STOPP I TIDE: Det kan være vanskelig å beregne passe mengde av godteri, spesielt når du står foran smågodthyllene og søtsuget vinner over fornuften.

Så mange kalorier er det i smågodtposen din

Publisert: 2015-11-20 16:34

En smågodtpose på 300 gram inneholder omtrent 1200 kcal!

Har du lagt merke til hvor store smågodtposene er? De største papirposene fra Candy King kan romme over tre kilo godteri. Ja, du leste riktig. Kaloriene dette utgjør kan få enhver til å hikste.

– Om man forsøker å gå ned i vekt kan en stor smågodtpose rett og slett spolere for vektnedgangen den uken, fordi den inneholder så mange ekstra kalorier, ifølge klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb.no, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Dette uttalte hun til Vektklubb da vi spurte om hvordan man kan unngå kalorismell på kino.

Den enkleste måten å spare godiskalorier er selvsagt å la være å spise godteri, men hvem klarer et liv uten smågodt eller sjokolade? For de fleste av oss blir det med tanken og de gode intensjonene, før man til slutt faller for fristelsene.

Ernæringsfysiologen: Dette er maten du bør spise hver dag

Vi har regnet ut snittverdiene for typiske smågodtbiter som sjokolade, vingummi, fudge, lakris og karamell, og brukt det for å anslå kaloriinnholdet. Her viser vi hvor mye en smågodtpose på henholdsvis 100 gram, 300 gram og 700 gram ser ut.

Liten mengde smågodt:

«SMALL»: Slik ser 100 gram smågodt ut.

100 gram: Det er godteri nok til å så vidt dekke bunnen i denne gjennomsiktige posen, og det tilsvarer cirka 400 kcal. Samme som en liten middagsporsjon.

«Vanlig» mengde smågodt:

«MEDIUM»: Denne posen veier 300 gram.

300 gram: Dette er ofte den størrelsen flest folk kjøper, ifølge kioskansatte på Colosseum kino. Forsyner man seg av en blanding av sjokolade, karamell, lakris og vingummi kan posen inneholde i snitt 1200 kcal. Det samme som en pizza Grandiosa.

Stor mengde smågodt:

«LARGE»: Alarm!

Denne store posen veier 700 gram og gir grovt regnet utrolige 3000 kcal. Fremdeles er det mer plass i posen. Plastposene er dessuten mye mindre enn papirposene som kan romme svimlende tre kilo godteri.

Tidligere Vektklubb-medlemmer: Slik klarer de å holde på de gode vanene

Smågodt-tips

Det er selvsagt ikke noe i veien for å unne seg litt smågodt i blant, men godteri og snacks inneholder ikke særlig med næringsstoffer kroppen trenger. Om du ønsker å redusere inntaket av godteri har vi noen tips som kanskje kan hjelpe:

• Finn en mengde du er fornøyd med. Enten om det er å innføre én godtedag i uken, eller et par biter hver dag. Forsøk å finne den minste mengden som du kan kose deg med og være fornøyd. Noen opplever at dersom de kan spise litt godteri i helgen er det lettere å takke nei i ukedagene.

• Gå for favorittene. Spis og nyt favorittgodteriet ditt og, hopp over godteriet som du bare synes er halvgodt.

• Liten porsjon. Det aller beste er om du kan lære deg å bli fornøyd med en mindre mengde godteri enn før. Velg små poser om mulig, eller regn på kaloriene for å finne en passe porsjonsstørrelse for deg. Kanskje er 100-200 gram det du bør gå for. Har du en tendens til å fylle smågodtposen langt mer enn du burde, kan det være en idé å velge en ferdigfylt pose i stedet.

• Lur øynene. Legg smågodtet eller snacksen i en liten skål når du skal spise det, så føles det som mengden er større enn den er. Et annet smågodt-triks er å dele opp i mindre biter slik at mengden du har bestemt deg for å spise varer lengre.

• Mer og mindre kalorier. Lær deg hvilen type smågodt som inneholder mest eller minst kalorier, men ikke velg den minst kaloririke hvis det ikke er favoritten. Sjokolade og karamell inneholder litt mer kalorier enn vingummi og lakris.

• Mett i butikken. Unngå å handle smågodt når du er sulten.

• Spis først. Ikke la godteriet være et eget måltid. Sørg for å prioritere de nyttige næringsstoffene ordentlig mat gir kroppen din. Det er også lettere å begrense seg når du har spist et ordentlig måltid i forkant.

• Erstatninger. Kan noe av godteriet byttes ut med frukt, bær, nøtter eller sukkerfrie pastiller? Eller hva med en varm kopp te eller mager kakao?

• Gå en tur. Få frisk luft og tankene over på noe annet.

Tips til sunnere snack: Sunn lørdagssnacks du kan lage i kveld

STOPP I TIDE: Med slike «sluser» er det vanskelig å hindre at posen fylles for mye. Plukk heller smågodt fra bokser der du selv kan bestemme mengden.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Bak proteinrike rundstykker på 20 minutter

Det sunne tilbehøret som passer til alt

Gå ned i vekt uten å bli en «diettslave»


Derfor dropper vi treningen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her