Frisk og grønn treretters helgemeny
Sunn meny full av grønnsaker og friske smaker. Oppskriftene er beregnet på to porsjoner.<br /></p><p>
Appelsiner kan brukes i både hovedretter og desserter. Her er fem friske oppskrifter du med påskens favorittfrukt.
Vil du ha et lett og godt påskemåltid, kan du trygt la appelsinen spille hovedrollen på tallerkenen. Og hva passer vel bedre nå i påsken?
Den søte og syrlige C-vitaminbomben er en favoritt i tursekken i og et sunt innslag i påskeegget. Etter bananer og epler er appelsin frukten vi spiser aller mest av her til lands.
Tidligere var appelsiner dyre, og de var bare å få i norske butikker når det var appelsinsesong rundt Middelhavet. De beste og søteste kom rundt påske, noe som nok også er grunnen til at appelsinen fortsatt forbindes med denne høytiden.
En appelsin inneholder bare 37 kcal og nesten ikke noe fett. Appelsin er også full av C-vitaminer. En rekke studier viser at appelsinen har mange andre næringsstoffer som beskytter mot blant annet hjerte- og karsykdom og høyt blodtrykk.
Det finnes også studier som viser at sitruskonsum reduserer risikoen for enkelte kreftsorter, ifølge en rapport fra australske forbrukermyndigheter.
Toril Gulbrandsen, kokk, konsulent og prosjektleder i Opplysningskontoret for frukt og grønt, deler sine aller beste appelsin-oppskrifter som er perfekt til påskekos!
En dessertfavoritt, som vanligvis er temmelig kaloririk, er panna cotta. Gulbrandsen tipser om å bytte ut kremfløte med appelsinsaft og mager kesam, for en lettere og friskere påskevariant.
Mange elsker å runde av en middag med en frisk sitronsorbet, men visste du at selv om sorbeten ikke inneholder fett, så består halvparten av en kule med sorbet av sukker? Det skal nemlig mye sukker til for å balansere sitronens surhet. Lager du sorbeten med appelsin fremfor sitron, trenger du ikke tilsette sukker, anbefaler Gulbrandsen. Og så lett som det er!
Her er Torils sunne påskeoppskrifter
Fire porsjoner (ca 232 kcal per porsjon)
4 kyllingfileter i strimler
1 ts rapsolje eller en sprut fra sprayflaske
salt og pepper
20 sukkererter
2 store appelsiner i fileter
2 never salatblanding
2 vårløk, finhakket
Frisk koriander og litt appelsinsaft fra ½ appelsin
Slik gjør du: Spray olje i en varm panne og stek kyllingbitene i 3-4 minutter. Ha på litt salt og nykvernet pepper og sett til side. Skyll salaten og riv den i biter. Skyll sukkererter i kokende vann og så i kaldt vann. Skjær av den ene strengelen slik at ertene inni kommer til syne. Fjern skallet på appelsinene. Skjær vekk alt det hvite. Skjær ut appelsinbåter. Bland ingrediensene forsiktig sammen på en flat tallerken. Dryss finsnittet vårløk over. Press appelsinsaft over og dryss på hakket koriander rett før servering.
Vektklubb-medlemmer kan lagre oppskriften her.
To porsjoner (ca 306 kcal per porsjon)
300 g mager cottage cheese
2 appelsiner
Kjerner av ½ granateple
2 ss linfrø
10 valnøtter
Slik gjør du: Fjern skallet på appelsinene. Skjær vekk alt det hvite. Skjær ut pene stykker. Ta ut kjernene i granateplet. Det gjør du ved å skjære rundt skallet i granateplet med en skarp kniv. Deretter brekker du opp granateplet i biter og plukker ut kjernene. De skal være hele. Legg cottage cheese på en passende tallerken og ha på resten av ingrediensene.
Vektklubb-medlemmer kan lagre oppskriften her.
