Hva med bakt søtpotet til middag? Topp med dine favoritter, som for eksempel litt fetaost, krydrede kikerter og granateple. Foto: Sara Johannessen Meek / VG
Forskjellen på potet og søtpotet
Eli Anne Myrvoll Blomkvist, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2015-11-09 10:21
Forsøker du å spise mindre kjøtt kan du med fordel spise mer søtpotet. Les om hvorfor du bør ha søtpotet i kostholdet og sjekk ut en fargerik søtpotetsuppe signert Vektklubbs matspaner.
Det er godt for både kloden og helsen å redusere kjøttinntaket. Et godt grep kan for mange være å innføre en kjøttfri dag i uken. Da kan grønnsaker, som for eksempel søtpoteten få spille hovedrollen i middagen. Man kan bytte ut kjøttdeigen i taco med søtpotet, lage søtpotetnachos, vegetarlasagne med søtpotet eller ha i salater.
Næringsmessig er søtpotet nesten kliss lik poteten, men en større andelen av karbohydratene er sukkerarter fremfor stivelse, derav den søte smaken.
Den allsidige søtpoteten
Den kan, som poteten, tilberedes på mange ulike måter, for eksempel kokes, stekes, bakes, eller brukes som basis til suppe som i min søtpotetsuppe-oppskrift.
Søtpoteten blir myk, nesten kremete etter varmebehandling og i og med at den har en søtere smak enn vanlig potet, så det kan være lurt å tilsette litt syre i form av sitron eller lime i supper og mos av søtpotet.
Søtpotet er, som gulrota, rik på betakaroten. Derav den fine oransje fargen. Betakaroten er en forløper til A-vitamin og virker også som antioksidant. Som poteten er søtpoteten også rik på kalium. Kaloriinnholdet er rimelig likt kaloriinnholdet i vanlig potet. Karbohydratinnholdet totalt sett er også likt, men potetens karbohydrater består hovedsakelig av stivelse, mens søtpoteten har en større andel enkle sukkerarter. Poteten har mest vitamin C, mens søtpoteten har mest vitamin A.
Søtpotet: 80 kcal, 0 gram fett, 1,6 gram protein, 16,8 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 4,2 gram. 3 gram kostfiber, 551 RAE (retinolekvivalenter) vitamin A og 337 mg kalium.
Eli Annes søtpotetsuppe
En porsjon av suppen gir kun 372 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
4 porsjoner
1 gul løk 1 fedd hvitløk 2 ss olivenolje 300 g gulrøtter 700 g søtpotet 1 l grønnsaksbuljong 1-2 dl lett matfløte litt pepper 4 ss lett creme fraiche 4 ss ristede gresskarkjerner
Slik gjør du det: Fres løk og hvitløk i litt olje i en stor kjele. Tilsett gulrøøter, søtpotet og grønnskasbuljong og la koke til grønnsakene er møre. Kjør med stavmikser og tilsett matfløte. Smak til med pepper eller chiliolje. Server med en liten klatt lett creme fraiche, et dryss ristede gresskarkjerner og gjerne godt brød til.
Annonse
Bli medlem av Vektklubb
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Blitt populær
Det er ingen produksjon av søtpotet i Norge, men den finnes likevel i butikken stort sett hele året, takket være import fra tropiske og subtropiske strøk hvor de dyrker søtpotet i stor utstrekning.
ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Nå får du større rabatt jo lengre bindingstid du velger og du får hele 50 % rabatt ved 12 måneders medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 måneders medlemskap er 249 kr per mnd, ordinær pris for 6 måneders medlemskap er 199 kr per mnd og ordinær pris for 12 måneders medlemskap er 149 kr per mnd. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.