SØTT OG SALT: Her er vaffelbok-forfatter Stine Åsland egne vafler med søtt og salt tilbehør. Til høyre med brie, nøtter og akasiehonning, deretter med bringebær og vaniljekesam. Så følger vaffel med sennepssaus, salat og røkelaks, og til venstre er vaffel med magerost, pepperskinke, og rødløk. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG / VG

Vafler er det nye brødet

Publisert: 2013-01-18 17:02

Med sunne ingredienser og sunt fyll kan du spise vafler til hverdags.</p><p>

Vafler er i vinden som aldri før.

– Folk har fått øynene opp for at vafler kan brukes til mer enn bare dessert, sier Stine Åsland.

Hun er gründer av bedriften Telemarksrøra, og forfatter av boken Jeg elsker vafler, som kom ut i fjor høst.

Nordmenn har sterke vaffeltradisjoner som strekker seg helt tilbake til 1800-tallet. En av grunnene til at vi nå likevel spiser mer vafler enn før, er at grove vafler har erstattet brød i mange hjem, ifølge Åsland.

– Du kan lage en røre som er veldig sunn, og det tar mye kortere tid å steke en vaffel enn å bake et brød. Det er mye bedre også, spør du meg, sier Åsland.

Selv spiser hun vafler flere ganger i uken, og hun skiller mellom hverdags- og festvafler.

– Rømmevaffel er en festvaffel for meg. Når jeg først unner meg det, spiser jeg den gjerne med is, pisket krem, bær eller sjokolade. Til hverdags liker jeg å spise grovere varianter med variert pålegg på.

En av favorittene er vaffel med salat og serranoskinke eller vaffel med brie, nøtter og honning.

Grov grunnoppskrift

SØTT OG SALT: – Det er lett å lykkes med hjemmelagdede vafler, og du kan tilsette for eksempel en spiseskje med nøtter, tørkede bær eller müsli uten at det skaper problemer, sier vaffelbok-forfatter Stine Åsland.

– Jeg skal ikke si at vafler er selve svaret på sunnheten, men man kan fint tillate seg det innimellom, og vaffelrøren kan gjøres mye sunnere enn mange gjør den, tror Cathrine Borchsenius, ernæringsfysiolog i Bramat.no.

Vafler er trendy, men fremstår i dag også både grovere og mindre søte enn den tradisjonelle varianten vi kjenner, bekrefter Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede.

– Bytt ut hvetemel med havregryn, sammalt hvete eller fullkornshvete. Putt gjerne i litt kli-, lin- eller sesamfrø for å gjøre røren mer fiberrik og smakfull. Sukkeret kan reduseres, og i noen sammenhenger fjernes, foreslår Bugge.

H-melk bør erstattes av en lettere melk, kulturmelk eller andre meieriprodukter som kesam og cottage cheese.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Lag røren selv

– Ferdigposer med vafler skal ofte tilsettes veldig mye smør eller olje. Lag derfor røren selv, bruk mye egg, grovt mel og havregryn som metter veldig mye mer enn hvetemel. Bruk også margarin eller olje i stedet for smør, råder Cathrine Borchsenius.

Har du en god grunnoppskrift, skal det mye til at du trår feil med vafler.

– Det er enklere å eksperimentere seg frem til en god røre enn en god brøddeig. Brøddeigen er mer sensitiv fordi den inneholder gjær, sier Åsland.

Tilbehøret teller

– Grove vafler med magert pålegg er ikke mer usunt enn en brødskrive, men putter du rømme, syltetøy, smør og brunost på, så blir det fort en kaloribombe, sier Cathrine Borchsenius.

– Prøv i stedet med cottage cheese og frosne bær som du tiner og moser, eller cottage cheese med eplemos og kanel. Vil du ha en saltere vaffel kan du prøve med mager creme fraiche, reker og dill, foreslår Kari H. Bugge.

– Uansett hvor sunn en vaffel er, bør du begrense mengden til en plate eller to, for mye av det sunne er jo heller ikke sunt.

Stines sunne vafler

Stines sunne vafler: 218 kcal pr. plate (uten tilbehør)

Røren gir ca 10 plater

150 gram hvetemel
125 g grovbakstmel
25 g rugmel
75 g havregryn
2 egg
30 gram sukker eller 2 ss honning
¼ ts salt
1 ss maltekstrakt
5 dl melk
50 gram margarin

Pisk egg, salt og sukker til en luftig blanding. Bland hvetemel, grovbakstmel, rug og havregryn i en bolle. Tilsett vekselvis melblandingen med melken. Smelt margarinen og tilsett røren sammen med maltekstrakten. La røren hvile i minimum ti minutter før du bruker den. En vaffelrøre synes jeg smaker aller best dagen etter den er laget.

Vektklubb-medlemmer kan se oppskrift og kaloriberegning her

Grete Roedes rugvafler

Grete Roedes rugvafler: 105 kcal pr. plate.

Røren gir ca 8 plater

2 dl fint rugmel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
½ ts salt
2 ½ del lettmelk
2 dl lettere kokosmelk
2 egg
2 ss sukker

Bland sammen egg, lettmelk og kokosmelk og ha i alle de tørre ingrediensene til en jevn røre. Serveres gjerne med fruktsalat.

Vektklubb-medlemmer kan se oppskrift og kaloriberegning her

Grove vafler fra Bramat.no

Sunn vaffel fra Bramat: 229 kcal pr. plate.

Røren gir ca 15 plater

4 egg
1,5 dl sukker
2 ss mager vaniljekesam
1,5 dl flytende margarin (Vita)
2 dl havregryn
6 dl sammalt hvete fin
6 dl melk (ekstra lett)

Rør sammen egg og sukker. Ha i vaniljekesam og havregryn og rør rundt. Hell i mel og melk annen hver gang mens du rører rundt til du får en jevn og glatt røre. Bruk gjerne litt flytende margarin til steking.

Mager vaniljekesam og litt mer egg enn i andre oppskrifter gjør at denne røren inneholder en del protein, og dermed metter godt.

Vektklubb-medlemmer kan se oppskrift med kaloriberegning her

– Jeg bruker aldri bakepulver i vafler, det påvirker smaken og gjør at man føler seg mer oppblåst. Du trenger det heller ikke og kan bruke egg i stedet, sier vaffelbok-forfatter Stine Åsland.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Lag din egen granola

Slik spiser du sunnere

Grove muffins med mat i

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her