaskin eller lignende, når du blir distrahert er det ikke like lett å kjenne at du har spist nok, sier Blomkvist.

La middagen være et sosialt samlingspunkt for familien der dere snakker sammen. Om du bor alene kan du heller sette på radioen.

7. Ta pustepauser

- Spis sakte, tygg maten godt og smak ordentlig på maten, råder Blomkvist.

- Legg fra deg kniv og gaffel noen ganger i løpet av måltidet. Lukk øynene et par sekunder og bare kjenn etter om du ikke er sulten lengre. Det er stor forskjell på å være mett og ikke sulten lengre, forteller Johnson.EPLE UTEN KAKE: Så mye "dessert" kan du få for 150 kcal, altså 300 gram eple med kanel.
EPLE UTEN KAKE: Så mye "dessert" kan du få for 150 kcal, altså 300 gram eple med kanel. Foto: Jan Petter Lynau / VG

8. Rydd vekk snop og andre fristelser

Småspising før, etter og under middagslagingen kan tilføre mange unødvendige kalorier.

- Unngå å ha fristende mat eller snacks stående synlig fremme på kjøkkenbenken. Da er det lett å falle for fristelsen. Ikke kjøp snacks, sjokolade og lignende bare for å ha liggende i tilfelle det kommer noen på besøk. Om så er tilfelle så kan de få oppskåret frukt og kaffe eller te i stedet. Folk kommer ikke på besøk for å få servering, men for å være sammen med deg, sier Blomkvist.

Noen klarer fint å la være å forsyne seg av godterier, mens andre helst ikke bør ha fristelser, eller såkalte «triggere» i hus.

- Selv om tilbud kan være fristende, la være å kjøpe tre sjokoladeplater for prisen av to, og lignende, råder Johnson.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Slik blir du lurt til å spise mer

Gå deg slank

Deilige lavkalori-høstgryter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her