Hva med bakt søtpotet til middag? Topp med dine favoritter, som for eksempel litt fetaost, krydrede kikerter og granateple.
Hva med bakt søtpotet til middag? Topp med dine favoritter, som for eksempel litt fetaost, krydrede kikerter og granateple. Foto: Sara Johannessen Meek / VG

Forskjellen på potet og søtpotet

Elisabeth Stigum
Publisert: 2015-11-09 10:21

Søtpotet og potet er både like og ulike og sunt på hver sin måte.

Mange lurer på om det er sunnere å velge chips av søtpotet eller søtpotetfries til fordel for de tradisjonelle varinatene laget av potet. Men er det noe sunnere?

– Næringsmessig er søtpotet nesten kliss lik poteten, men en større andelen av karbohydratene er sukkerarter fremfor stivelse, derav den søte smaken, forteller klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll.

Potet og søtpotet har tilnærmet likt kaloriinnhold. Søtpoteten har et mye høyere innhold av betakaroten som du kan se på fargen. Begge matvarene er sunne og kan med fordel inngå i et variert kosthold.

Så å tro at pommes frites eller potetgull blir «sunnere» ved å bytte fra potet til søtpotetvarianter, er feil. Det er nemlig ikke poteten som gjør pommes frites eller potetchips «usunt». Det er i større grad friteringen og prosesseringen.

Kan være kjøtterstatter

– Om man er opptatt av å redusere kjøttinntaket, kan et godt grep være å innføre en kjøttfri dag i uken. Da kan søtpotet eller potet få spille hovedrollen i middagen, foreslår ernræingsfysiologen.

Man kan bytte ut kjøttdeigen i taco med søtpotet, lage søtpotetnachos, vegetarlasagne med søtpotet eller gjøre salater mer mettende ved å ha i rester av potet eller søtpotet.

Søtpotet kan, som poteten, tilberedes på mange ulike måter, for eksempel kokes, stekes, bakes, eller brukes som basis til suppe.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Karbohydrater i potet og søtpotet

Karbohydratinnholdet totalt sett er likt i søtpotet og potet, men det er en liten forskjell:

– Potetens karbohydrater består hovedsakelig av stivelse, mens søtpoteten har en større andel enkle sukkerarter, forteller Myrvoll.

– Søtpoteten blir myk, nesten kremete etter varmebehandling og i og med at den har en søtere smak enn vanlig potet, så det kan være lurt å tilsette litt syre i form av sitron eller lime i supper og mos av søtpotet, tipser matspaneren.

– Søtpotet er, som gulrot, rik på betakaroten. Derav den fine oransje fargen.

Betakaroten er en forløper til A-vitamin og virker også som antioksidant. Poteten har mest vitamin C, mens søtpoteten har mest vitamin A. Både søtpotet og potet er rik på kalium.

Sammenligning næringsstoffer:

Potet: 78 kcal, 0,1 gram fett, 1,8 gram protein, 16,6 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 1,6 gram. 2 gram kostfiber, 14 mg vitamin C og 487 mg kalium.

Søtpotet: 80 kcal, 0 gram fett, 1,6 gram protein, 16,8 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 4,2 gram. 3 gram kostfiber, 551 RAE (retinolekvivalenter) vitamin A og 337 mg kalium.

Eli Annes søtpotetsuppe

En porsjon av suppen gir kun 372 kcal.
En porsjon av suppen gir kun 372 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

4 porsjoner

1 gul løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
300 g gulrøtter
700 g søtpotet
1 l grønnsaksbuljong
1-2 dl lett matfløte
litt pepper
4 ss lett creme fraiche
4 ss ristede gresskarkjerner

Slik gjør du det: Fres løk og hvitløk i litt olje i en stor kjele. Tilsett gulrøøter, søtpotet og grønnskasbuljong og la koke til grønnsakene er møre. Kjør med stavmikser og tilsett matfløte. Smak til med pepper eller chiliolje. Server med en liten klatt lett creme fraiche, et dryss ristede gresskarkjerner og gjerne godt brød til.

Blitt populær

Det er ingen produksjon av søtpotet i Norge, men den finnes likevel i butikken stort sett hele året, takket være import fra tropiske og subtropiske strøk hvor de dyrker søtpotet i stor utstrekning.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Sunn frokost hver morgen

Frokostyoghurt med mindre sukker

Tre tunfiskmiddager på 10 minutter

Kom i form med kompistrening

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her