SITRUSKOS: Er det en ting du kan kose deg med (nesten) ubegrenset denne julen, så er det clementiner! En clementin på meduim størrelse gir knappe 24 kcal.
SITRUSKOS: Er det en ting du kan kose deg med (nesten) ubegrenset denne julen, så er det clementiner! En clementin på meduim størrelse gir knappe 24 kcal. Foto: Pixabay

Vektklubb-medlemmenes slanketips i julestria

Elisabeth Stigum
Publisert: 2017-11-27 16:23

Desember og jul er for mange ensbetydende med mye mat, fet mat og søtsaker. Ikke den beste kombinasjonen om man ønsker å gå ned eller holde vekten. Her har vi samlet medlemmene i Vektklubbs egne tips til hvordan de takler førjulstiden:

Lett julebrus

«Her i huset er planen å ha en forholdsvis rolig førjulstid, med mye klementiner og lett julebrus. Hvor fantastisk er det ikke at de fleste merker nå har julebrus uten kalorier?»

Av: Ingaa1

Lag et kaloribudsjett

«Spar opp noen kalorier i forkant. 50-100 færre kalorier om dagen kan fort spares inn ved å smøre litt mindre pålegg på skiva, erstatte et glass melk med vann. Gjør det over en måneds tid så har du plutslig «råd» til å skeie ut.»

Av: Olabil83

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Sett av kosedager

Jeg har tenkt mye over dette med julen som nå nærmer seg med stormskritt og det og holde seg i skinnet under slike høytider da det meste dreier seg om mat.

Jeg og samboeren har laget oss en oversikt over desember og satt opp dager der vi kan kose oss med god samvittighet. I tillegg så har vi satt opp aktiviteter som gjør at vi får forbrent noe av kosen som kommer. Jeg håper og tror at vi klarer å holde oss til planen. Å bruke tallerkenmetoden i desember også er et godt tips. Vi spiser kalkun på julaften og det er magert. Det er mye gode grønnsaker man kan fylle opp tallerken med til julemiddagen. At det nå har kommet julebrus i lett variant er jo helt magisk!

Av: Chrissyy

Les også: Spar kalorier nå og kos deg i juleuken

Unngå småspising

Jeg skal være nøye med å spise regelmessige måltider og drikke jevnt mye vann, så jeg ikke blir fysen og fristet til å småspise. Kun spise kaker når det serveres, og da venter jeg så lenge som mulig før jeg forsyner meg - for å korte ned fristelsen til å forsyne meg to ganger. Ha frukt på bordet. Spise ekstra magert utenom middag eller julefrokost.

Av: Nilah

Kalorier inn og kalorier ut

Ha oversikt og overhold kaloribudsjett så godt man kan, og «å ta igjen» julekosemat med trening og aktivitet.
En idé kan være å spare opp en liten buffer til jul, kalorimessig. Det lønner seg nok ikke å skeie ut så mye at det blir ekstra vanskelig å komme inn i gode rutiner igjen på nyåret.
En annen ide er å sette seg et konkret mål, når det gjelder kost og/eller trening, og så planlegge en belønning til deg selv som du unner deg når du når målet ditt!
Jeg er spent selv på om det kan la seg gjøre å gå ned i vekt, selv med førjulskos meg her og julekos meg der. Men om ikke annet er det mye man kan gjøre for å HOLDE vekta og unngå oppgang.

Av: Stargirl

Sjekk også: Alkoholen med minst kalorier

Prioriter og vent til julaften

Jeg tenker å planlegge godsakene på forhånd, etter en av disse metodene:

1. Lage en liste over alle juletingene jeg virkelig gleder meg til, f.eks. gløgg (med rødvin), ribbe, medisterkaker, pepperkaker. Alt annet som bare «hører med», men som ikke er godt nok til at jeg gleder meg til det (f.eks. skumnisser) eller som jeg like godt kan spise ellers i året (vanlig sjokolade) kan jeg droppe. De tingene jeg virkelig elsker kan jeg bestemme meg for å unne meg et visst antall ganger i løpet av jul/advent — da tenker jeg at totalen ikke blir så ille, og at det er et greit utgangspunkt for å gjenta det samme når jeg en gang blir ferdig med å gå ned i vekt.

