SPIS MED MÅTE: Desember er en måned med flere fristelser i butikker og hjem.
SPIS MED MÅTE: Desember er en måned med flere fristelser i butikker og hjem. Foto: Magnar Kirknes / VG

Unngå at julen blir en fråtsefest

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2017-12-08 12:47

Øv på å bli tilfreds uten å bli stappmett.

Alle tilbudene og valgene som følger med julen kan oppleves vanskelig. Denne perioden kan derfor være utfordrende for deg som ønsker å gå ned i vekt.

Ved å gjøre noen forberedelser, etterfulgt av gjennomtenkte valg, kan advent- og juletiden være tradisjonsrik, uten for store og langvarige utskeielser i kostholdet.

– Men med noen enkle forberedelsen kan du komme deg gjennom julen uten de verste utskeielsene, skriver Vektklubb-ekspert og klinisk ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm.
– Men med noen enkle forberedelsen kan du komme deg gjennom julen uten de verste utskeielsene, skriver Vektklubb-ekspert og klinisk ernæringsfysiolog, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Frode Hansen / VG

Velg julefavoritter med omhu

Legg en plan for julen basert på dine preferanser og utfordringer.

Vektreduksjon krever at energien fra mat og drikke er lavere enn forbruket. Dette kan være spesielt vanskelig å få til i julen fordi vi blir utsatt for mange fristelser som vi forbinder med jul. Fristelsene kan være alt fra marsipan, gløgg og sjokolade til store og fete middager.

Vi er ulike og har ulike preferanser og utfordringer, så det finnes ikke en oppskrift på hvordan forberede seg til juletiden, som er gunstig for alle. Hver og en bør tenke gjennom hva som bør prioriteres.

Finn de enkle, men nyttige grepene som kan redusere energiinntaket gjennom julen.

I praksis:

 • Om du for eksempel ikke liker de tørre julekakene som serveres, så bør du unngå å spise disse, og heller bruke kaloriene på noen du virkelig liker.
 • Liker du å gå en tur før eller etter middagen, så bør det legges til rette for å få til dette i ferien.
VELG OG VRAK: Vær kynisk med kaloriene dine. Velg det du liker best til fordel for noe du liker mindre.
VELG OG VRAK: Vær kynisk med kaloriene dine. Velg det du liker best til fordel for noe du liker mindre. Foto: Sara Johannessen Meek / VG

Tenk på de positive konsekvensene

For noen starter julen tidlig - ja, før vi bikket desember. Dersom hele kalendermåneden består av mer mat, marsipan og kaker, og varer til langt ut på nyåret, ender du fort i kalorioverskudd over lang tid, og det kan vises som økt vekt og strammere bukser.

Du kan tjene mye på å tenke gjennom hvilke valg du ønsker å ta gjennom julen og hvilke konsekvenser det eventuelt vil få.

Er du bevisst rundt inntaket, kan mat og drikke nytes uten at de gode vanene blir borte. Holder du på de gode vanene blir det heller ikke så vanskelig å holde vekten gjennom julen, eller å finne tilbake til hverdagsrutiner i januar.

Gladnyhet: Julen kan gi deg varig økt forbrenning!

I praksis:

 • Forsøk å la julen vare én uke, fra julaften til nyttårsaften, fremfor slutten av november til midten av januar.
 • Hold på gode rutiner i ukedagene gjennom desember, og spesielt i måltidene som frokost, lunsj og mellommåltider. Dersom du vet at middagene ofte kan by på fet mat og store porsjoner, spis så sunt som mulig til de andre måltidene - og legg gjerne inn litt aktivitet.

Litt, men ikke hele fatet

Det kan være lurt å være oppmerksom på hvor stor tallerken du har og hvor mye du fyller den.
Det kan være lurt å være oppmerksom på hvor stor tallerken du har og hvor mye du fyller den. Foto: Christian Brun / VG

Mange kjenner seg igjen i at det er vanskelig å stoppe før en diger porsjon middag er inntatt, eller hele kakefatet er tomt.

Skjer dette gjentatte ganger i juleferien, vil inntaket av energi lett overstige behovet. Avhengig av hyppighet og mengde, kan dette resultere i noen gram eller flere kilo i vektøkning når januar kommer.

