Fårikål og kalorier
Fårikål er et tradisjonsrikt måltid du kan spise deg god og mett på uten at det blir for mange kalorier, ved å følge Vektklubbs tips.
Vi er inne i en tid hvor fet mat og lekre kaker nærmest er umulig å komme unna. Da gjelder det å velge smart og vite når du skal takke nei. Ekspertene forteller deg hvordan.
Å spise ett stort måltid er en ting, men når utskeielsene blir mange og tiden mellom dem blir kort, kan det være vanskelig å hente opp de gode rutinene. For å minimere overspisingen og igjen komme på rett spor, er det lurt å ha lagt en strategi for hva du skal gjøre før, under og etter de store høytidsmåltidene.
Eline Birkeland er klinisk ernæringsfysiolog og jobber i seksjon for klinisk ernæring ved Oslo universitetssykehus. Hun sier det er en uskreven regel at alle skal kose seg ved høytider, ferier og merkedager, og forklarer at det er to forhold som gjør at nordmenn skeier ut mer i høytidene:
– Økonomi er ikke lenger en begrensende faktor for inntak av snacks og usunn mat og dermed kan slik mat lettere snike seg inn blant hverdagsmaten. Man hører ikke så ofte «én til hver» lenger. Når man så skal ta i litt og virkelig kose seg (som ofte innebærer snacks/kosemat), må det større mengder til for å «overgå» hverdagen. I tillegg har vi en tendens til å starte jula tidligere og tidligere, sier Birkeland.
– Dersom det blir sånn at man skal kose seg HVER dag i høytiden og til alle døgnets tider, og hvis «lov til å kose seg» innebærer fritak fra alle begrensninger, blir det fort umulig å holde vekten under kontroll gjennom året. For dessverre er det sånn at ingen får kalori-amnesti uansett hvilken dag det er på året, sier hun.
I tillegg til Eline Birkeland deler også klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbekspert Anette Skarpaas Ramm, og klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sine beste tips til å unngå overspising i høytiden:
Om en ønsker å unngå vektoppgang er det ingen god strategi å hoppe over måltider for å «spare seg» til selskapsmaten, påpeker Birkeland.
– Spis hverdagsmåltidene tidligere på dagen som vanlig. Da blir det også lettere å begrense seg ved selskapsbordet. De kaloriene man sparer ved å hoppe over hverdagsmåltider tidligere på dagen overgås mange ganger ved å spise seg stappmett på svært kaloririk selskapsmat.
Les også: Den sunne lunsjen som metter frem til middag
Det bør være greit å takke nei til det som serveres, men det føles ikke alltid slik.
– Til jul er det heldigvis vanlig at det også settes fram klementiner og appelsiner. Disse kan man forsyne seg av med god samvittighet. Føler man seg svært forpliktet, kan man også forsyne seg med et ørlite kakestykke eller en liten pepperkake og stoppe der. Så bør det i alle fall være helt i orden å takke nei til mer. Opplever man at noen nøder og nøder, får man bare trekke pusten, senke skuldrene og gjenta med samme rolige stemme: «Nei, tusen takk. Jeg er forsynt», sier Birkeland og legger til:
– Det kan være lurt å ha en slik plan klar FØR man setter seg til bords.
Klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbekspert, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, minner om at vi har rik tilgang på mat hele året, og at det derfor ikke er noen grunn til å spise som om hvert måltid er det siste, selv om måltidene i høytiden kan friste til fråtsing.
– Velg dine kalorier med omhu. Det er ingen grunn til å «kaste bort» kalorier på serinakaker eller sandkaker dersom du ikke er veldig glad i det. Velg heller en bit eller et stykke av noe du virkelig synes er godt og verdt kaloriene, tipser Myrvoll Blomkvist.
Les også: 5 sorter sunnere slankebakst til jul
Om det til enhver tid står skåler med snacks, småkaker og godteri fremme, er det nødvendigvis lettere å falle for fristelsen, sier Myrvoll Blomkvist.
– Sett det bort øverst i et skap og ta det kun fram når det er meningen at det skal spises. Klementinene kan derimot gjerne stå framme.
Klinisk ernæringsfysiolog og kosholdsekspert i Vektkklubb, Anette Skarpaas Ramm, synes ikke at personer som ønsker å gå ned i vekt eller holde vekten må avstå fra middager, alkohol eller søtt i julen.
– Det er derimot viktig å nyte dette uten skam. Nøkkelen er å ikke innta for store mengder.
Velg deg ut noen måltider eller type mat du skal glede deg til, er rådet til ernæringsfysiologen.
– Gleder du deg for eksempel til pinnekjøttmiddag. Spis, prat og kos deg, men unngå å spise en for stor porsjon.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
I høytidene bruker man gjerne mye tid med familie og venner, og for mange er det naturlig å bli sittende inne. Ramm oppfordrer imidlertid til å bryte opp timene med stillesitting og gjerne gå en tur ut.
– Det å finne på en aktivitet, gjerne utendørs, kan være godt for kropp og sinn. Bruk noen minutter av døgnet til å gå en tur alene, hør på en podcast eller nyte roen. Eller foreslå en felles utendørsaktivitet som gir mer bevegelse og er sosialt, foreslår Ramm.
Visste du at styrketrening i julen kan gi deg ekstra god effekt? Når kroppen er i energioverskudd og anabol fase kan du lettere bygge muskler.
– Bruker du muskulaturen godt så vil du kunne danne mer muskelvev enn fettvev.
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
8 knep for å stoppe å spise i tide
Slik velger du rett på buffét uten å telle kalorier
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Fårikål er et tradisjonsrikt måltid du kan spise deg god og mett på uten at det blir for mange kalorier, ved å følge Vektklubbs tips.
Fyll tallerkenen med grønnsaker og fisk, og smak litt på den fete julematen er blant tipsene fra den kliniske ernæringsfysiologen.
Det er ikke de store endringene som skal til før du sparer kalorier.
Daglig gir de kostholdsråd for å hjelpe nordmenn ned i vekt, men på selveste julaften lar de slanking være slanking. Se hva de fyller tallerkenen med!
Få unna julegodtet nå og bli klar til en sunnere hverdag i januar!
Øv på å bli tilfreds uten å bli stappmett.