KOSEMAT: Pizza behøver ikke være usunt. Har er fem knallgode oppskrifter til deg!
KOSEMAT: Pizza behøver ikke være usunt. Har er fem knallgode oppskrifter til deg! Foto: Nussara Guldberg

Skei ut med sunnere pizza med færre kalorier

Maria Tveiten Helgeby, Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-10-27 10:28

Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.

Den skikkelig fete og gode kosematen er nok noe av det vanskeligste å gi slipp på når man prøver å gå ned i vekt. Og det trenger man heller ikke, for med små grep kan du lage deg digg pizza, uten at kaloribudsjettet sprenges.

– Sunn pizza er kjempegodt, sier tidligere bidragsyter i Vektklubb, Nussara Guldberg.

Guldbergs sunne oppskrifter er svært populære i Vektklubb og tidligere har hun laget frydefulle vintersalater, sunnere helgemiddager, asiatiske favoritter, sunn burgerfest og smoothiebowls for å nevne noe.

Tilbake til pizzaen, her disker hun opp med fem fristende og – tro det eller ei – sunne pizzaer.

– Disse pizzaene passer til alle kvelder du forbinder med kos, enten det er vennekveld, til bursdag eller til hverdags, sier Guldberg

Pizzaglede med Nussara Guldbergs sunne oppskrifter.
Pizzaglede med Nussara Guldbergs sunne oppskrifter. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Slik gjør du pizzaen sunnere:

Første steg er å gå utenfor komfortsonen, og heller prøve noe nytt. Den største feilen folk gjør er nemlig å pøse på med fet topping som ost og pølser.

– Først og fremst må du passe på at pizzaen blir ordentlig sunn og næringsrik. Det er vel så viktig som at den skal være mager, sier matbloggeren.

Her er hennes tips:

  • Pizzafyll: – Det er kjempegodt å toppe pizzaen med fiberrike grønnsaker som blomkål, brokkoli eller søtpotet, tipser bloggeren.
  • Ost: Gulost kan enkelt byttes ut med mer smaksrike oster som feta. Dermed trengs ikke like store mengder for å få samme smaksopplevelse, og du sparer kalorier.
  • Saus: Lag hjemmelaget tomatsaus ved å varme opp et par bokser knuste tomater med noen fedd hvitløk, salt og pepper. Dermed kan du selv bestemme både salt- og sukkerinnhold. Tilsett gjerne litt hakket chili eller cayennepepper for en ekstra piff.
  • Bunn: Pizzadeigen kan enkelt gjøres mer mettende og næringsrik ved å bytte ut noe av hvetemelet med speltmel og sammalt mel.

– Grovere mel tilfører fiber til deigen, som er bra for tarmfunksjonen. Som en bonus får bunnen en deilig nøtteaktig smak, sier Guldberg.

Deigen kan «slenges sammen» i løpet av ti minutter. For å gjøre pizzaen ekstra spennende kan du smaksette deigen med urter, som timian og oregano.

– Grovhakk gjerne hasselnøtter eller pinjekjerner og «jobb» det inn i deigen. Dette gir både tekstur samtidig som det er mettende og sunt på grunn av fettsyrene i nøttene, sier bloggeren.

Dropp rømmedressingen

Tradisjonell rømmedresseing inneholder ofte en tredjedel fett, og omtrent 300 kcal per 100 gram. Bare det å droppe den fete dressingen sparer deg for mange kalorier i form av usunt fett.

Men dersom pizza ikke blir det samme uten topping kan du også lage sunnere varinater:

– Bland et par desiliter kesam eller yoghurt naturell med et fedd hvitløk, salt, pepper og urter du liker. Dette er både friskt og mye magrere enn vanlig rømmedressing, foreslår Guldberg.

Hummus og hjemmelaget salsa er også fine alternativer. Salsaen lages ved å blande opphakkede tomater med frisk koriander, hakket løk, salt, pepper og lime.

– Frisk avokado eller hjemmelaget guacamole passer også ypperlig som pizzatopping, tipser Guldberg.

Avokado har høyt innhold av fett, men dette er det sunne fettet som vi bør prioritere å få i oss.

La deg inspirere av disse superdigge pizzaene:

Kalorivennlig kyllingpizza med blomkålbunn

Foto: Nussara Guldberg

Til 2 porsjoner, cirka 300 kcal per porsjon

Blomkålbunn med mozzarella og parmesan:

  • 1,5 stk blomkål, medium størrelse
  • 2 stk eggehvite
  • 1 stk mozzarella light
  • 1 ss parmesanost, revet
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Topping:

  • 1 stk kyllingfilet, naturell
  • 0,5 ss matolje
  • 5 ss tomatsaus
  • 70 gram squash
  • 0,25 stk rødløk

Til servering:

  • Ruccolasalat

Slik gjør du det:

  1. Riv opp blomkål med et rivjern eller kjør den i en foodprosessor til en kornete masse. Damp blomkålmassen i en mikrobølgeovn på full effekt i 8 minutter.
  2. Skjær mozzarella i små biter og tilsett dette i blomkålmassen, sammen med eggehvite, revet parmesan, salt og pepper.
  3. Bland godt sammen og smør utover på et stekeplate som er dekket med et bakepapir. Stek blomkålbunnen i 20 minutter, ta ut stekeplaten og stek bunnen videre på en rist i 10 minutter.
  4. Skjær kyllingfilet i strimler og stek dem i en middels varm panne i 2-3 minutter.
  5. Smør hjemmelaget tomatsaus jevnt utover bunnen og legg på stekte kyllingstrimler, rødløk og squash i skiver.
  6. Stek pizzaen på en rist på midterste rille på 210 grader i 13 minutter og strø gjerne ruccola over pizzaen ved servering.

