Sara Johannessen Meek / VG

Forskjellen på potet og søtpotet

Publisert: 2015-11-09 10:21

Forsøker du å spise mindre kjøtt kan du med fordel spise mer søtpotet. Les om hvorfor du bør ha søtpotet i kostholdet og sjekk ut en fargerik søtpotetsuppe signert Vektklubbs matspaner.

Det er godt for både kloden og helsen å redusere kjøttinntaket. Et godt grep kan for mange være å innføre en kjøttfri dag i uken. Da kan grønnsaker, som for eksempel søtpoteten få spille hovedrollen i middagen. Man kan bytte ut kjøttdeigen i taco med søtpotet, lage søtpotetnachos, vegetarlasagne med søtpotet eller ha i salater.

Næringsmessig er søtpotet nesten kliss lik poteten, men en større andelen av karbohydratene er sukkerarter fremfor stivelse, derav den søte smaken.

Den allsidige søtpoteten

Den kan, som poteten, tilberedes på mange ulike måter, for eksempel kokes, stekes, bakes, eller brukes som basis til suppe som i min søtpotetsuppe-oppskrift.

Søtpoteten blir myk, nesten kremete etter varmebehandling og i og med at den har en søtere smak enn vanlig potet, så det kan være lurt å tilsette litt syre i form av sitron eller lime i supper og mos av søtpotet.

Søtpotet er, som gulrota, rik på betakaroten. Derav den fine oransje fargen. Betakaroten er en forløper til A-vitamin og virker også som antioksidant. Som poteten er søtpoteten også rik på kalium. Kaloriinnholdet er rimelig likt kaloriinnholdet i vanlig potet. Karbohydratinnholdet totalt sett er også likt, men potetens karbohydrater består hovedsakelig av stivelse, mens søtpoteten har en større andel enkle sukkerarter. Poteten har mest vitamin C, mens søtpoteten har mest vitamin A.

Sammenligning næringsstoffer:

Potet: 78 kcal, 0,1 gram fett, 1,8 gram protein, 16,6 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 1,6 gram. 2 gram kostfiber, 14 mg vitamin C og 487 mg kalium.

Søtpotet: 80 kcal, 0 gram fett, 1,6 gram protein, 16,8 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 4,2 gram. 3 gram kostfiber, 551 RAE (retinolekvivalenter) vitamin A og 337 mg kalium.

Eli Annes søtpotetsuppe

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

4 porsjoner

1 gul løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
300 g gulrøtter
700 g søtpotet
1 l grønnsaksbuljong
1-2 dl lett matfløte
litt pepper
4 ss lett creme fraiche
4 ss ristede gresskarkjerner

Slik gjør du det: Fres løk og hvitløk i litt olje i en stor kjele. Tilsett gulrøøter, søtpotet og grønnskasbuljong og la koke til grønnsakene er møre. Kjør med stavmikser og tilsett matfløte. Smak til med pepper eller chiliolje. Server med en liten klatt lett creme fraiche, et dryss ristede gresskarkjerner og gjerne godt brød til.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Blitt populær

Det er ingen produksjon av søtpotet i Norge, men den finnes likevel i butikken stort sett hele året, takket være import fra tropiske og subtropiske strøk hvor de dyrker søtpotet i stor utstrekning.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Sunn frokost hver morgen

Frokostyoghurt med mindre sukker

Tre tunfiskmiddager på 10 minutter

Kom i form med kompistrening

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her