TRYGT Å SPISE EGG: Glem mytene om at egg ikke er bra for deg. Her er det Lise Finckenhagen som har laget bløtkokt egg til påskefrokosten.
TRYGT Å SPISE EGG: Glem mytene om at egg ikke er bra for deg. Her er det Lise Finckenhagen som har laget bløtkokt egg til påskefrokosten. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG

Derfor er egg bra for deg

Julie Solberg
Publisert: 2017-04-04 08:50

Ikke bare er egg godt sammen med bacon (magert, så klart) en søndag morgen, det er faktisk den enkleste, billigste og kanskje den raskeste måten å få i seg protein på.

De er fulle av aminosyrer, antioksidanter og jern, og kan fungere som en billig kur for håret ditt.

Les også: 5 gode grunner til å spise hummus

Her er syv ting verdt å vite om egget:

NÆRINGSINNHOLDET I ET EGG:
Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram og inneholder ca 80 kcal. Av disse er det kun 14 kcal i eggehvitten. Resten finner du i eggeplommen. Et egg inneholder ca 7 gram protein, 6 gram fett og 0 gram karbohydratet.
NÆRINGSINNHOLDET I ET EGG: Et egg veier i gjennomsnitt 63 gram og inneholder ca 80 kcal. Av disse er det kun 14 kcal i eggehvitten. Resten finner du i eggeplommen. Et egg inneholder ca 7 gram protein, 6 gram fett og 0 gram karbohydratet. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

1. Nordmenn er ville etter egg

Ifølge en rapport fra regjeringen.no spiser vi i snitt 12,5 kilo egg i året. Det vil si ca 190-200 egg per person. I påsken dobler vi til og med forbruket vårt og spiser ca 23 millioner egg i løpet av de fem påskedagene. Det vil si at hver av oss spiser minst ett egg hver dag. Men det er ingen grunn til å frykte at frokostegget tar slutt. I 2014 produserte vi 200 tonn mer egg enn det vi maktet å spise.

2. Egg er ikke nødvendigvis med på å øke kolesterolnivået

Tidligere har rådene fra norske helsemyndigheter, i likhet med de amerikanske, vært klare på begrensninger av kolesterolrik mat som for eksempel egg. Ett stort egg inneholder nemlig 212 mg kolesterol. Skal man tro Norsk tidsskrift for ernæring (ntfe.no) kan man gå litt vekk fra teorien om at egg kan øke kolesterolnivået i kroppen. Det finnes nemlig to typer kolesterol. Dårlig kolesterol (LDL) og bra kolesterol (HDL). Uferdig forskning tyder på at egg ser ut til å øke HDL kolesterol, og samtidig øke størrelsen på LDL-partikler. Men man må så klart ta dette med en klype salt. Leger landet over er verken enig eller uenige om man kan «frikjenne» egget. En daglig dose på 1-2 egg holder for de fleste av oss.

Les: Finn balansen - unngå å bli fanatisk

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

3. Gjør deg mer opplagt og øker konsentrasjonen din

Er du ofte trøtt, sliten og mangler konsentrasjon, er det ofte mangel på jern som er svaret. Egg er en god kilde til jern. Så spiser du to egg til frokost for eksempel kan du bli mye mer opplagt og konsentrasjonene din vil vare lenger. Ifølge health24.com inneholder eggeplommen noe som heter hemjern. Hemjern er en type jern som tas lettere opp i kroppen. I tillegg så absorberer jernet i egg raskere og bedre, enn jernet i andre matvarer.

4. «Booster» opp immunsystemet ditt

Ifølge eatthis.com inneholder ett stort egg nesten en fjerdedel (22%) av RDA av selen. Et næringsstoff som bidrar til å støtte immunforsvaret og regulere skjoldbruskhormoner. Du har kanskje hørt at egg kan være allergifremkallende for barn? Dropp den teorien. Det er spesielt barn og unge som bør få i seg egg. Dersom barn og unge ikke får i seg nok selen, kan de utvikle mangelsykdommer som kan påvirke hjerte, bein og ledd.

Få vitaminboost med en fargerik og sunn start på dagen. Les saken her!

5. Bra for hud og hår

Spis egg og spar penger på de dyre hårkurene dine. Hvis du har lave verdier av sink, sulfur, vitamin B12 og vitamin A i kostholdet ditt, kan du faktisk oppleve at håret vokser raskere om du begynner å spise mer egg. Egget innholder nemlig en rekke vitmaminer, mineraler og aminosyrer. I tillegg til at B-vitaminet også nødvendig for hud, øyne og lever, kan vitaminet bidra til å sikre en riktig funksjon av nervesystemet.

6. Skjelett og tenner blir sterkere

Egg er et av få produkter som har en naturlig kilde til vitamin D som bidrar til opptaket av kalsium. Kalsium er viktig for helsen og styrke av bein og tenner, og bidrar også til et sunt hjerte, tykktarm og metabolisme.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Slik kan du gå ned inntil en kilo i uken
Kos deg med vafler uten dårlig samvittighet
Skikk og bruk på treningssenteret
Salaten også menn blir mett av

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her