ENERGIBALANSE: To uker pause fra slankekuren påvirket ikke det totale vekttapet til deltagerne i en australsk studie.
ENERGIBALANSE: To uker pause fra slankekuren påvirket ikke det totale vekttapet til deltagerne i en australsk studie. Foto: NTB scanpix.

Slik kan du ta pauser i slankingen uten å gå opp i vekt

Maiken Svendsen
Publisert: 2019-03-15 13:09

En studie fra Australia viser at det å være på diett i to uker, så være i energibalanse i to uker, har samme effekt som å slanke seg sammenhengende. Norsk ekspert mener dermed pausene kan være positivt for motivasjonen og utholdenheten.

For å gå ned i vekt må man spise mindre energi enn kroppen forbruker. Ifølge Store Norske Leksikon er dette negativ energibalanse hvor kroppen henter ekstra energi fra kroppens lagre, og da vil man gå ned i vekt.

Det er flere måter å gjennomføre dietter eller perioder med kaloriunderskudd på, og en av de siste metodene som har blitt forsket på er å ta pauser i dietten.

MATADOR-studien fra Australia samlet 52 menn med fedme, og delte dem i to grupper. Den ene gikk 16 uker sammenhengende på diett, mens den andre gruppen hadde to uker på og to uker av dietten. I diettpausene var de i energibalanse, altså de spiste like mye som de forbrant. Gruppen som hadde diettpauser brukte da dobbelt så lang tid på vektreduksjonen.

– Jo lenger man er på slankekur, jo mer sulten, slapp og sliten blir man. Derfor kan det være bra å ta pauser før det blir for uutholdelig, mener Jonas Linkas, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, som har skrevet en kronikk om studien på Forskning.no.

– Se for deg at du får beskjed om å gå ned 30 kilo, og at du bør bruke omtrent to år på det. Det er vanskelig å motivere seg for å gå i gang med det. Det er kanskje lettere å motivere seg til å gå på diett i noen uker, før man får en pause, legger han til.

Gikk ned like mye i vekt

Studien viser at gruppene gikk ned like mye i vekt. Linkas understreker at det trengs mer forskning for å vite mer konkret om effektene, og hvor lange pauser man bør ha og lignende.

– Det som er fint med denne metoden er at man får øvd på vedlikeholdsperioden, mens man er på dietten, mener han.

FARGERIKT: Spis sunt og næringsrikt i diettpausene, oppfordrer førsteamanuensis Catia Martins.
FARGERIKT: Spis sunt og næringsrikt i diettpausene, oppfordrer førsteamanuensis Catia Martins. Foto: Sara Johannessen/VG.

Det å gå ned i vekt er ikke den største utfordringen, ifølge Catia Martins, professor ved institutt for klinisk og molekylær medisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

– Det er å holde den lavere vekten etter man har gått ned, slår hun fast.

Hun ser denne metoden for å gå ned i vekt som en av mange, og som pasient og helsepersonell kan diskutere som en mulig måte å gå ned i vekt på.

Linkas tror at denne måten å slanke seg på kan gjøre det lettere å holde ut.

– Å slanke seg kan være ubehagelig, og man kan bli både sulten og sliten, så disse ukene hvor man kan spise litt mer kan muligens bidra til ny giv til videre vektreduksjon, sier han.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

«Cheat days» har ikke samme effekt

De siste årene har det også blitt mer populært med såkalte «cheat days», altså dager eller kvelder hvor man kan skeie ut fra en kostholdsplan. Det tror derimot Linkas er en dårligere idé, fordi kroppen trenger lengre tid på å stabilisere hormonene som påvirker sult- og metthetsfølelse.

– Både fordi det kan trigge et uheldig spisemønster (og for noen spiseforstyrrelser) hvor man er veldig restriktiv i perioder for så å overspise etterpå. Og fordi man ikke får reversert de hormonelle tilpasningene på en dag, man trenger opp mot en uke på vedlikeholdskalorier før det skjer. En fordel med å spise mer karbohydrater en dag er imidlertid økte glykogenlagre som gjør at man presterer bedre på trening, forklarer han.

For å klare å holde vekten i diettpausene, forklarer Martins at man bør spise sunt og passe på at man er i energibalanse.

– Det finnes noen måter å måle nøyaktig energibehov, men disse finnes ikke i Norge, og er ikke aktuelle i klinisk praksis. Det nærmeste man kommer er å estimere behovet gjennom formler fra Verdens helseorganisasjon, utdyper Martins.

– For å finne ut hvordan du kan spise for å holde vekten etter vektreduksjon må man prøve og feile litt. Men vi vet at et kosthold med lavt inntak av fett, høyere inntak av proteiner og fiber er viktig for å opprettholde vekttapet på lang sikt, legger hun til.

Les også:

Kommentar: Kjære treningssenter: Vennligst fjern baderomsvekten

Unngå denne diettfellen (saken er åpen for medlemmer)

Henvist til en bedre livsstil: Dagbok fra leir for å tak i egen helse (saken er åpen for medlemmer)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her