KANTINE-LUNSJ: Det er ikke alle arbeidsplasser som har kantiner med variert og sunn mat å by på, da kan det lønne seg å ha med egen lunsj og mellommåltider.
KANTINE-LUNSJ: Det er ikke alle arbeidsplasser som har kantiner med variert og sunn mat å by på, da kan det lønne seg å ha med egen lunsj og mellommåltider. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Nøkkelen til å spise sunt på kontoret

Ann Cathrin Andersen
Publisert: 2015-08-10 17:04

Det kan være utfordrende å opprettholde sunne spisevaner på jobb, og samtidig holde energinivået oppe.

De fleste av oss opplever å bli sugne på noe godt i løpet av en arbeidsdag, dette henger gjerne sammen med hva som stod på frokostbordet og hva vi velger å spise mellom måltidene. Mange arbeidsplasser er i tillegg preget av mangel på sunne alternativer i kantinen. Da kan det fort bli noe kjapt, fett eller søtt, og ofte kaloririkt.

Her er noen tips for å holde deg både opplagt og sunn på kontoret.

1. Kjøleskapet

FRISKT: Fyll opp kjøleskapet med masse sunt og godt, og du gjør det enklere for seg selv å velge riktig.
FRISKT: Fyll opp kjøleskapet med masse sunt og godt, og du gjør det enklere for seg selv å velge riktig. Foto: Fredrik Solstad / VG

Start i hjemmet. Det første steget mot å spise sunt, om det er på kontoret, i bilen eller under filmen, er å fylle kjøleskapet med sunn mat! Ha ferske grønnsaker og frukt tilgjengelig, usaltede nøtter, magert kjøttpålegg, havregryn, egg - ja, listen er lang. Legg klart oppskjært frukt i en plastpose, gjør små sunne mellommåltider enkelt å ta med seg når det er knapt med tid.
Rydd i kjøleskapet og gå ned i vekt.

2. Hjernefrokost

FULLVERDIG: En riktig frokost kan være avgjørende for hvordan du føler deg utover dagen. Her er en skikkelig hjernefrokost med egg, spinat og feta.
FULLVERDIG: En riktig frokost kan være avgjørende for hvordan du føler deg utover dagen. Her er en skikkelig hjernefrokost med egg, spinat og feta. Foto: Sara Johannessen / VG

Ofte blir frokosten satt på vent på grunn av dårlig tid om morgenen. Det resulterer i en kropp og hjerne som er lav på blodsukker. Da vil du fort søke matvarer som kan gi rask blodsukkerstigning, og bollene i kantina blir svært fristende. Med en næringsrik frokost kan du unngå dette. En god frokost før du drar på jobb kan være egg, grovbrød, noen salatblader og litt avokado - få i deg et fullverdig måltid.
Lag frokosten klar allerede i kveld.

3. Mellommåltider

MANGE VALG: Det er mye smart du kan spise som mellommåltid - forsøk å unngå raske karbohydrater og sukker, så er du på god vei.
MANGE VALG: Det er mye smart du kan spise som mellommåltid - forsøk å unngå raske karbohydrater og sukker, så er du på god vei. Foto: Trond Solberg / VG

Dersom du føler behovet for å spise noe mellom frokost og lunsj, eller mellom lunsj og middag, gå for langsomme karbohydrater, fiber og proteiner. Det vil si jevnt blodsukker, god metthetsfølelse og mer overskudd.

Sunne mellommåltider du kan ta med på kontoret:
Knekkebrød
Bær og nøtter
Yoghurt med lav fettprosent
Frukt og grønnsaker
Smoothie
Havregryn

4. Lunsj

SANDWICH: Det kan være så enkelt som grovt brød med avokado og cottagecheese - godt, sunt og mettende!
SANDWICH: Det kan være så enkelt som grovt brød med avokado og cottagecheese - godt, sunt og mettende! Foto: Petter Oftedal / VG

For å holde hjernen skjerpet, og kroppen tilfredstilt bør du få i deg en sunn lunsj. Å smøre seg en matpakke som du kan glede deg til, og som samtidig er sunn er helt ypperlig. Kanskje har du middagsrester igjen fra dagen før? Velg mat fra proteinkilder, som kjøtt, fisk, bønner, egg og nøtter. Kombiner med grønnsaker, og noen langsomme karbohydrater - for eksempel grovbrød, byggryn, havregryn og hvetekim.

Ta med egen lunsj! Her er noen enkle oppskrifter på mat du kan lage hjemme:
Salatsmoothie
Sandwich med eggesalat
Eggepanne
Eggehviteomelett med spinat
Frokostpanne med laks

5. I løpet av dagen

Tre råd du kan følge på kontoret hver eneste dag:

  1. Sørg for å ha en vannflaske tilgjengelig gjennom dagen, og drikk ofte. Dette minsker sjansen for overspising og holder deg hydrert.
  2. Ha som regel å spise noe grønt til hvert måltid. Om det er noen salatblader, litt avokado, eller agurk.
  3. Beveg deg hver time. Reis deg opp og gå en tur, strekk hele kroppen, ta noen knenøy på toalettet. Godt for kroppen, godt for hodet.

Kilder: Helsedirektoratet.no, bama.no

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Friske og sunne sommerdrinker som slukker tørsten

Les om sunn og enkel nistemat på stranden

Les om årsakene til at du alltid er sulten

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her