2. Si at visse dager, f.eks. lillejulaften og julaften, er «alt lov». Da er det lett å holde igjen på andre ting frem til det, fordi man vet at man skal få alt sammen hvis man bare klarer å vente litt. Jeg har brukt denne taktikken før med godteri, og jeg vet at når den dagen kommer, er det ganske begrenset hva man faktisk rekker eller orker. Fem pepperkaker om dagen i to mnd føles ikke mye, men det er faktisk 300 pepperkaker! Som du aldri i verden dytter i deg på én dag! Så kalorimessig blir forskjellen stor, om du så spiser 100 pepperkaker lillejulaften. Og gjør du det, blir det neppe godis på toppen, det nekter jeg å tro!

Av: Slank_to_be

SØTSAKER: Unn deg bittelitt av det du liker best, er rådet til flere Vektklubb-medlemmer. Hopp over de kakene som ikke er din favoritt, ikke kast bort kaloriene på de tørre kakene.
SØTSAKER: Unn deg bittelitt av det du liker best, er rådet til flere Vektklubb-medlemmer. Hopp over de kakene som ikke er din favoritt, ikke kast bort kaloriene på de tørre kakene. Foto: Pixabay

Oppskrift: Havregrøt med smak av jul

Gå turer og forsyne meg én gang

Jeg har tenkt å ha stabil profil julen igjennom. Dette fordi jeg mange ganger har trodd at jeg skal klare å holde meg til en plan hvor jeg forsøker å gå ned i vekt i julen, og det har vel aldri noensinne fungert. Så jeg forsøker å få til så mye nedgang som mulig frem til 18.des. Deretter stabil profil, og så når jeg er klar i januar tilbake til vektnedgang.

Jeg synes ofte det er vanskelig å få trent i julen, da vi reiser hjemmefra og feirer andre steder eller får besøk. Så jeg har derfor ikke ambisjoner om det. Men å gå turer pleier å være mulig å få til, så det skal jeg foreslå for alle som er tilstede som aktivitet.

Jeg har bestemt at jeg skal forsyne meg kun en gang av mat, kake, dessert, det som måtte være. Jeg skal spise sakte. Jeg skal ta mye grønnsaker og mindre av det med mange kalorier. Jeg drikker ikke alkohol i utgangspunktet og skal kun drikke kaffe, te og vann eller noe som er kalorifritt. Til julemiddagen blir det et glass hjemmebrygget juleøl, det er det eneste. Skal føre dagbok flittig, selv om jeg sikkert må gjette litt på hvor mange kalorier det er i det jeg får servert når jeg ikke er hjemme og lager maten selv.

Av: Ciesca3

Sukkerfritt julegodt

Jeg har laget sukkerfrie varianter av julegodt, de ligger allerede klare til bruk i fryser'n: kransekake, bounty & kokosboller. Julaften blir det svinestek med sprø svor i stedet for ribbe. Etter julaften er jeg som regel så drittlei mat at det ikke skal by på særlige problemer å unnlate å overspise.

Av: heltned

Trener bort søtsug

For meg gjelder det å opprettholde trening gjennom desember. Trening tar faktisk bort søtsuget mitt! Dessuten er det (av en eller annen merkelig grunn) verre å spise godteri når jeg har trent enn når jeg ikke har trent. Treninga føles liksom så bortkasta når jeg bare fyller på med kalorier igjen. Så her blir det trening ofte - gjerne hver morgen i ukedagene!

Av: sprekogfrisk

Kalorisjokk: Julekaffen inneholder 8 teskjeer sukker og like mange kalorier som et digert stykke bløtkake.

Litt er lov

Jeg tror det er viktig, iallefall for mitt vedkommende, å unne meg LITT av det meste i jula og da mener jeg litt. Ellers er jeg redd for å gå på en smell eller jul med tanke på alt jeg kan bli å føle at jeg har «gått glipp av». Jeg tenker ikke å satse på å nødvendigvis gå ned i vekt mellom jul og nyttår, heller prøve å holde meg mest mulig stabil og så heller stramme skikkelig inn så snart nyttårshelga er over. Vet ikke om dette er en mulig løsning, men det er iallefall min plan. Tenker også å veie meg daglig for at det ikke skal skli helt ut. Også tenker jeg å trene/gå tur mellom «slagene» altså når jeg har mulighet til det.

Av: påanijen

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Som medlem i Vektklubb har du tilgang til vårt forum der medlemmene kan dele erfaringer, støtte hverandre, ta opp problemstillinger og utfordringer som kan følge med det å endre livsstil. I forumet er alle brukere anonyme.

Les også:

Oppskriften på god holdning

Syv tapasretter av julemat

Hva slags spisetype er du?

Lavkaloridesserter og snacks til under 200 kcal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her