FRISTENDE: Med friske bær blir kaken hakket mer næringsrik og dekorert i passende farger til 17. mai-festen!
FRISTENDE: Med friske bær blir kaken hakket mer næringsrik og dekorert i passende farger til 17. mai-festen! Foto: Kristine Weber

Bløtkake, ostekake og pavlova med mindre kalorier og sukker

Elisabeth Stigum, Julie Solberg
Publisert: 2020-05-12 10:58

Mai er full av festligheter og fristelser. Her er tre kakeoppskrifter med litt mindre sukker og kalorier, perfekt til deg som også passer vekten.

Nasjonaldagen er like rundt hjørnet og like selvsagt som at vi tar på oss finstasen og vifter med flaggene, er at kakebordet dekkes med søte fristelser.

Selv om kaker og søtsaker er en matvaregruppe vi ikke trenger å spise for mye av, så er det ingen grunn til å avstå fullstendig.

Vær forberedt til festen, råder klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, så kan du fint unne deg en passelig porsjon med kake.

Ned i vekt? Derfor bør du droppe regelen om ja- og neimat

Sukkerfrykt

Et av kostrådene lyder «Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags». Søte kaker er naturlig nok en kilde til mye sukker, men for de fleste er ikke kaker hverdagsmat. Derfor er det kanskje heller ikke noen stor grunn til å stresse og bekymre seg over sukker- eller kaloriinntaket fra festkaker.

Mange av oss har et kosthold der vi spiser mer tilsatt sukker enn anbefalt. Det er brus, saft og godteri som er de største kildene til tilsatt sukker i kosten i alle aldersgrupper, i følge Helsedirektoratet. Saft, brus, nektar, søte kjeks, søte bakevarer, sjokolade og godteri er matvarer vi bør begrense i hverdagen.

Ønsker du å ta noen grep om kostholdet kan det være smart å begynne i riktig ende og sette inn støtet der det teller.

Sjekk også: Sunnere koldtbord til festsesongen

Kaker med mindre sukker og kalorier

Hvis du uansett ønsker å gjøre kakene litt sunnere, har vi fått tre gode oppskrifter som inneholder litt mindre tilsatt sukker enn tradisjonelle kaker.

1. Pavlova med bær

Foto: Oppskrift og foto: Mona Haugen-Kind

Pavlova er jo selveste 17. mai kaken. Med kun noen få justeringer trenger du ikke å si nei til herligheten selv om du forsøker å gå ned i vekt. Mona Haugen-Kind bak bloggen kostveiledning.wordpress.com har satt sammen en fantastisk pavlova for deg som vil passe kaloriinntaket.

For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgene mengde.

Dette trenger du:

ca. 152 kcal pr. kakestykke (1/12)

Bunnen:
4 eggehviter
50–60 gram sukrinmelis
ørlite salt

Fyllet:
3 dl kremfløte
2 ss. Sukrinmelis
Vaniljekrem (se hvordan du lager vaniljekremen under)
Friske bær

Vaniljekrem:
4 eggeplommer
1 ss maisenna
5 dl Melk, ekstra lett
2 ss. sukrin + (smak deg til)
2 ss. Vaniljepulver

Slik gjør du det:

Bunnen:
1. Forvarm ovnen til 120 grader.
2. Stivpisk eggehvitene og smak til med melisen. Tilsett en klype salt.
3. Bre massen utover en bakeplate, og sett den i ovnen med varmluft i 50 minutter. Åpne ovnsdøren på gløtt og la bunnen stå på ettervarming i en halvtime.

Fyllet:
1. Pisk kremfløten sammen med sukrinmelis og vaniljepulver. Smak deg frem.
2. Vask bærene og sett det klart til pynting
3. Vaniljekremen lager du slik: Visp eggeplommene sammen med maisenna. Varm det deretter opp forsiktig sammen med resten av ingrediensene under omrøring. Smak til med sukrinen ettersom hvor søt du vil ha den. Så fort det kommer små bobler tar du kjelen av platen og heller over i en bolle som du setter til kjøling.
4. Når vaniljekremen er avkjølt kan du sette i gang med å pynte kaken.

Lagre oppskrift til senere (kun Vektklubb-medlemmer)

Oppskriften gjengitt med tillatelse av Mona Haugen-Kind.

2. Ostekake

Oppskrift og foto: Linda Stuhaug
Oppskrift og foto: Linda Stuhaug

En populær favoritt blant mange, men kanskje ikke for kaloribudsjettet, ost er tross alt veldig energitett og rik på fett. Men ved å endre litt på ingrediensene, slik Linda Stuhaug bak bloggen lindastuhaug.no har gjort, kan du fint nyte ditt kakestykke! Og som hun sier selv: «Bare ikke bli for skremt av ingrediensene, sluttresultatet vil overraske deg».

For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgende mengde.

