KOSEMAT: Pizza behøver ikke være usunt. Bruk fantasien, la deg inspirere, og lag en av disse superdigge pizzaene til helgen.

Skei ut med pizza uten å sprenge kaloribudsjettet

Publisert: 2015-02-20 13:31

Matblogger Nussara Guldberg (30) viser hvordan du kan gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av viktige næringsstoffer.

Den skikkelig fete og gode kosematen er nok noe av det vanskeligste å gi slipp på når en prøver å gå ned i vekt. Med små grep kan du likevel få smaken av pizza, uten at kaloribudsjettet sprenges.

– Sunn pizza er kjempegodt, stråler matblogger Nussara Guldberg på kjøkkenet hjemme på Nesodden.

Guldberg er utdannet mattekniker og står bak matbloggen Just Another Food Story. Her skriver hun om god og sunn kost, som disse fem fristende og – tro det eller ei – sunne pizzaene.

– Disse pizzaene passer til alle kvelder du forbinder med kos, enten det er vennekveld, til bursdag eller til hverdags, sier Guldberg

Sjekk ut disse også: Sunne pizzamuffins til fredagskosen

Artikkelen fortsetter under bildet.

PIZZAGLEDE: Nussara Guldberg har blogget på Just Another Food Story i to år. Denne uken deler hun oppskriften på fem nydelige og sunne pizzaer. – Topp dem gjerne med spirer ved servering for ekstra krønsj, tipser Guldberg.

Slik slanker du pizzaen

Det er lite som skal til for at pizzaen blir sunnere.

– Først og fremst må du passe på at pizzaen blir ordentlig sunn og næringsrik. Det er vel så viktig som at den skal være mager, sier matbloggeren.

Første steg er å gå utenfor komfortsonen, og heller prøve noe nytt. Den største feilen folk gjør er nemlig å pøse på med fet topping som ost og pølser.


 • Pizzafyll:– Det er kjempegodt å toppe pizzaen med fiberrike grønnsaker som blomkål, brokkoli eller søtpotet, tipser bloggeren.

 • Ost: Gulost kan enkelt byttes ut med mer smaksrike oster som feta. Dermed trengs ikke like store mengder for å få samme smaksopplevelse, og du sparer kalorier.

 • Saus: Lag hjemmelaget tomatsaus ved å varme opp et par bokser knuste tomater med noen fedd hvitløk, salt og pepper. Dermed kan du selv bestemme både salt- og sukkerinnhold. Tilsett gjerne litt hakket chili eller cayennepepper for en ekstra piff.

 • Bunn: Pizzadeigen kan enkelt gjøres mer mettende og næringsrik ved å bytte ut noe av hvetemelet med speltmel og sammalt mel.
  – Dette tilfører fiber til deigen, som er bra for tarmfunksjonen. Som en bonus får bunnen en deilig nøtteaktig smak, sier Guldberg.
  Deigen kan «slenges sammen» i løpet av ti minutter. For å gjøre pizzaen ekstra spennende kan du smaksette deigen med urter, som timian og oregano.
  – Grovhakk gjerne hasselnøtter eller pinjekjerner og «jobb» det inn i deigen. Dette gir både tekstur samtidig som det er mettende og sunt på grunn av fettsyrene i nøttene, sier bloggeren.

Lag sunnere godteri også: Sunn lørdagssnacks

Dropp rømmedressingen

For mange er det nok vanskelig å gi slipp på rømmedressingen, til tross for at denne ofte inneholder mange kalorier i form av usunt fett. Med enkle grep kan lage en sunnere topping.

– Frisk avokado eller hjemmelaget guacamole passer ypperlig som pizzatopping. Avokado har høyt innhold av fett, men dette er det sunne fettet som vi bør prioritere å få i oss. Bare pass på mengden så det ikke blir for kaloririkt. Eventuelt kan du blande et par desiliter yoghurt naturell med et fedd hvitløk og urter du liker. Dette er både friskt og mye magrere enn vanlig rømmedressing, tipser Guldberg.

Hummus og hjemmelaget salsa er også fine alternativer. Salsaen lages ved å blande opphakkede tomater med frisk koriander, hakket løk, salt, pepper og lime.

– Eventuelt kan du lage en deilig dressing av naturell yoghurt og «sweet chili sauce», som inneholder lite fett, sier Guldberg, og tar en stor bit av den nystekte pizzaen.

Matspaneren tester: Frossen pizza med grønnsaksbunn

La deg inspirere av disse superdigge pizzaene:

Den ultimate slankepizza med blomkålbunn

Til 2 porsjoner, 300 kcal per porsjon

Dette trenger du:
Blomkålbunn med mozzarella og parmesan:
1,5 stk blomkål, medium størrelse
2 stk eggehvite
1 stk mozzarella light
1 ss parmesanost, revet
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
Topping:

1 stk kyllingfilet, naturell
0,5 ss matolje
5 ss tomatsaus
70 gram squash
0,25 stk rødløk
Til servering:
Ruccola

