Helt på bærtur

Line Kristin Johnson
Publisert: 2011-08-12 14:21

Helsemyndigheter verden over er enige om at å spise frukt, bær og grønnsaker er bra for helsen vår.

Frukt og grønt er nøkkelen om du vil ned i vekt.

Foto: Linn Cathrin Olsen

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson

Foto: VG

Her til lands oppfordres vi til å spise minst 500 gram per dag og at rundt halvparten utgjøres av grønnsaker. Ved siden av at frukt, bær og grønnsaker inneholder fiber og en rekke forskjellige vitaminer og mineraler, er de også breddfulle av antioksidanter.

Selv om dette begrepet er litt abstrakt, begynner det etterhvert å bli kjent for folk flest at antioksidanter er noe som er bra for kroppen. Begrepet er satt sammen av to ord: «anti» og «oksidanter».

Enkelt kan vi si at antioksidanter motvirker eller nøytraliserer det som kalles oksidativt stress i cellene våre. Når kroppen forbrenner oksygen produseres såkalte frie radikaler som biprodukter.

Frie radikaler dannes både som en del av vår normale metabolisme og via miljøet rundt oss (f. eks. røyking, miljøgifter, medikamenter, alkohol og stråling). Dersom kroppens celler ikke evner å nøytralisere disse frie radikalene, kan skade oppstå, og resultere i ulike sykdomstilstander (betennelsestilstander, hjerte- og karsykdommer, kreft m.m.). I denne sammenheng kommer antioksidantene oss til unnsetning!

Mange har sikkert sett at ved å dryppe sitronsaft over avokadoen når den er delt, vil den holde seg grønn og fin, mens den ellers raskt blir brun i fruktkjøttet dersom den blir liggende.

Sitronsaften inneholder antioksidanter som bremser oksideringen av fruktkjøttet. Nøyaktig det samme skjer i cellene i kroppen vår. Derfor kan vi godt si at antioksidanter er en form for konserveringsmiddel som både holder cellene våre friskere og «sprekere»!

Det finnes hundrevis av ulike typer antioksidanter som trolig samarbeider om å holde cellene våre friske. Foruten frukt, bær og grønnsaker inneholder en rekke typer krydder, korn, nøtter, vin (særlig rød), kakao, te og kaffe mange antioksidanter.

Sterk farge på frukt, bær og grønnsaker gir signaler om et høy innhold av antioksidanter. Lenge var da også blåbær med sin intense farge utropt som antioksidantkilde nr. 1.

Men også andre bær som nyper, tyttebær, bjørnebær, solbær, jordbær, hyllebær, multer og kirsebær er breddfulle av de beskyttende antioksidantene. Og det er mest antioksidanter i bær som vokser vilt i naturen.

Antioksidanter tåler frysing. Så hvorfor ikke kombinere matauk, fysisk aktivitet og sosialt samvær ved å oppfordre familie og venner til å finne frem bøtter og spann og fylle fryseren med denne «ungdomskilden» - som attpåtil er å finne gratis i naturen akkurat nå? Frosne bær er blant annet utmerket utgangspunkt for smoothies. Du finner mange fristende oppskrifter på både smoothies og andre bærretter på frukt.no.

Lykke til og god bærtur!

Les også:
Antioksidanttilskudd kan hemme treningen
Supermaten du ikke må glemme
Ty til tyttebær

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her