SUNT, DEILIG OG LEKKERT: Kaker og desserter med magre meieriprodukter kan også gi gode smaksopplevelser.

Sunne fristelser: Fire desserter med mindre fløte

Publisert: 2012-01-27 12:37

Lær å lage fyldige, deilige desserter og kaker med magrere meieriprodukter uten så mye mettet fett og kalorier.

– Det er absolutt ikke nødvendig å bruke fete meieriprodukter for å få gode smaksopplevelser av kaker og desserter, fastslår Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Kontoret representerer alle norske bønder i Norge, uavhengig av hvilket meieri de leverer til.

Det finnes mange magre alternativer til fløte og seterrømme. Men kesam ble for eksempel ingen slager da den kom på markedet sent på 80-tallet.

– Den ble faktisk trukket tilbake på grunn av dårlig salg. Men dette var jo før livsstilsendring ble så stort som nå. Da den for få år siden ble relansert, ble den kjempepopulær, sier Antonsen.

Hun oppfordrer til å eksperimentere med forskjellige typer magre melkeprodukter.

– Ofte skapes gode, rike smaker når de blandes, sier hun, og viser til sin nyeste, egenkomponerte fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk.

– Det er også lurt å ha noen bær liggende. De ferske holder god kvalitet, også mange importerte. Frosne bær får du kjøpt på de fleste vanlige dagligvareforretninger til en rimelig penge nå.

Se fire sunne oppskrifter nederst i saken

Gode, magre matlagingstips

Taco: Bruk lettrømme eller ekstra lettrømme istedenfor seterrømme til taco, på vafler, i dip o.l.

Pai: Kesam i paideigen gir magrere og saftigere bunn. Bunnen blir litt mindre sprø, og dermed lettere å skjære opp pent. Bakverk, vafler, pannekaker, osv. blir saftigere dersom du tilsetter kesam.

Dip: Velg matlagingsyoghurt eller kesam som basis. Gir fastere dip. Eksperimenter gjerne med å halvblande.

Dressing: Bland cottage cheese med grønn eller rød pesto. Gir mye mettende proteiner.

Egg: Bland inn cottage cheese eller kesam i eggerøren. Senker fettinnholdet, øker proteininnholdet.

Dessert: Bruk kesam i stedet for kremfløte eller iskrem som følge til frukt og bær.

Krem: Bland litt vaniljekesam i pisket kremfløte for å gjøre den magrere. Eller bruk lett dessertfløte.

Yoghurt: Naturell yoghurten i Mild og lettserien er et enda magrere alternativ enn vanlig yoghurt naturell. Kan brukes i dressinger, kalde sauser eller i smoothies.

Krem på boks: Kremfløte på boks gjør det enklere å bruke bare litt. Lang holdbarhet.

Bær med fløte: Velg kaffefløte og spar mye fett og kalorier.

Gryter og supper: Bruk H-melk fremfor fløte.

I stedet for is: Bruk vaniljesaus eller lett dessertfløte.

I kremen: Bland litt ferdiglaget vaniljekrem i pisket kremfløte, for å gjøre den litt magrere.

Matfaglig konsulent Marianne Hayes Antonsen i Opplysningskontoret for meieriprodukter

Antonsen har laget disse fire oppskriftene for Vektklubbs lesere:

Grove pannekaker

Grove pannekaker

4 porsjoner, 477 kcal pr. porsjon

1 ½ dl sammalt hvete, fin
½ dl havregryn
1 ½ dl hvetemel
¼ ts salt
2 stk. egg
5 dl lettmelk
1 ss myk plantemargarin, smeltet

Tilbehør:
4 ss jordbærsyltetøy røres i 1 beger cottage cheese
1 stk. banan, i skiver
2 stk. kiwi, oppskåret
2 dl rips

PS: Røren gir ca 10 - 12 pannekaker.

Fremgangsmåte:

  1. Ha mel og salt i en bolle. Visp sammen egg og melk og bland det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet margarin. Dekk til røren og la den stå i ca. 30 minutter og svelle.
  2. Varm en teflonpanne på middels varme og smelt litt margarin. Hell i så mye røre at den så vidt dekker bunnen. Drei pannen så røren blir jevnt fordelt over hele bunnen. Snu pannekaken med en stekespade når den har stivnet på overflaten. Pannekaken skal være gulbrun på begge sider.
  3. Brett pannekaken i fire. Server pannekakene lun eller kald med cottage cheese rørt ut med litt bær og frisk frukt/bær. Røren holder seg i kjøleskap i flere dager og kan også fryses.

Magrere eplekake

Eplekake med cottage cheese.

6 porsjoner, 198 kcal pr. porsjon

2 egg
50 g sukker
1 ts malt kanel
1 dl melk
2 ss hvetemel
1 beger cottage cheese
3 stk. eple
2 ss mandler hakkede
½ dl rosiner

Fremgangsmåte:

  1. Visp sammen egg, sukker, kanel, melk og hvetemel. Rør inn cottage cheese.
  2. Hell røren i en smurt ildfast form. Skrell og del eplene i båter. Legg dem på toppen av røren. Dryss over hakkede mandler.
  3. Stekes midt i ovnen ved 175 ºC i 40 minutter. Når det er ca. 5 minutter igjen av steketiden drysses rosinene over. Serveres lunken med kesam, vaniljesaus eller pisket, lett dessertfløte.

Panna Cotta med kesam

Panna cotta av kesam med deilig frukt og bær.

4 porsjoner, 215 kcal pr. porsjon

2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 gelatinplater
3 dl vanilje kesam (7,4 %)

Tilbehør:
Frisk frukt og /eller bær, sitronmelisse til pynt

Fremgangsmåte:

Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken.

Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så pannacottaen stivner (ca. 4 timer).

Fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk

Fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk.

4 porsjoner, 225 kcal pr. porsjon

2 ss sukker
½ dl vann
4 gelatinplater
3 dl yoghurt med smak av kokos
2 dl tjukkmjølk*

Bringebærsaus:
½ dl vann
½ dl sukker
4 dl dypfryste bringebær
½ ts finraspet frisk ingefær
Saften av en ½ lime
Bringebær til pynt

Fremgangsmåte:

  1. Kok opp vann og sukker. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den varme sukkerlaken.
  2. Avkjøl sukkerlaken til romtemperatur og rør inn tjukkmjølk og yoghurt. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt i 3–4 timer.

Bringebærsaus:

  1. Kok opp vann og sukker og rør til sukkeret har løst seg opp.
  2. Tilsett alle ingrediensene i en hurtigmikser. Bringebærene kan med fordel være halvtinte. Kjør til det hele blir en fin og jevn masse.

*Tjukkmjølk er et produkt fra Røros meierier.

I Vektklubb kan du få du tilgang på hundrevis av sunne oppskrifter!

MELD DEG INN I VEKTKLUBB.NO HER

Les også:

Slik blir du kvitt søtsuget

Du kan tenke deg sprek

Fakta og myter om trening

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her