Fire porsjoner (ca 143 kcal per porsjon)
4 sjalottløk, finhakket
4 gulrøtter, i skiver
1 gulrot, i stimler (til garnityr)
1 rød chili, finhakket
Revet skall av 1 appelsin
Saften av 4-5 appelsiner (ca. 5 dl)
2 ss finsnittet gressløk
1 ts olje
Slik gjør du det: Skrell og skjær gulrøtter i biter og finhakk sjalottløk. Lag tynne strimler av en gulrot til garnityr. Spray litt olje i en varm panne. Fres løk og chili. Ha i gulrotbiter og appelsinskall og appelsinsaft. La det koke i 8-10 minutter, til gulrotbitene er helt møre. Dypp gulrotstrimlene i kokende vann. Avkjøl. Mos suppen med en stavmikser. Ønsker du tynnere suppe kan du tilsette mer appelsinjuice. Server med gulrotstrimler og gressløk.
Vektklubb-medlemmer kan lagre oppskriften her.
Fire porsjoner (ca 188 kcal per porsjon)
Saften av 3 appelsiner (cirka 2,5 dl)
1-2 ss sukker
3 gelatinplater
1 beger mager vaniljekesam
Frø av ½ vaniljestang
Revet skall av én appelsin
2 appelsiner til pynt (gjerne røde)
Slik gjør du: Skrell 2 appelsiner, og fileter (skjær bort alt det hvite). Del i pene båter, og sett til side. (Vi har brukt røde appelsiner, men ta det du har.) Press saften av 3 appelsiner. Legg gelatinplater i kaldt vann cirka 5 minutter. Kok opp nypresset appelsinsaft, sukker, frø av vaniljestangen og revet appelsinskall. Det er viktig å vaske appelsinen godt før skallet rives. Rør til sukkeret har smeltet. Trekk platen til side. Klem vannet ut av gelatinen og smelt platene i væsken. Avkjøl til romtemperatur. Rør inn mager kesam. Fordel massen i fire porsjonsglass. Sett desserten kjølig. La den stivne i minst to timer. Den kan med fordel lages dagen før. Server med båter av røde eller vanlige appelsiner.
Vektklubb-medlemmer kan lagre oppskriften her.
To porsjoner (ca 167 kcal per porsjon)
3 appelsiner
Revet skall av 1 appelsin
2 ts finrevet ingefær
Saften av 1 rød appelsin
Slik gjør du: Fjern skallet på appelsinene, også alt det hvite. Fileter appelsinene ved å skjære ned i appelsinen langs en av de hvite hinnene som markerer en appelsinbåt. Bruk en skarp liten kniv. Skjær ned langs den andre kanten. Fortsett til du har skåret ut alle båtene. Klem ut saften av “skrotten”. Bland fileter og saften med finrevet ingefærrot og appelsinskall, i en stål- eller glassbolle. Sett den i fryseren, eller ute i snøen om det er flere kuldegrader. Rør hver halvtime med en gaffel de første timene. (Filetene blir på en måte knust, men du får med alle fibrene). Du skal få en luftig masse. Ta ut bollen i god tid før servering. Press frisk appelsinsaft over rett før servering. Du kan gjerne bruke røde appelsiner.
Vektklubb-medlemmer kan lagre oppskriften her.
ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Lenas sunne hverdagsmeny
Perfekt guacamole til helgekosen
Fem «usunne» hurtigmiddager gjort sunne
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Sunn meny full av grønnsaker og friske smaker. Oppskriftene er beregnet på to porsjoner.<br /></p><p>
Masse smak, og nesten ingen kalorier. Du kan nærmest fråtse i fruktgeleer.</p><p>
Disse ispinnene kan du omtrent spise så mye du vil av, i alle fall til du blir stoppet av «brain freeze». Kaloriene trenger du i alle fall ikke bekymre deg over.
Møt våren med frisk, søt og solgul sitrus på tallerkenen.
Ønsker du en dessert som en både frisk og har mindre kalorier enn fløtebaserte desserter kan denne friske og slushlignende granitéen være noe for deg!
Påsken byr på mange fristelser som gjerne involverer god mat. Men hvem sier du ikke kan spise god mat - så lenge den er sunn? Vi har satt sammen en treretters meny perfekt for deg som vil spare inn på kaloriene.