Slankedigg til Valentine's
Seks fruktige desserter rike på kjærlighet og fattig på kalorier!
Lær å lage fyldige, deilige desserter og kaker med magrere meieriprodukter uten så mye mettet fett og kalorier.
– Det er absolutt ikke nødvendig å bruke fete meieriprodukter for å få gode smaksopplevelser av kaker og desserter, fastslår Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.
Kontoret representerer alle norske bønder i Norge, uavhengig av hvilket meieri de leverer til.
Det finnes mange magre alternativer til fløte og seterrømme. Men kesam ble for eksempel ingen slager da den kom på markedet sent på 80-tallet.
– Den ble faktisk trukket tilbake på grunn av dårlig salg. Men dette var jo før livsstilsendring ble så stort som nå. Da den for få år siden ble relansert, ble den kjempepopulær, sier Antonsen.
Hun oppfordrer til å eksperimentere med forskjellige typer magre melkeprodukter.
– Ofte skapes gode, rike smaker når de blandes, sier hun, og viser til sin nyeste, egenkomponerte fromasj med kokosyoghurt og tjukkmjølk.
– Det er også lurt å ha noen bær liggende. De ferske holder god kvalitet, også mange importerte. Frosne bær får du kjøpt på de fleste vanlige dagligvareforretninger til en rimelig penge nå.
Se fire sunne oppskrifter nederst i saken
Taco: Bruk lettrømme eller ekstra lettrømme istedenfor seterrømme til taco, på vafler, i dip o.l.
Pai: Kesam i paideigen gir magrere og saftigere bunn. Bunnen blir litt mindre sprø, og dermed lettere å skjære opp pent. Bakverk, vafler, pannekaker, osv. blir saftigere dersom du tilsetter kesam.
Dip: Velg matlagingsyoghurt eller kesam som basis. Gir fastere dip. Eksperimenter gjerne med å halvblande.
Dressing: Bland cottage cheese med grønn eller rød pesto. Gir mye mettende proteiner.
Egg: Bland inn cottage cheese eller kesam i eggerøren. Senker fettinnholdet, øker proteininnholdet.
Dessert: Bruk kesam i stedet for kremfløte eller iskrem som følge til frukt og bær.
Krem: Bland litt vaniljekesam i pisket kremfløte for å gjøre den magrere. Eller bruk lett dessertfløte.
Yoghurt: Naturell yoghurten i Mild og lettserien er et enda magrere alternativ enn vanlig yoghurt naturell. Kan brukes i dressinger, kalde sauser eller i smoothies.
Krem på boks: Kremfløte på boks gjør det enklere å bruke bare litt. Lang holdbarhet.
Bær med fløte: Velg kaffefløte og spar mye fett og kalorier.
Gryter og supper: Bruk H-melk fremfor fløte.
I stedet for is: Bruk vaniljesaus eller lett dessertfløte.
I kremen: Bland litt ferdiglaget vaniljekrem i pisket kremfløte, for å gjøre den litt magrere.
Antonsen har laget disse fire oppskriftene for Vektklubbs lesere:
4 porsjoner, 477 kcal pr. porsjon
1 ½ dl sammalt hvete, fin
½ dl havregryn
1 ½ dl hvetemel
¼ ts salt
2 stk. egg
5 dl lettmelk
1 ss myk plantemargarin, smeltet
Tilbehør:
4 ss jordbærsyltetøy røres i 1 beger cottage cheese
1 stk. banan, i skiver
2 stk. kiwi, oppskåret
2 dl rips
PS: Røren gir ca 10 - 12 pannekaker.
Fremgangsmåte:
6 porsjoner, 198 kcal pr. porsjon
2 egg
50 g sukker
1 ts malt kanel
1 dl melk
2 ss hvetemel
1 beger cottage cheese
3 stk. eple
2 ss mandler hakkede
½ dl rosiner
Fremgangsmåte:
4 porsjoner, 215 kcal pr. porsjon
2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 gelatinplater
3 dl vanilje kesam (7,4 %)
Tilbehør:
Frisk frukt og /eller bær, sitronmelisse til pynt
Fremgangsmåte:
Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken.
Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så pannacottaen stivner (ca. 4 timer).
4 porsjoner, 225 kcal pr. porsjon
2 ss sukker
½ dl vann
4 gelatinplater
3 dl yoghurt med smak av kokos
2 dl tjukkmjølk*
Bringebærsaus:
½ dl vann
½ dl sukker
4 dl dypfryste bringebær
½ ts finraspet frisk ingefær
Saften av en ½ lime
Bringebær til pynt
Fremgangsmåte:
Bringebærsaus:
*Tjukkmjølk er et produkt fra Røros meierier.
I Vektklubb kan du få du tilgang på hundrevis av sunne oppskrifter!
MELD DEG INN I VEKTKLUBB.NO HER
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Seks fruktige desserter rike på kjærlighet og fattig på kalorier!
Spar kalorier ved å finne magre alternativer til fete meieriprodukter - uten at det går på bekostning av smaken.
Den ene bruker kunstig søtning mens den andre er laget med redusert mengde sukker. Begge metodene gir deg en slankere utgave av den italienske dessertfavoritten!
Her er en oversikt over fett- og kaloriinnholdet i ulike rømme-, yoghurt- og fløteprodukter, og hva de kan brukes til i matlagingen.</p><p>
Det er mulig å kose seg like mye med sunnere snacks!
Du trenger ikke droppe desserten selv om du slanker deg.<br />