Se næringsberegning av oppskriften! (Kun for VK-medlemmer)

Spicy pizza med scampi og BBQ-saus

Foto: Nussara Guldberg

Til 4 porsjoner

Pizzabunn:

  • 250 gram hvetemel
  • 200 gram speltmel
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 3 dl vann

Topping:

  • 0,5 ss matolje
  • 14 stk scampi, rå
  • 2 fedd hvitløk
  • 6 ss BBQ saus
  • 3 stk vårløk
  • 2 ss mozzarella, revet
  • 30 gram cashewnøtter, uten salt
  • 2 ss koriander, frisk

Slik gjør du det:

  1. Lag pizzabunnen: Start med å blande de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut tørrgjær i lunkent vann, hell det over melblandingen og bland sammen til en deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Fordel deigen i fire like store deler og elt den lett før du kjevler den ut.
  2. Kutt vårløk i små biter og finhakk hvitløk.
  3. Rens scampi og stek dem i en middels varm panne med olje og hvitløk i 2-3 minutter.
  4. Smør BBQ-saus utover pizzaen, og legg på scampi, vårløk og cashewnøtter. Stek pizzaen på midterste rille på 220 grader i 13 minutter.
  5. Strø frisk koriander over ved servering.

Se kaloriinnholdet i pizzaen her! (Kun for VK-medlemmer)

Tortillapizza med ricotta-parmesan og karamellisert løk

Foto: Nussara Guldberg

Til 4 porsjoner

  • 4 stk tortillalomper med fullkorn
  • 250 gram ricotta
  • 15 gram parmesan, revet
  • 2 stk rødløk
  • 1 ss matolje
  • 2 stk aromasopp
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du det:

  1. Skjær løk i tynne strimler og skjær sopp i skiver.
  2. Stek løk med olje i en middels varme panne, og rør underveis til løken er myk og har fått en fin og en gylden farge. Stek deretter soppskivene med olje til de får en gylden farge.
  3. Bland sammen ricotta, revet parmesan, salt og pepper.
  4. Smør osteblandingen utover tortillalefsene, og legg karamellisert løk og sopp over.
  5. Stek tortillapizzaen i ovnen på midterste rille på 220 grader i 8 minutter til tortillaen får en sprø kant og ostemassen begynner å småboble.

Se kaloriinnholdet i oppskriften! (Kun for VK-medlemmer)

Fargerik vegetarpizza

Foto: Nussara Guldberg

Til 4 porsjoner

Pizzabunn:

  • 250 gram hvetemel
  • 200 gram speltmel
  • 1 ts timian
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 1 pakke tørrgjær
  • 3 dl vann

Topping:

  • 5 ss tomatsaus
  • 0,5 stk paprika, gul
  • 0,5 stk. paprika, grønn, stor størrelse
  • 0,5 stk paprika, rød, stor størrelse
  • 12 stk cherry tomater, røde
  • 12 stk cherry tomater, gule
  • 0,5 stk rødløk
  • 5 gram spinat
  • 0,5 stk chili, rød
  • 1 ss pinjekjerner
  • 100 gram feta, blokk
  • 5 gram ruccola

Slik gjør du det:

  1. Lag pizzabunnen: Start med å blande de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut tørrgjær i lunkent vann, hell det over melblandingen og bland sammen til en deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Fordel deigen i fire like store deler og elt lett før du kjevler dem ut.
  2. Skjær løk og paprika i tynne strimler, del cherrytomater i to, og finhakk chili.
  3. Smør hjemmelaget tomatsaus utover pizzaen, og legg på spinat, paprika, rødløk, cherrytomater, feta og pinjekjerner. Stek pizzaen på midterste rille på 220 grader i 13 minutter.
  4. Pynt med ruccola til servering.

Logg en porsjon av oppskriften i dagboken! (Kun for VK-medlemmer)

Pizza med pære, blåmuggost og spekeskinke

Foto: Nussara Guldberg

Til 4 porsjoner

Pizzabunn med speltmel:

  • 250 gram hvetemel
  • 200 gram speltmel
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 1 ts timian
  • 1 pakke tørrgjær
  • 3 dl vann

Topping:

  • 1 stk mozzarella, light
  • 75 gram Selbu Blå, blåmuggost
  • 1 stk pære
  • 4 skiver parmaskinke
  • 1 ss oregano, fersk
  • 1 ss honning

Til servering:

  • Ruccolasalat
  • Honning

Slik gjør du det:

  1. Lag pizzabunnen: Start med å blande de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut tørrgjær i lunkent vann, hell det over melblandingen og bland sammen til en deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Fordel deigen i fire like store deler, og elt den lett før du kjevler dem ut.
  2. Skjær mozzarella, blåmugg og pærer i skiver.
  3. Fordel det jevnt utover pizzaene og stek pizzaen i ovnen på 210 grader i 13 minutter.
  4. Dryss honning over til slutt og pynt med ruccola.

Se kaloriinnholdet i ett pizzastykke! (Kun for VK-medlemmer)

Artikkelen ble første gang publisert 20. februar 2015 og er oppdatert siden.

PSST! Som medlem i Vektklubb kan du lese mer om mat, helse og trening og bruke smarte verktøy til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her