SUNT OG GODT: Rotgrønnsaker er klassikere når mørket sniker på, og de er svært fine til matlaging, for de kan brukes til så mangt.

Høstens sunneste grønnsaker – og slik spiser du dem

Publisert: 2016-09-30 10:14

Høsten blir kaldere og været hustrigere, og nå er det rotgrønnsakene som er klare til å spises. Beter, sellerirot, persillerot og kålrot er på sitt beste nå.

Når dagene blir mørkere og kaldere frister det ikke like mye med lette salater som det gjør om sommeren, men det trenger ikke bety at vi skal spise mindre grønnsaker. Bytt heller til høstens deilige sesongsgrønnsaker - og unngå vitaminmangel og slapphet som lettere tar tak i en i kulden og mørket.

Middagstips: Deilige lavkalori-høstgryter

ROTGRØNNSAKER

Rotgrønnsaker er i sesong nå i høstmånedene, og de er svært fine til matlaging, for de kan brukes til så mangt. Du kan lage pureer, ovnssteke dem, ha dem i supper, lage chips av dem eller spise dem rå med en god dipp til.

Beter

På høsten er det sesong for både rødbeter, hvite og gule beter og chioggiabeter. De er rike på vitamin A og C, jern og andre mineraler, samt karoten og fiber. De bidrar også til å senke blodtrykket. Kok dem, bak dem i ovnen eller spis dem rå i tynne skiver. De passer like godt til lam og okse, som til kylling og fisk.

Så du denne? Kanskje Norges sunneste sjokoladekake

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Sellerirot og persillerot

Disse rotgrønnsakene er en glemt skatt blant mange, for disse grønnsakene tilsetter en god smak til supper, puréer og gryteretter. Bra for deg er dem også ettersom de er fiberrike, kalorifattige, men tilsetter folat og vitamin C.

Kålrot

Med sin søtlige, pepperaktige smak blir kålroten ofte servert som en klassisk stappe som jo er ypperlig til pinnekjøttet. Grønnsaken er imidlertid like fin i supper og gryter, eller som ovnstekt eller rå snacks. Den er også stappet av vitamin C, og kalles derfor ikke «Nordens appelsin» for ingenting.

Les også: Bare rot!

KÅL

Alt som lukter kål er noe av det sunneste du kan spise, og redusert kreftrisiko er bare en mange positive helsevirkninger. Det er også en god vitamin C-kilde, som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern i andre matvarer. Det har i tillegg et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Grønnkål, hodekål og rødkål

De fleste som holder seg oppdatert på mattrender vet også at grønnkålen ikke bare er populær, men en ren næringsbombe som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, i tillegg til kreft. Grønnkål er også full av antioksidanter, og for å få utbytte av dem bør du helst spise grønnkålen rå.

Les også: Grønnkålen: En superhelt!

Hodekålen og rødkålen kan brukes rå, finskåret i salat eller råkost. Den kan kokes, smørdampes, stekes, wokes, syltes, bruker til surkål eller i stuinger, gryter eller supper. Eller så kan man gjøre som svenskene og lag en syrlig salat til å spise sammen med pizzaen i helgen. Det er med andre ord en meget anvendelig grønnsak.

LØK

Løk er fiberrik og inneholder en del vitamin C, og det fine er at du kan variere med en rekke ulike typer.

Gul løk, salatløk og rødløk

Gul løk, salatløk, rødløk og sjalottløk har lavt energi- og fettinnhold, og har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Salatløken er mild og mer vannholding, så den egner seg derfor best rå i salater. Gul løk og rødløk en en trøst på kjøkkenet - nesten som poteten - som kan brukes til alt. Rå, kokt, stekt, ovnsbakt, i suppe, saus eller stuing, eller syltet som garnityr. Det finnes nesten ingenting du ikke kan gjøre med en enkel løk.

Les også: Sylt løken!

Purreløk

Denne grønnsaken inneholder noe antioksidanter og en del mineraler og vitaminer. Purreløken er rik på jern, karoten og C-vitamin, fremst i de grønne delene som gjernes brukes i supper og gryter. Den hvite delen er mørest, og brukes gjerne rå.

Hvitløk

Hvitløk er kjent for å virke blodfortynnende, og for å bidra til å senke kolesterolnivået i blodet. Den beskytter dessuten mot en rekke bakterie-, sopp- og virusinfeksjoner, og kan virke gunstig i forebyggelse av kreft. Den er derfor topp for deg som vil styrke immunforsvaret for den hjelper deg å holde deg frisk fra forkjølelser som gjerne sniker seg på når temperaturen synker.

Og i matlaging er det slik for mange at livet ville vært kjedeligere uten nettopp denne løken. Det er ikke mange retter som ikke blir bedre med et lite hvitløksfedd eller to.

Tips: Har du noensinne prøvd ovnsbakt hvitløk før? Gjør med den som med rotgrønnsaker - så blir den mild og fin.

Så du denne? Lag ditt eget potetgull og spar kalorier

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Matportalen.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her