Våre beste og sunne hverdagsmiddager
Syv gode oppskrifter på rask og sunn middag du kan lage, selv i en hektisk hverdag.
Gi forbrenningen et kick med spicy asiatiske smaker. Her er våre favorittmiddager fra det asiatiske kjøkkenet, som både er smakfulle og slankevennlige!
Enten du elsker indisk eller thai - vi har samlet et knippe middager inspirert av Asia. I hver oppskrift har vi valgt de sunneste råvaremulighetene, uten at det går ut over smak. Tvert imot er de mettende og varmende. Dette er middager hele familien vil elske, uten å komme i veien for en sunn og mager linje.
For flere sunne oppskrifter ta en titt på Nussara Guldbergs blogg Justanotherfoodstory.com eller på Instagram @justanotherfoodstory.
Linsesupper er mettende og næringsrike middager med formidabelt proteininnhold. I denne indiske linsedalen har vi brukt grønnsaker i sesong, blomkål og flaskegresskar. Begge passer bra sammen med krydret briyani. Oppskriften er inspirert etter en tur på Krishnas Cuisine i Oslo.
Ingredienser til 4 porsjoner
2 ss olje
2 ts sennepfrø
2 ts spisskummenfrø
3 laurbærblader
1 stk gul løk, finhakket
1 stk frisk rød chili, finhakket
2 ss finhakket ferskingefær
2 medium fedd hvitløk, finhakket.
1 liter vann
2 dl kokte røde linser
1 boks kokosmelk
1 1/2 ts salt
2 ts malt gurkemeie
1/2 stk flaskegresskar, kuttet i biter
1 stk blomkål, deles i buketter
1 ts garam masala pulver
2 ss limesaft
Slik gjør du det: Varm olje over middels høy varme i en stor gryte. Fres sennepsfrø og spisskummenfrø til frøene begynner å poppe.
Tilsett deretter løk, chili, ingefær og hvitløk og stek under omrøring av og til, til løken begynner å brune.
Ha i laurbærblader, vann, linser, kokosmelk, salt og gurkemeie i gryten. Kok opp under omrøring.
Ha i flaskegresskarbiter og blomkålbuketter, og la det putre. Rør av og til. Når grønnsakene er knapt møre kan du skru av varmen og rør til slutt inn garam masala og limesaft.
Server som den er eller med basmatiris og naanbrød.
Spar oppskriften til senere (kun VK-medlemmer)
Hvem elsker ikke dumplings? Her har du den klassiske kinesiske dumplingsuppen som kan lages med alle slags fyll. Her for anledningen med frisk vegetarfyll. Hvis du heller vil ha kjøtt kan tofuen byttes ut med mager svinekjøttdeig. En favoritt som hele familien vil elske.
Ingredienser til 4 porsjoner
Wontonfyll:
1 ss olje
350 gr tofu, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss fersk ingefær, fikhakket
65 gr fersk spinat, hakket
1 ss østersaus
1ss soyasaus
1 ts sesamolje
1/2 ts hvitpepper
wonton wrap (finnes i asiatiske butikker)
Suppe:
1 liter grønnsakskraft
2 ss soyasaus
1 ts sesamolje
Slik gjør du det: Varm olje i en panne og stek tofu, hvitløk, ingefær og spinat til de er gyldne og ha i resten av ingrediensene.
Fyll cirka en halv teskje med tofublanding i wontonwrap og wrap som en tortellini.
Legg wonton i kokende kraft til de flyter opp. Da er de ferdige.
Pynt med frisk vårløk.
Oppskriften kan du lagre som en favoritt her (kun VK-medlemmer)
Indisk trenger ikke være lesset med fløte eller smør. Vi har laget en deilig krydret kyllingrett med naturell yoghurt.
Ingredienser til 4 porsjoner
Marinade:
270 gr naturell yoghurt
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts fersk ingefær (15 gr), finhakket
1 ts chilipulver
1/2 ts salt
500 g kyllinglårfileter, kuttet i store biter
La kyllingbitene marinere i kjøleskapet mens du lager resten av retten.
Tomatblanding:
1 ss olje
1 hel kanelstang
1 ts kardemomme
3 stk hele nellik
1 ts fersk ingefær
1 stk gul løk strimlet
1 ts korianderpulver
1 ts gurkemeie
2 ts chilipulver
4 stk store tomater, i små kuber
1 ts tomatpure
1/2 ts salt
Slik gjør du det: La tomatblandingen småkoke i pannen til tomatene er møre. Ha i kylling med yoghurtmarinade og la det koke i cirka 30 minutter eller til kyllingbitene er gjennomkokte.
Server med nykokt basmatiris (ikke med i kaloriberegningen) og pynt med fersk ingefær, koriander og mynte.
Merk oppskrift som favoritt her (kun VK-medlemmer)
Populær lunsj og frokost i Thailand, gjerne kjøpt som street food. Her har vi fornorsket den litt og gjort retten til en mer hverdagsvennlig nuddelwok med magert svinekjøtt.
Ingredienser til 4 porsjoner
1 ss olje
1 fedd hvitløk
250 gr svinekjøtt
1 egg
200 gr risnudler
1/2 stk brokkoli
2 ss østerssaus
2 ss soyasaus
1 ss fiskesaus
1/2 ts hvit pepper
1 ss eddik
1 ts sukker
1ss ketjap manis
Slik gjør du det: Legg risnudler i varmt vann og la det mykne.
Kutt brokkoli og svinekjøtt i biter, og finhakk hvitløk.
Bland sammen østerssaus, soyasaus, fiskesaus, eddik, sukker og ketjap manis.
Surr hvitløk i en wokpanne med olje til de er gyldne, ha i svinekjøtt og stek til de er nesten gjennomstekte, og ha i egg. Ha i brokkoli og risnudler, rør godt sammen og tilsett til slutt sausblanding.
Wok og rør jevnlig til sausen er kokt bort.
Pynt med chiliflak og hvit pepper, og dryss over med limesaft.
Gi oppskriften terningkast her (kun VK-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Kos deg med vafler uten dårlig samvittighet
Så mye lørdagsgodt kan du spise
De 5 beste treningsøvelsene som gir maks utbytte
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Syv gode oppskrifter på rask og sunn middag du kan lage, selv i en hektisk hverdag.
Smakfull og kjøttfri mandag, og en treningsøkt som får opp pulsen og utfordrer styrken i hele kroppen. Tar du dagens utfordring?
Er det en matvaregruppe vi bør spise mer av både med tanke på helsen og vekt, men også med hensyn til miljøet, så er det grønnsaker. Billig er det også, sammenliknet med kjøtt, kylling og fisk!
Ha biter av fisk, kjøtt eller ost sammen med grønnsaker og frukt på grillspyd. Det er magert, sunnere og veldig godt!
Grønnsakene er ekstra smakfulle nå på høsten. En rykende varm suppe med sunne ingredienser er derfor perfekt på middagsbordet i hverdagene.
For nå har grillmaten kanskje regjert middagstallerkenene nok i sommer?