Slik kan du få lavere kolesterol
Har du høyt kolesterol? Små endringer i livsstilen og matvarevalg kan redusere høye kolesterolverdier.
Syv normalvektige kvinner la om til lavkarbo i fire uker. Det slo negativt ut på kolesterolet.
Tre studenter ved universitetet i Oslo, på henholdsvis Det medisinske fakultet og avdeling for ernæringsvitenskap, studerte endringer i kolesterolnivået hos syv friske, unge kvinner etter fire uker med strengt lavkarbokosthold.
Kvinnene var studenter på ernæringsvitenskap og var i alder 21-27 år med en snittvekt på 61,7 kilo og BMI 22,2. Forfatterne av den lille studien var selv med i forsøket som er publisert i Tidsskriftet for Den norskelegeforening.
Energiinntaket fra karbohydrater utgjorde i snitt tre energiprosent, fett var i snitt 71 energiprosent og protein 26 energiprosent. De to første ukene innebar dette at inntaket av karbohydrat ikke kunne overstige 20 gram per dag, og de to neste ukene ble inntaket satt til 25 gram per dag. Dietten var ikke kalorirestriktiv, kun begrensende på karbohydrater.
I utgangspunktet hadde de syv kvinnene i snitt et totalkolesterol på 4,1 mmol/l og LDL-kolesterol på 2,2 mmol/l (det dårlige kolesterolet).
Etter fire uker på streng lavkarbo hadde totalkolesterolet steget med 33 prosent, til et snitt på 5,2 mmol/l, og LDL-kolesterolet hadde økt 44 prosent til et snitt på 3,1 mmol/l.
Studien er svært liten og hadde kort varighet. Likevel er funnene interessante fordi den er utført på normalvektige.
Flere studier har vist at vektreduksjon i seg selv gir en gunstig lipidprofil uavhengig av metode, derfor var det ønsket at kvinnene i forsøket ikke hadde kaloriunderskudd.
De skulle spise etter appetitt og type fett var valgfritt. Deltakerne førte kostdagbok der mat og drikke ble veid og målt. De kunne spise ubegrenset av fugl, kjøtt, fisk, sjømat og egg.
De kunne spise mye, men ikke helt ubegrenset av helfete oster, smør og grønnsaker med lite karbohydrat, som rapidsalat, spinat, spirer, sopp, agurk og avokado. De kunne også benytte søtningsmidler.
Blodprøver for å måle kolesterol ble tatt fastende på første og siste dag i forsøket.
I snitt spiste kvinnene 2038 kcal hver dag. De fikk i seg 1153 mg kolesterol fra matvarer (ingen sammenheng med blodkolesterolverdier) og 9 gram kostfiber.
Blant de syv kvinnene var det store individuelle forskjeller på hvor mye totalkolesterol og LDL-kolesterol økte. Det høyeste registrerte totalkolesterolet var på 8,8 mmol/l, mens det laveste var 3,7 mmol/etter fire uker på streng lavkarbodiett. Det høyeste nivået av LDL-kolesterol ble målt til 6,2 mmol/l, mens det laveste var 1,9 mmol/l.
Lavkarbo kan gi farlig høy lipidprofil (Tidsskrift for Den norske legeforening)
Les også:
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Har du høyt kolesterol? Små endringer i livsstilen og matvarevalg kan redusere høye kolesterolverdier.
Et kosthold der man kutter ned på karbohydrater i stedet for å «telle kalorier» (kalt lavkarbo), er både elsket og hatet av mange. En gruppe forskere mener å ha kommet til bunns i hva som er mest effektivt.
To eneggede, britiske legebrødre satte seg selv på hver sin ekstreme diett for å finne ut hva som virket best.
Riktig kosthold og fysisk aktivitet har stor helsegevinst i alle aldre og kanskje særlig i overgangsalder og årene etter.
Forskere har oppdaget at kakaobønner kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Smalere midje, bedre fysisk form, lavere blodtrykk og kolesterol. Du kan ha stor nytte av å følge med på andre mål enn å trå på badevekten for å bekrefte at helsen blir bedre.