Slik gjør du det:
1. Forvarm ovnen til 210 grader.
2. Riv opp blomkål med et rivjern eller kjør den i en foodprosessor til en kornete masse. Damp blomkålmassen i en mikrobølgeovn på full effekt i 8 minutter. Skjær mozzarella i små biter og tilsett dette i blomkålmassen, sammen med eggehvite, revet parmesan, salt og pepper. Bland godt sammen og smør utover på et stekeplate som er dekket med et bakepapir. Stek blomkålbunnen i 20 minutter, ta ut stekeplaten og stek bunnen videre på en rist i 10 minutter.
3. Skjær kyllingfilet i strimler og stek dem i en middels varm panne i 2-3 minutter.
4. Smør hjemmelaget tomatsaus jevnt utover bunnen og legg på stekte kyllingstrimler, rødløk og squash i skiver. Stek pizzaen på en rist på midterste rille i 13 minutter og strø gjerne ruccola over pizzaen ved servering.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Spicy pizza med scampi og BBQ-saus

Til 4 porsjoner, 575 kcal per porsjon

Dette trenger du:
Pizzabunn:
250 gram hvetemel
200 gram speltmel
0,5 ts salt
0,5 ts sukker
1 pakke tørrgjær
3 dl vann
Topping:
0,5 ss matolje
14 stk scampi, rå
2 fedd hvitløk
6 ss BBQ saus
3 stk vårløk
2 ss mozzarella, revet
30 gram cashewnøtter, uten salt
2 ss koriander, frisk

Slik gjør du det:
1. Forvarm ovnen til 220 grader.
2. Lag pizzabunnen: Start med å blande de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut tørrgjær i lunkent vann, hell det over melblandingen og bland sammen til en deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Fordel deigen i fire like store deler og elt den lett før du kjevler den ut.
3. Kutt vårløk i små biter og finhakk hvitløk.
4. Rens scampi og stek dem i en middels varm panne med olje og hvitløk i 2-3 minutter.
5. Smør BBQ-saus utover pizzaen, og legg på scampi, vårløk og cashewnøtter. Stek pizzaen på midterste rille i 13 minutter. Strø frisk koriander over ved servering.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Tortillapizza med ricotta-parmesan og karamellisert løk

Til 4 porsjoner, 318 kcal per porsjon

Dette trenger du:
4 stk Tortillas, fullkorn
250 gram ricotta
15 gram parmesan, revet
2 stk rødløk
1 ss matolje
2 stk aromasopp
0,5 ts salt
0,25 ts pepper

Slik gjør du det:
1. Forvarm ovnen til 220 grader.
2. Skjær løk i tynne strimler og skjær sopp i skiver. Stek løk med olje i en middels varme panne, og rør underveis til løken er myk og har fått en fin og en gylden farge. Stek deretter soppskivene med olje til de får en gylden farge.
3. Bland sammen ricotta, revet parmesan, salt og pepper. Smør osteblandingen utover tortillalefsene, og legg karamellisert løk og sopp over. Stek tortillapizzaen i ovnen på midterste rille i 8 min til tortillaen får en sprø kant og ostemassen begynner å småboble.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Fargerik vegetarpizza

Til 4 porsjoner, 562 kcal per porsjon

Dette trenger du:
Pizzabunn:
250 gram hvetemel
200 gram speltmel
1 ts timian
0,5 ts salt
0,5 ts sukker
1 pakke tørrgjær
3 dl vann
Topping:
5 ss tomatsaus
0,5 stk paprika, gul
0,5 stk. paprika, grønn, stor størrelse
0,5 stk paprika, rød, stor størrelse
12 stk cherry tomater, røde
12 stk cherry tomater, gule
0,5 stk rødløk
5 gram spinat
0,5 stk chili, rød
1 ss pinjekjerner
100 gram feta, blokk
5 gram ruccola

Slik gjør du det:
1. Forvarm ovnen til 220 grader.
2. Lag pizzabunnen: Start med å blande de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut tørrgjær i lunkent vann, hell det over melblandingen og bland sammen til en deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Fordel deigen i fire like store deler og elt lett før du kjevler dem ut.
3. Skjær løk og paprika i tynne strimler, del cherrytomater i to, og finhakk chili.
4. Smør hjemmelaget tomatsaus utover pizzaen, og legg på spinat, paprika, rødløk, cherrytomater, feta og pinjekjerner. Stek pizzaen på midterste rille i 13 minutter. Pynt med ruccola til servering.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Pizza med pære, blåmuggost og spekeskinke

Til 4 porsjoner, 614 kcal per porsjon

Dette trenger du:
Pizzabunn med speltmel:
250 gram hvetemel
200 gram speltmel
0,5 ts salt
0,5 ts sukker
1 ts timian
1 pakke tørrgjær
3 dl vann
Topping:
1 stk mozzarella, light
75 gram Selbu Blå, blåmuggost
1 stk pære
4 skiver parmaskinke
1 ss oregano, fersk
1 ss honning
Til servering:
Ruccola og honning

Slik gjør du det:
1. Forvarm ovnen til 210 grader.
2. Lag pizzabunnen: Start med å blande de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut tørrgjær i lunkent vann, hell det over melblandingen og bland sammen til en deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Fordel deigen i fire like store deler, og elt den lett før du kjevler dem ut.
3. Skjær mozzarella, blåmugg og pærer i skiver. Fordel det jevnt utover pizzaene og stek pizzaen i ovnen i 13 minutter. Dryss honning over til slutt og pynt med ruccola.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Les også:

Sving deg i form med kettlebells

Endre livsstil på 100 dager, er det mulig?

Kom i form på sofaen

Hvor lite trening er nok?

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

14 timer

36minutter

44 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her