Deilig lørdagsmeny til 1300 kalorier
Det er ikke alltid like lett å passe på kaloriinntaket i helgene, men om du følger denne matplanen skal du være helt innafor.
Nå er de her, de norske, herlige, smakfulle og høyt elskede bringebærene.
De siste årene har forbruket av bringebær økt betraktelig, og selv om vi har friske bringebær i butikkene hele året, er det nå det bugner med de norske. Det er snart mulig å finne norske bringebær i alle butikker, og mengdene øker.
Den norske bringebærsesongen er vanligvis fra juni til september.
– Sorten er Glen Ampel, lær deg navnet like godt med en gang, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.
– For gode bringebær bør du se etter bær som er litt tørre utenpå, men likevel saftige, sier Gulbrandsen.
De skal være hele og godt modne. Fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød. Bringebær skal oppbevares i kjøleskapet, men det er viktig å temperere dem før servering. Bærene er veldig ømfintlige for all slags behandling. De har kort holdbarhet og blir fort bløte. Av den grunn egner de seg ikke til oppbevaring over lenger tid.
– Ta bærene ut av kjøleskapet gjerne to timer før servering. Da kommer nemlig den aller beste smaken og aromaen frem.
Bringebær er en god kilde til vitamin-C, og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin-C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Samtidig er bringebæret også veldig kalorivennlig og ses på som naturens beste godteri. Et bær på cirka 4 gram tilsvarer kun 1 kcal, så dette kan nytes med uten å overstige kaloribudsjettet om du er i en vektreduksjonsfase.
På oppfordring av Vektklubb har Toril Guldbransen laget ti sunne oppskrifter du kan lage med det populære bæret.
– Ved å blande litt frukt og bær til hvert måltid vil du enkelt få i deg nok til å dekke prinsippet om «5 om dagen». Her har jeg laget oppskrifter med bringebær både til frokost, middag og dessert.
Dette trenger du:
Til 2 porsjoner, 192 kcal per porsjon
0,5 beger cottage cheese mager
4 ss yoghurt naturell
4 ss musli med honning
100 gram bringebær
10 hakkede valnøtter
Slik gjør du det:
Legg alt lagvis i glass og server!
Lagre oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer)
Dette trenger du:
Til 4 porsjoner, 54 kcal per porsjon
1 pakke småbladet salat
200 gram bringebær
1 agurk
1 liten rødløk
1 nepe
20 cashew nøtter
Slik gjør du det:
1. Vask og tørk salaten. Bruk en potetskreller og lag bånd av agurken.
2. Vask nepen og skjær den i tynne skriver. Skrell og skjær rødløk i ringer.
2. Bland alt i salatboller og dryss over nøtter. Sever med brød til.
I denne salaten kan du gjerne ha litt stekt kylling til.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun for VK-medlemmer)
Til ca. 8 salater, 216 kcal per porsjon
75 gram bringebær
2 dl eplejuice
1 ss balsamicoeddik
0,5 rød chili
2 dl olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du det:
