Lag selv: Sunn påskemarsipan med mindre sukker
Er du av den som synes marsipan hører påsken til, har vi en knallgod oppskrift som sparer deg for unødvendig mye sukker.
Appelsin med sjokolade, sunnere marsipan og sjokoladeegg med appelsinkrem. Her er tre gode oppskrifter på sunnere påskegodt du kan unne deg!
Påskemarsipan er godt, men dessverre nokså kaloririkt. Vanlig kjøpemarsipan består som regel av kun én tredjedel mandler. Resten er sukker, melis og flytende glukose – altså sukker i tre ulike former.
– Lager du marsipanen selv med hele mandler med skallet på, får du mer fiber, tyggemotstand og det metter mer, forteller Nussara Guldberg som tidligere har vært bidragsyter i Vetklubb og er utdannet matteknolog.
For Guldberg er det viktig at påskegodtet er enkelt og raskt å lage, og at du kan finne de sunne ingrediensene i vanlige matbutikker.
– Påsken er fargerik, det har jeg prøvd å gjenspeile i de grove marsipankulene og appelsinbåtene med sjokoladetrekk, sier Nussara.
– Et poeng med å lage mat og søtsaker selv er at da får du full kontroll på hva du får i deg, sier Hilde Kyllo som har laget en oppskrift på sjokoladeegg med appelsinkrem.
Kyllo er utdannet helse- og treningsterapeut og brenner for å inspirere andre til en sunnere og mer aktiv hverdag.
Flere påskeoppskrifter: Søt og sunn appelsinpåske
– Det er viktig at søtsakene gir meg påskevibber, som ved å bruke appelsin. Når sjokoladen i tillegg er formet som et egg blir påskekosen fullkommen, sier Hilde.
Eggeskålene kan nok være litt krevende å lage, men det er ikke altfor vanskelig, forsikrer Hilde. De kan også lages kvelden i forveien.
Her er tre sunne påskeoppskrifter:
av Nussara Guldberg
20 båter (23 kcal per stk.)
2 stk. appelsin
50 g mørk sjokolade
20 g frysetørket knuste bringebær
20 g knuste pistasjnøtter
20 g kokosmasse
Slik gjør du det: Smelt sjokolade i en bolle over et varmt vannbad. Skrell appelsin og del de i båter. Dypp appelsinbåtene først i smeltet sjokolade og deretter i enten tørkede bringebær, knuste pistasjnøtter eller i kokosmasse.
Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer)
av Hilde Kyllo
10 egg (70 kcal per stk.)
2 plater mørk sjokolade 70 % kakao
Ostefyll:
2 gelatinplater
½ appelsin
100 gram Philadelphia light
1 ts ekte vaniljepulver
1 ts gurkemeie
2 ss vann
Slik gjør du det:
Bruk tomme eggeskall som du surrer med plastfolie. Press bunnen forsiktig ned slik at du får en liten flate så sjokoladeskallet står støtt når du skal fylle det med ostekrem.
Smelt sjokolade over et vannbad og la sjokoladen avkjøles litt før du dypper eggene nedi. Dypp 1/3 av egget ned i sjokoladen.
Avkjøl eggene på bakepapir i kjøleskap. Gjenta hvis du ønsker en tykkere skål.
Avkjøl i minst 3 timer før du fjerner egget og deretter plastfolien.
Legg gelatinplatene i vann.
Fjern mest mulig av skinnet på appelsinbåtene og finhakk de.
Bland sammen smøreosten, vaniljepulver og gurkemeie.
Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt de i 2 ss kokende vann. Hell gelatinblandingen i en tynn stråle mens du rører.
OBS! Appelsinkremen må være kald før den fordeles i sjokoladeskålene.
Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).
av Nussara Guldberg
20 kuler (109 kcal pr. stk.)
3 dl mandler med skall
7 stk. dadler uten sten, kuttet i biter
2 ss lønnesirup
3 ss appelsinjuice (ca. halv appelsin)
100 g mørk sjokolade, smeltet
30 g kokos
1/2 ts gurkemeie
Slik gjør du det:
Kjør hele mandler med skall, dadler, lønnesirup og appelsinjuice i en blender eller i en food prosessor til en grov masse.
Smelt sjokolade i en stor bolle over et varmt vannbad.
Bland kokosmasse og gurkemeie sammen. Ha i gjerne mer gurkemeie, dersom du vil ha enda mer gulfarge.
La små kuler, dypp i smeltet sjokolade og dryss kokosmasse over.
Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Er du av den som synes marsipan hører påsken til, har vi en knallgod oppskrift som sparer deg for unødvendig mye sukker.
Klart du skal kose deg i påskeferien, men «kos» trenger ikke bety fråtsing i smågodt og marsipan hver dag.
Butikken bugner over av gul emballasje og søtt påskegodt. Men pass på, godterikaloriene kan dekke nesten hele energibehovet til en voksen person.
Til daglig jobber de med å få oss til å ta sunnere valg, men i påsken unner de seg litt ekstra. Her er godteriet vi finner i slankeekspertenes påskeegg!
Spar sukker ved å følge denne søte oppskriften.
Vektklubb har laget en stor kalorioversikt over påskegodtet som gjør det lettere å holde tunga rett i munnen, og styre unna verstingene.