Dette trenger du:
ca. 148 kcal per kakestykke (1/12)

Bunnen:
1,5 dl havregryn
1 dl mandler
7 store dadler (husk å fjerne steinen)
10 – 30 gram smeltet smør eller cocosa

Fyllet:
3 dl melk (gjerne ekstra lett)
1 boks mager kesam eller gresk yoghurt
200 g Philadelphia light
3–4 ss sukrin +
1 vaniljestang
1 ts ekte vaniljepulver, ev. en ekstra vaniljestang
6 plater gelatin
Saften fra 1–2 lime

Slik gjør du det:

Bunnen:
1. Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevn masse og nøttene begynner å slippe ut fett. Kjenn på blandingen om den går an å forme mellom hendene. Hvis den er litt tørr må du ha litt mer smeltet smør.
2. Når blandingen er fin, trykker du bunnen ut i en bakepapirkledd form. En rund kakeform 22 cm i diameter passer fint. Sett bunnen i fryseren mens du lager fyllet.

Fyllet:

1. Kok opp melk, frøene fra vaniljestanga, ekte vaniljepulver og sukrin +. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann. Etter 4–5 minutter kniper du vannet ut av platene og smelter i den varme melkeblandingen.
2. Rør sammen kesam eller gresk yoghurt, Philadelphia og saften fra en lime. Miks sammen med melkeblandingen, og smak til med eventuelt mer sitronsaft, vaniljepulver eller søtning.
3. Hell blandingen over ostekakebunnen og sett til avkjøling gjerne natten over. Oppbevar i kjøleskap. Kaken står fint i noen dager.
4. Pynt opp med friske bringebær eller andre bær. Bær kan også tilsettes i ostefyllmassen for ekstra smak i ostekaken.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Denne oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Linda Stuhaug.

3. Sunnere bløtkake

Oppskrift og foto: Kristine Weber
Oppskrift og foto: Kristine Weber

En annen sikker vinner på nasjonaldagen er bløtkake pyntet med Norges farger. Ikke bare ser det fint ut, men det smaker også digg for alle bløtkakeelskere. Kristine Weber bak bloggen kriweb.no har laget enn litt sunnere variant av bløtkaken som også er glutenfri.

For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgene mengde.

Dette trenger du:
Ca. 160 kcal per kakestykke (1/12)

Sukkerbrød:
4 egg
5 dråper stevia
70 g Sukrin gold
90 g potetmel
40 g havremel
0,5 ts bakepulver

Krem:
3 dl lett dessertfløte
2 ss sukrinmelis

Pynt/Tilbehør:
3–4 ss jordbærsyltetøy uten sukker
30 g valnøtter
2–3 ss melk til dynking (ekstra lett)
Jordbær og blåbær (eller andre friske bær)

Slik gjør du det:

1. Skill to egg og ha eggehviter i en bolle, og eggeplommer i en annen. Stivpisk eggehvitene og sett til side. Pisk deretter eggeplommene sammen med de to resterende eggene, stevia og Sukrin gold.
2. Sikt deretter inn potetmel og havremel i blandingen, og pisk godt. Ha i bakepulveret til slutt. Vend inn de stivpiskede eggehvitene og pass på at du beholder mest mulig luft. Bruk gjerne en slikkepott til dette.

3. Ha bakepapir i en rund kake form (22 cm i diameter passer fint) og hell i røren. Bak i ovnen på 160 grader nederst i ovnen i ca. 30–35 minutter. Sjekk kaken mot slutten.
4. Når sukkerbrødet er avkjølt kan du dele den i to på langs og dynke med litt melk. Smør jordbærsyltetøy over den ene halvdelen
5. Pisk fløte med sukrinmelis til krem, og smør halvparten av blandingen oppå syltetøyet. Legg på hakkede valnøtter før du legger den andre halvdelen oppå.
6. Smør toppen og sidene med resten av kremen, og pynt med jordbær og blåbær.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Denne oppskriften er gjengitt med tillatelse fra Kristine Weber.

Foto: Kristine Weber

Kalorier i tradisjonelle kaker

Det er vanskelig å fastsette et nøyaktig kaloriinnhold i kaker, da dette vil avhenge av variasjoner som finnes blant de ulike oppskriftene. Kaloriinnholdet vi har funnet frem til vil likevel kunne gi en liten pekepinn. Her er en oversikt over kaloriinnholdet (per 100 gram) i tradisjonelle kaker:

Pavlova med kremfløte og bær: ca. 280 kcal
Tradisjonell bløtkake med krem og syltetøy: ca. 260–315 kcal
Kvæfjordkake, Verdens beste: ca. 265–360 kcal
Marsipankake med sukkerbunn, krem og syltetøy: 260–375 kcal
Ostekake: ca. 300–360 kcal
Romkake: ca. 310 kcal
Sjokoladekake langpanne, kakemiks: ca. 335–370 kcal
Oreokake: ca. 390 kcal
Sjokoladekake fra konditor glasur og sjokoladekremfyll: ca. 300–430 kcal
Brownie: ca. 390–460 kcal
Fransk sjokoladekake: ca. 475 kcal
Suksessterte: ca. 430–510 kcal

Kilder: Vektklubb, Matvaretabellen, Bakehuset og Meny

Husk at det som avgjør hvor mye kalorier du faktisk spiser er størrelsen på kakestykket.

Les også:

Slik unngår du festkiloene i mai

Himmelske og sunnere snickersmuffins

Kaken som knapt inneholder kalorier

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her