Linda tok grep etter to barnefødseler: Kvittet seg med mammafettet
Stadig fikk hun spørsmålet «er du gravid»? Linda Paulsen (35) var bare tykk.<br />
Torstein Gustavsen (25) har tatt av tyve kilo på tre måneder ved å spise ferdigmat til alle døgnets måltider.</p><p>
I august veddet Torstein Gustavsen fra Gvarv i Telemark ti tusen kroner med broren sin at han skulle klare å slanke seg tyve kilo ved hjelp av ferdigmat før Thailandsferien han planla i november.
Onsdag denne uken satte han seg på flyet, hele 13.500 kroner rikere, og tyve kilo lettere.
– Broren min høynet beløpet underveis, forklarer den unge forretningsmannen, som er bosatt på Ulefoss.
Torsteins slankekur har bestått av vakuumpakkede middagsretter, byggryns- havre- og risengrynsgrøt til frokost, og ulike ferdigsupper til kvelds.
Bortsett fra friske gulrøtter, kålrot og tomater som snacks, har dette vært Torsteins meny de siste tre månedene.
I august veide han 120 kilo, og syntes han trengte å gå ned i vekt.
– Jeg er litt lat, og for å slippe å regne ut hvor mange kalorier jeg fikk i meg, valgte jeg ferdig tilberedte frokost- og middagsretter hvor næringsinnhold og energimengde var beregnet på forhånd, forteller han.
På bloggen sin forteller Torstein om prosjektet og utfordringene, og har også gitt poeng til de ulike rettene han har spist. Grøt og fårikål har fått toppscore, mens potet- og blomkålsuppe scoret dårligst.
Han har ikke oversteget 1500 kalorier en eneste dag de siste tre månedene.
– Kjøttsuppe med et par dråper tabasco er blitt en kveldsmatfavoritt. Jeg blir ganske mett og får i meg bare 170 kalorier, forteller Torstein, som etter hvert kjenner kaloriinnholdet i de fleste ferdigrettene.
Ikke rart han måtte ha tabasco i suppen, kommenterer Vektklubbkokk Tommy Østhagen.
– Det er trist at noen lever på ferdigmat. Det meste av ferdigmaten er laget for at alle skal like det. Det er derfor det ofte smaker så lite, sier Østhagen, som er tidligere Norgesmester i kokkekunst.
Han mener hjemmelaget mat gir mye bedre variasjonsmuligheter.
– Ferskt tilbehør gir bedre smak og bedre metthetsfølelse enn grønnsakene som kommer som tilbehør i ferdigmaten, sier Østhagen.
Ernæringsmessig er ferdigmat-kuren til Gustavsen ikke den verste slankekuren klinisk ernæringsfysiolog Eline Birkeland har hørt om. Hun jobber ved Senter for sykelig overvekt ved Oslo universitetssykehus. Likevel er den ikke noe hun vil anbefale.
– Skal man gå varig ned i vekt, må man velge metoder man kan leve med. Jeg går ut fra at Gustavsen ikke har tenkt å leve på ferdigmat resten av livet, sier hun.
Det er store forskjeller på ferdigmat, forteller professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich ved Universitetet i Stavanger. Hun er ekspert på industriell ernæring og matvarekjemi, og oppfordrer deg til å se nøye på innholdsdeklarasjonen, spesielt på innholdet av salt, sukker og mettet fett. Dette gir produktene lengre holdbarhet, noe som igjen gir lavere pris.
– Fersk mat laget fra bunnen av er den aller sunneste, men jeg forstår at mange ikke har tid til å lage hjemmelaget mat hver dag. Se etter ferdigmat med kort holdbarhet. Den er oftest også sunnest, sier Frølich.
Markedsdirektør hos Findus, Malin Valdal Corneliussen, mener ferdigmat generelt har fått et dårlig rykte. Findus har fokus på at ferdigmaten skal være sunn, påpeker hun.
– Vi har som mål at forholdet mellom protein, karbohydrat, og fett i våre retter skal være ernæringsmessig riktig, og vi skal ikke ha mer enn 0,8 prosent salt i maten, sier Corneliussen.
Også Orkla Foods synes det er positivt at Gustavsen har gått ned i vekt med ferdigmat.
Fagsjef for ernæring hos Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg, vil ikke anbefale noen å leve bare på ferdigretter, men forteller at deres retter er blitt sunnere med årene. I høst relanserte Orkla en ny middagsrett med mindre salt, og naturris i stedet for hvit ris. En av deres eldste supper har i dag halvparten av saltmengden den hadde da den ble lansert for tretti år siden.
Ferdigmat-dietten er i alle fall ikke bra for miljøet, mener daglig leder Espen Heggedal i Grønn Hverdag.
– Ferdigmat gir veldig mye avfall, og mer transport. En ferdigsalat tar for eksempel mye mer plass ved transport enn et salathode, sier Heggedal.
Han mener det beste for miljøet er at folk lager maten selv av friske matvarer, med mindre emballasje.
Torstein Gustavsen har hverken spist sjokolade eller snop siden han begynte på ferdigmat-kuren, og han har heller ikke drukket øl.
Han har beveget seg eller trent styrke fra femten til tretti minutter hver dag.
Bak på ferdigmat-pakkene kan han se hver eneste kalori han har fått i seg, noen dager så lite som 1000 kalorier.
– Når man får i seg så lite kalorier går jo vekten ned, sier Torstein.
Nå er han godt plassert på ferie i Thailand, og er helt sikker på at han får på seg dykkerdrakten. På ferie blir det ikke ferdigmat, og målet er at det heller ikke skal bli for mye øl. Hvor lenge han vil fortsette å spise vakuumpakket mat når han kommer hjem til jul, er han ikke sikker på.
– Jeg kommer nok ikke til å velge ferdigmat på julaften. Da må jeg spise ordentlig mat, sa Torstein før han satte seg på flyet til Thailand.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Stadig fikk hun spørsmålet «er du gravid»? Linda Paulsen (35) var bare tykk.<br />
TV-profil Torodd Overåsberget (26) tok grep om livsstilen sammen med en venninne. Kostholdsekspert mener mange kan lære av kjendisråneren.
Øystein Haugland (47) fra Os oppdaget at en stadig med passiv og stillesittende livsstil ikke lot seg kombinere særlig godt med en stor apetitt. Sakte krøp vekten oppover til han til slutt ikke likte å se bilder av den tunge kroppen. Da bestemte han seg for å ta tilbake kontrollen.
Vekten var ikke en viktigste motivasjonsfaktor for Hege, for å være slank betyr ikke nødvendigvis det samme som å være sunn.</p><p>
Å kunne gå inn i hvilken som helst klesbutikk og finne klær som passer, har vært Annette Ronanders største motivasjon for å gjøre noe med vekten.
Moteinfluencer Helene Ekra (24) turte aldri å gå på festivaler da hun var overvektig. Fem år senere, og 70 kilo lettere, gikk hun på en Roskildeinspirert-catwalk i København som modell. Nå åpner hun opp om vekttapet.