1. Ha bær, juice og chili i en bolle, og spe med olje.
2. Bruk en kjøkkenmaskin eller en stavmikser for en fin blanding.
3. Sil dressingen for å få bort bringebærsteinene.
4. Sett dressingen i kjøleskapet frem til servering.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun VK-medlemmer)
Til ca. 4 porsjoner, 47 kcal per porsjon
2 ss vann
2 ss sukker (kan bruke sukrin om du vil)
300 gram bringebær
Slik gjør du det:
kok opp vann, sukker og bær. Rør til sukkeret er oppløst og la det småkoke i 5-6 minutter. Sil sausen slik at du får bort steinene. Ønsker du en tykkere saus kan du koke sausen litt etter at du har silt den, til du får ønsket konsistens. Oppbevar sausen på flaske.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun VK-medlemmer)
Et glass på 6 dl, tilsvarer 187 kcal
4 dl bringebær
4 dl eddik
Slik gjør du det:
Ha bringebær på flaske eller glass, så mye du får plass til. Hell på vanlig eddik, og sørg for tette korker. Bringebærene vil sette smak og farge i løpet av 3-4 uker. Vend forsiktig på flasken underveis. Etter ca. 3 uker kan du sile eddiken. Nydelig til dressing og sauser.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun VK-medlemmer)
Dette trenger du:
Til 2 porsjoner, 93 kcal per porsjon
2 ss vaniljeis
2 dl lettmelk
125 gram bringebær
Saften av en lime
2-3 friske mintblader
Slik gjør du det:
Kjør alt i en blender. Spar noen bringebær til pynt. Serveres umiddelbart i noen høye glass.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun for VK-medlemmer)
Dette trenger du:
Til 4 porsjoner, 80 kcal per porsjon, 16 kcal per bær
20 bringebær (eller så mange du ønsker)
Mørk eller hvit sjokolade
Saften av en lime
Slik gjør du det:
Smelt hvit eller mørk sjokolade med litt limesaft og fyll en pplastpose. Klipp et lite hull i den ene kanten. Fyll bringebær med en stor dråpe. Oppbevares kalt til du skal servere.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun for VK-medlemmer)
Dette trenger du:
Til 12 porsjoner, 210 kcal per porsjon
5 dl skummet melk
1 boks lett kokosmelk
100 gram bringebær
3 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete, fin.
1 dl havregryn
1,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts malt kardemomme
3 egg
1 dl soyaolje
Slik gjør du det:
1. Bland melk og bringebær med en stavmikser, slik at du får en «bringebærmelk».
2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle og visp inn bringebærmelken litt etter litt, til du får en jevn og fin røre.
3. Tilsett eggene og oljen og visp.
4. La røren få svelle i minst 20 minutter. Stek vaflene og legg de på avkjøte plater lagvis med bringebær og kesam mellom hvert lag. Topp med limekesam og masse bringebær på toppen.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun for VK-medlemmer)
Dette trenger du:
Til 12 porsjoner, 213 kcal per porsjon
3 egg
1 dl sukker
1 dl soyaolje
1 dl lettmelk
2 dl skummet kultur melk
2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
1 dl lettkokte havregryn
1,5 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
20 finhakkede valnøtter
200 gram bringebær
Slik gjør du det:
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Bland olje og melk. Ha det i eggedosisen.
3. Bland de tørre ingrediensene og ha det i røren.
4. Tilsett bringebær og valnøtter. Rør forsiktif og fordel røren i muffinsformer. Stek dem midt i ovnen på 200 grader i cirka 25 minutter. Avkjøl og server!
Lagre oppskriften til senere bruk (kun for VK-medlemmer)
Dette trenger du:
Til 4 porsjoner, 210 kcal per porsjon
8 ss vann
2 ss sukker
2 ss revet frisk ingefær
1 eggehvite
4 dl vaniljeyoghurt eller vaniljekesam
2 gelatinplater
Tilbehør:
2 dl bringebærcoulis
200 gram bringebær
Slik gjør du det:
1. Legg gelatinplater i vann, mens du kokes oppp vann, sukker og ingefær.
2. Klem vannet ut av gelatinenplatene og smelt dem i sukkerlaken. Bland inn to spiseskjeer kesam eller yoghurt. Unngå klumper.
3. Stivpisk eggehviten, og bland inn resten av kesamen/yoghurten. Rør inn laken.
4. Ha fromasjon i serveringsglass og server med bringebærcoulis og hele bringebær.
Lagre oppskriften til senere bruk (kun VK-medlemmer)
ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det er ikke alltid like lett å passe på kaloriinntaket i helgene, men om du følger denne matplanen skal du være helt innafor.
Er du en som mister matlysten når varmen kommer? Da bør du se her.
For de som vil ned i vekt kan helgen være en utfordring. Her får du en helgemeny som både skriker kos og som passer på kaloriinntaket.
Park- og strandtiden er her for fullt, og det er bare å ta frem piknikkurven. Her er syv tips til en sunnere kurv, slik at du kan unngå en kalorismell.
Det er mulig å kose seg like mye med sunnere snacks!
Sommeren er her, og det er tid for å kose seg litt ekstra. Dette trenger allikevel ikke å bety et overskudd av kalorier.