Det finnes lite forskning på hvordan omlegging til lavkarbokosthold påvirker risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos normalvektige.

Lavkarbo økte kolesterolet med 33 prosent

Publisert: 2013-06-11 16:28

Syv normalvektige kvinner la om til lavkarbo i fire uker. Det slo negativt ut på kolesterolet.

Tre studenter ved universitetet i Oslo, på henholdsvis Det medisinske fakultet og avdeling for ernæringsvitenskap, studerte endringer i kolesterolnivået hos syv friske, unge kvinner etter fire uker med strengt lavkarbokosthold.

Kvinnene var studenter på ernæringsvitenskap og var i alder 21-27 år med en snittvekt på 61,7 kilo og BMI 22,2. Forfatterne av den lille studien var selv med i forsøket som er publisert i Tidsskriftet for Den norskelegeforening.

Streng kostomlegging

Energiinntaket fra karbohydrater utgjorde i snitt tre energiprosent, fett var i snitt 71 energiprosent og protein 26 energiprosent. De to første ukene innebar dette at inntaket av karbohydrat ikke kunne overstige 20 gram per dag, og de to neste ukene ble inntaket satt til 25 gram per dag. Dietten var ikke kalorirestriktiv, kun begrensende på karbohydrater.

Stor kolesteroløkning på kort tid

I utgangspunktet hadde de syv kvinnene i snitt et totalkolesterol på 4,1 mmol/l og LDL-kolesterol på 2,2 mmol/l (det dårlige kolesterolet).

Etter fire uker på streng lavkarbo hadde totalkolesterolet steget med 33 prosent, til et snitt på 5,2 mmol/l, og LDL-kolesterolet hadde økt 44 prosent til et snitt på 3,1 mmol/l.

Studien er svært liten og hadde kort varighet. Likevel er funnene interessante fordi den er utført på normalvektige.

Førte kostdagbok

Flere studier har vist at vektreduksjon i seg selv gir en gunstig lipidprofil uavhengig av metode, derfor var det ønsket at kvinnene i forsøket ikke hadde kaloriunderskudd.

De skulle spise etter appetitt og type fett var valgfritt. Deltakerne førte kostdagbok der mat og drikke ble veid og målt. De kunne spise ubegrenset av fugl, kjøtt, fisk, sjømat og egg.

De kunne spise mye, men ikke helt ubegrenset av helfete oster, smør og grønnsaker med lite karbohydrat, som rapidsalat, spinat, spirer, sopp, agurk og avokado. De kunne også benytte søtningsmidler.

Blodprøver for å måle kolesterol ble tatt fastende på første og siste dag i forsøket.

I snitt spiste kvinnene 2038 kcal hver dag. De fikk i seg 1153 mg kolesterol fra matvarer (ingen sammenheng med blodkolesterolverdier) og 9 gram kostfiber.

Studien sier ingenting om hvorvidt det høye fettinntaket i seg selv eller det høye inntaket av mettet fett forklarer endringen i blodverdiene.

Noen tåler lavkarbo dårligere enn andre

Blant de syv kvinnene var det store individuelle forskjeller på hvor mye totalkolesterol og LDL-kolesterol økte. Det høyeste registrerte totalkolesterolet var på 8,8 mmol/l, mens det laveste var 3,7 mmol/etter fire uker på streng lavkarbodiett. Det høyeste nivået av LDL-kolesterol ble målt til 6,2 mmol/l, mens det laveste var 1,9 mmol/l.

Lavkarbo kan gi farlig høy lipidprofil (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Les også:

Raser mot kostholdshysteri

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

10 timer

9minutter

24 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her