Lag sunne og lette supper med høstens råvarer
Bruk sesongens råvarer som inspirasjon for middagsplanleggingen.
Høstens friske rotgrønnsaker og sopp trenger ikke spesielt mye hjelp for å stimulere smaksløkene og dine andre sanser. </p><p>
Persillerot, sellerirot, gulrot, kålrot, nepe og pepperot er noen av mulighetene du har til å lage sunn, næringsrik, fargesprakende og smakseksplosiv mat som gjør seg spesielt godt en mørk høstkveld.
Disse råvarene er krydder i seg selv. