Unngå at julen blir en fråtsefest
Øv på å bli tilfreds uten å bli stappmett.
Kom utskeielsen i forkjøpet, her er åtte knep som kan spare deg for hundretalls kalorier.
Det er en kunst å spise passe lite og bli passe mett.
- Metthetsfølelsen kommer gradvis, men hvis du gafler i deg maten i løpet av få minutter er det ikke så lett å kjenne etter når du har spist nok, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekpert i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hun jobber til daglig ved Sørlandet Sykehus.
Hva du spiser før middag har også betydning for inntaket.
- Spis passe små, regelmessige måltider gjennom dagen. Er du skrubbsulten før middag er det mye større sjanse for å spise for fort og for mye, forteller klinisk ernæringsfysiolog og kostekspert i Vektklubb, Line Kristin Johnson. Hun jobber til daglig ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.
8 tips for å unngå sprekken før middagsstrekken:
Kutt opp gulrøtter, kålrot, blomkål og legg godt synlig på et fat på kjøkkenet så alle kan spise av det, for eksempel mens unger gjør lekser og de voksne lager middag.
- Å servere en salatbolle som forrett er også et godt tips som gjør det enklere å få i seg nok grønnsaker og som samtidig fyller opp slik at man kan spise litt mindre av kjøtt eller fisk, samt pasta, ris eller potet, råder Blomkvist.
Å drikke et stort glass vann før måltidet vil også fyller litt opp i magen. Det er svært vanlig at tørste misforstås som sult.
Finn gjerne frem bestemors gamle servise. Nyere og store tallerkener påvirker porsjonsstørrelsen vi serverer oss med. Bruker du mindre fat tar du automatisk litt mindre mat.
- Unngå å lage mer mat enn det som faktisk skal spises. Rester er skumle saker og kan føre til at du spier flere porsjoner enn du trenger, eller småspising utover kvelden. Mange lager store porsjoner middag som er nok til hele familien selv om barna har flyttet hjemmefra, forteller Johnson.
- Den som har laget maten, og beregnet porsjonsstørrelsene, bør helst være den som legger opp maten på tallerkenene, råder Blomkvist.
Om du sitter igjen med mye rester, frys ned maten.
Da er det mindre sannsynlig at du forsyner deg med mer mat før du rekker å kjenne etter at du er mett. Mange har lett for å spise med øynene, og hvis maten står rett foran deg kan fristelsen fort bli for stor. Porsjon nummer to smaker ikke nødvendigvis bedre enn den første.
- Overvektige og de som ønsker en vektreduksjon kan fylle halve tallerken med grønnsaker, 1/4 med fisk, kjøtt, kylling eller egg og 1/4 med ris, pasta, potet, belgfrukter eller korn. Om du øsnker å holde vekten eller spise sunnere kan du spise etter en tredelt tallerkenmodell, råder Blomkvist.
En porsjon bør være nok, om du ikke er helt fornøyd etter en tilmålt porsjon kan du ta en frukt til dessert.
- Spis alle måltider ved spise- eller kjøkkenbordet. Fokuser heller på maten du spiser og eventuelt de du spiser sammen med. Ikke spis foran TV, datamaskin eller lignende, når du blir distrahert er det ikke like lett å kjenne at du har spist nok, sier Blomkvist.
La middagen være et sosialt samlingspunkt for familien der dere snakker sammen. Om du bor alene kan du heller sette på radioen.
- Spis sakte, tygg maten godt og smak ordentlig på maten, råder Blomkvist.
- Legg fra deg kniv og gaffel noen ganger i løpet av måltidet. Lukk øynene et par sekunder og bare kjenn etter om du ikke er sulten lengre. Det er stor forskjell på å være mett og ikke sulten lengre, forteller Johnson.
Småspising før, etter og under middagslagingen kan tilføre mange unødvendige kalorier.
- Unngå å ha fristende mat eller snacks stående synlig fremme på kjøkkenbenken. Da er det lett å falle for fristelsen. Ikke kjøp snacks, sjokolade og lignende bare for å ha liggende i tilfelle det kommer noen på besøk. Om så er tilfelle så kan de få oppskåret frukt og kaffe eller te i stedet. Folk kommer ikke på besøk for å få servering, men for å være sammen med deg, sier Blomkvist.
Noen klarer fint å la være å forsyne seg av godterier, mens andre helst ikke bør ha fristelser, eller såkalte «triggere» i hus.
- Selv om tilbud kan være fristende, la være å kjøpe tre sjokoladeplater for prisen av to, og lignende, råder Johnson.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Øv på å bli tilfreds uten å bli stappmett.
Hvordan maten serveres, hva den inneholder og forstyrrelser kan ubevisst påvirke hvor mye du ender opp med å spise. Her får du noen triks for å unngå at porsjonene blir for store.
Hvis du stadig kjenner at du blir ubehagelig stappmett etter middag, er det et tegn på at det kan være fornuftig å endre på noe.
Å spise passe mengde mat kan være utfordrende. Hvis du ikke vet hva maten inneholder, eller hvor stor porsjonen din faktisk er, kan det være lett å spise for mye.
Mange forbinder vektnedgang med å spise lite og være veldig sulten. Det trenger du ikke. Ved å velge matvarer med lav energitetthet kan du både fylle tallerkenen og spise deg mett!
En osteskive her og en sjokoladebit der - dette er ekstrakaloriene du ikke tenker over og som kan ødelegge for vektnedgangen.