Perfekt sommermat: Magre og mystiske blåskjell

Publisert: 2012-07-05 12:47

Skjell var ikke hverdagsmat på Løten. Faktisk var det ikke mat i det hele tatt, og det nærmeste vi kom disse rare saltvannsskapningene med skall på, var skiltet på bygdas Shellstasjon.

Blåskjell er en god kilde til vitaminer og mineraler, og inneholder en liten mengde sunt fett. FOTO: Magnar Kirknes / VG

Vi visste at logoen fremstilte et skjell, og lot det være med det.Hadde vi fått et skjell i hånda, hadde vi uansett ikke visst hvordan vi skulle skrelle det. Med potetskrelleren?

Min mormor hadde derimot et eksperimentelt forhold til mat og råvarer. En gang klinte hun til med svenske "musslor" på boks, og dermed var det gjort for min del. Til tross for at skjellmaten svømte i en heller doven lake, var skjellsmaken helt ny for meg. Japanerne kaller smaken "unami", en ubeskrivelig smak som kommer i tillegg til surt, søtt, salt og bittert. Godt, godt!

De litt mer naturlige blåskjellene stiftet jeg først bekjentskap med i Brüssel. Belgierne har en fastfoodvariant som består av dampede blåskjell, pommes frites og majones. Den kan være veldig god, men også kjempetrist. Uansett fikk det meg i større grad til å bruke blåskjell in natura som råvare.

Blåskjell inneholder nesten ikke fett, men masse protein. I sin enkleste form damper du bare skjellene i vann eller hvitvin. Litt løk eller hvitløk gjør seg også godt. Når skjellene åpner seg, kan de spises som de er. Tilhører du dem som syns at skjellsmaken er litt vel fremtredende, mildner du det hele ved å lage en suppe. La alltid skjellene ligge en stund i kaldt vann før tilberedning. Da får de tid til å kvitte seg med eventuell sand i systemet.

Sanker du skjell selv, er det lurt å ta en kontrolltelefon til 820 33 333 for å finne ut om skjellene er trygge i ditt område akkurat nå. Mattilsynet har full oversikt.

Blåskjell er dermed det eneste dyret med egen telefon. Det må nødvendigvis være en handsfree.

Bon appetit!

Tommys blåskjell med grønnsaksvinaigrette

Oppskrift til 4 personer:

Med grønnsaksvinaigrette blir skjellene ekstra gode.

Kreativ Katering

1,6 kg Blåskjell, ferske

1 dl Hvitvin, tørr

2 stk Sjalottløk

Grønnsaksvinaigrette:

1 stk Paprika, gul

0,5 stilk Selleristang

0,5 stk Rødløk

2 ss Gressløk

0,25 stk Sitron

3 ss God olivenolje (extra virgin, f eks)

Slik gjør du det:

Rens skjellene, og kast de som er ødelagte eller åpne.

Grovhakk sjalottløken og kok opp hvitvin. Ha i sjalottløk og

blåskjellene. La de dampe under lokk til de åpner seg.

Sil av kraften, den kan du ta vare på og bruke til suppe eller saus senere.

Finhakk paprika, stangselleri og rødløk. Bland sammen med sitronsaft, olivenolje og gressløk.

Smak til med salt og pepper.

Ha vinaigretten over blåskjellene og server.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Plukk selv!

Blåskjell vokser på nokså grunt vann (inntil 2-3 meter dybde), og er derfor lette å plukke selv. De finnes langs hele norskekysten. Skjellene kan spises året rundt, men kjerringrådet lyder: Blåskjell er best i måneder som har "r" i seg. Følger du dette rådet, betyr det at du bør sørge for å ha blåskjell på menyen i hvert fall i månedene mellom september og april. (Kilde: Godfisk.no)

Om du plukker dine egne skjell, så rens dem godt, fjern løse tråder, og skrubb gjerne skjellene lett med en børste. Når du skal spise dem, så kan du bruke et tomt skjell som spiseredskap i stedet for gaffel, om du ønsker.

Se oppskriften med kaloriberegning her

Les andre oppskrifter fra VK-kokken Tommy Østhagen her

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her