Her får du fire kake- og dessertoppskrifter: Sunne fristelser

Publisert: 2012-01-27 12:37

Lær å lage fyldige, deilige desserter og kaker uten fløte og seterrømme.

– Det er absolutt ikke nødvendig å bruke fete meieriprodukter for å få gode smaksopplevelser av kaker og desserter, fastslår Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Kontoret representerer alle norske bønder i Norge, uavhengig av hvilket meieri de leverer til.

Det finnes mange magre alternativer til fløte og seterrømme. Men kesam ble for eksempel ingen slager da den kom på markedet sent på 80-tallet.

– Den ble faktisk trukket tilbake på grunn av dårlig salg. Men dette var jo før livsstilsendring ble så stort som nå. Da den for få år siden ble relansert, ble den kjempepopulær, sier Antonsen.

Hun oppfordrer til å eksperimentere med forskjellige typer magre melkeprodukter.

– Ofte skapes gode, rike smaker når de blandes, sier hun, og viser til sin nyeste, egenkomponerte fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk.

– Det er også lurt å ha noen bær liggende. De ferske holder god kvalitet, også mange importerte. Frosne bær får du kjøpt på de fleste vanlige dagligvareforretninger til en rimelig penge nå.

Se fire sunne oppskrifter nederst i saken

Gode, magre matlagingstips

Taco: Bruk lettrømme eller ekstra lettrømme istedenfor seterrømme til taco, på vafler, i dip o.l.

Pai: Kesam i paideigen gir magrere og saftigere bunn. Bunnen blir litt mindre sprø, og dermed lettere å skjære opp pent. Bakverk, vafler, pannekaker, osv. blir saftigere dersom du tilsetter kesam.

Dip: Velg matlagingsyoghurt eller kesam som basis. Gir fastere dip. Eksperimenter gjerne med å halvblande.

Dressing: Bland cottage cheese med grønn eller rød pesto. Gir mye mettende proteiner.

Egg: Bland inn cottage cheese eller kesam i eggerøren. Senker fettinnholdet, øker proteininnholdet.

Dessert: Bruk kesam i stedet for kremfløte eller iskrem som følge til frukt og bær.

Krem: Bland litt vaniljekesam i pisket kremfløte for å gjøre den magrere. Eller bruk lett dessertfløte.

Yoghurt: Naturell yoghurten i Mild og lettserien er et enda magrere alternativ enn vanlig yoghurt naturell. Kan brukes i dressinger, kalde sauser eller i smoothies.

Krem på boks: Kremfløte på boks gjør det enklere å bruke bare litt. Lang holdbarhet.

Bær med fløte: Velg kaffefløte og spar mye fett og kalorier.

Gryter og supper: Bruk H-melk fremfor fløte.

I stedet for is: Bruk vaniljesaus eller lett dessertfløte.

I kremen: Bland litt ferdiglaget vaniljekrem i pisket kremfløte, for å gjøre den litt magrere.

Her får du oppskriftene

Grove pannekaker

Ingredienser:

4 porsjoner, 477 kcal pr. porsjon

1 ½ dl sammalt hvete, fin

½ dl havregryn

1 ½ dl hvetemel

¼ ts salt

2 stk. egg

5 dl lettmelk

1 ss myk plantemargarin, smeltet

Tilbehør:

4 ss jordbærsyltetøy røres i 1 beger cottage cheese

1 stk. banan, i skiver

2 stk. kiwi, oppskåret

2 dl rips

PS: Røren gir ca 10 - 12 pannekaker.

Magrere eplekake

Ingredienser:

6 porsjoner, 198 kcal pr. porsjon

2 egg

50 g sukker

1 ts malt kanel

1 dl melk

2 ss hvetemel

1 beger cottage cheese

3 stk. eple

2 ss mandler hakkede

½ dl rosiner

Panna Cotta med kesam

Ingredienser:

4 porsjoner, 215 kcal pr. porsjon

2 ½ dl helmelk

3 ss sukker

3 gelatinplater

3 dl vanilje kesam (7,4 %)

Tilbehør:

Frisk frukt og /eller bær, sitronmelisse til pynt

Fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk

Ingredienser:

4 porsjoner, 226 kcal pr. porsjon

2 ss sukker

½ dl vann

4 gelatinplater

3 dl yoghurt med smak av kokos

2 dl tjukkmjølk

Bringebærsaus:

½ dl vann

½ dl sukker

4 dl dypfryste bringebær

½ ts finraspet frisk ingefær

Saften av en ½ lime

Bringebær til pynt

PS: Tjukkmjølk er et produkt fra Røros meierier som skal være tilgjengelig i alle de største kjedene, bortsett fra ICA, ifølge meieriets egen oversikt.

I Vektklubb kan du få du tilgang på hundrevis av sunne oppskrifter!

MELD DEG INN I VEKTKLUBB.NO HER

Les også:

Slik blir du kvitt søtsuget

Du kan tenke deg sprek

Fakta og myter om trening

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her