I praksis:

 • Hvis du er blant de som spiser så store middager at det er ubehagelig, så kan det være lurt å tenke gjennom hvor mange ganger du skal forsyne deg og hvor mye mat som bør være på tallerkenen.
 • Spis også sakte, nyt maten og stopp når du er mett. Kanskje magen og du har det bedre om porsjonsstørrelsen begrenses?

Ekspertrådene: Slik unngår du overspising

Julemiddagen - alt har med mengde å gjøre

Julemat kan være fete retter. Det er ikke dermed sagt at dette ikke kan inngå i kostholdet til en person som ønsker å holde vekten. Det er her, som med all annen mat, mengden som teller. Spiser du for eksempel pinnekjøtt og kålrabistappe, eller ribbe, så er kunsten å finne den porsjonsstørrelsen som holder for ikke å være sulten, men du unngår å bli for mett.

I praksis:

 • Er det én dag i året du kan senke skuldrene og la være å telle kalorier, så er det på julaften. Det kan også være deilig å tillate deg selv å spise den maten du vil, uten å bekymre deg over kalorimengde.
 • Hvis du likevel ønsker noen gode råd for å unngå overspising; kjenn etter om du trenger å forsyne deg flere ganger. Maten blir nødvendigvis ikke bedre av at du spiser mer.

Les også: Vektklubb-medlemmenes slanketips i julestria

Snu i tide:

Har du inntatt store mengder mat og drikke en dag, og sitter med dårlig samvittighet, ikke dvel rundt dette. Sett fokus på å spise som du ønsker fremover. Jo lenger perioden med utskeielsen er, jo større konsekvenser kan det få. Finn dine risikosituasjoner og hva du kan gjøre for å minimere konsekvensene.

I praksis:

 • Selv om et måltid ble stort, behøver ikke de neste måltidene å være store.
 • Sett en strek og vend tilbake til det kostholdet du ønsker så fort som mulig.
 • Skal du i selskap, kjøp inn sunn og fristende frokost slik at neste dag starter bra.
 • Ha frukt tilgjengelig slik at du kan forsyne deg av dette fatet etter at den mengde kake du ønsker å spise er nådd.
 • Finn dine strategier for å unngå ubevisst spising gjennom julen, for eksempel foran TV-skjermen.

Klementiner og nøtter

SITRUSKOS: Er det en ting du kan kose deg med (nesten) ubegrenset denne julen, så er det clementiner! En clementin på meduim størrelse gir knappe 24 kcal.
SITRUSKOS: Er det en ting du kan kose deg med (nesten) ubegrenset denne julen, så er det clementiner! En clementin på meduim størrelse gir knappe 24 kcal. Foto: Pixabay

Noen matvarer er mer næringstette enn andre, dette er matvarer det kan være gunstig å spise mer av. Klementiner og nøtter er noe vi finner lett i julen, spis gjerne mer av disse matvarene til fordel for kaker og marsipan. Kombinasjonen av frukt og nøtter fungerer også veldig godt som et mellommåltid, noe som kan være fornuftig å ty til når måltidene lar vente på seg i ferien.

I praksis:

 • Server alltid klementiner og nøtter ved siden av kakene og julebaksten. Når det finnes et sunt alternativ på bordet er det letter å forsyne seg mindre av de kalroririke kakene.
 • Gi en fruktkurv i gave til vertskapet dersom du skal i juleselskap.

Vær snill mot deg selv i julen

Nyt juletiden, selskap og tradisjoner. Det er riktig å kose seg med mat og drikke.

Unngå å være for streng med hva som er greit å spise og drikke. Bestreb med å få til dette. Da er det kanskje også lettere å begrense porsjonsstørrelsene?

Den ene koppen med gløgg eller den ene fete middagen betyr ingenting. Legg heller ned litt innsats i å få i deg det du trenger i passe porsjoner.

Ja, til å kose seg! Finn ut hvor lite alkohol, gløgg, marsipan, kaker og så videre som må til for at behovet skal dekkes og at julestemningen kommer.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Hjemmetrening: Skli deg i bedre form

– Ville bli en bedre utgave av meg selv

Oppskriften på god holdning

Havregrøt med smak av jul

Syv tapasretter av julemat

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her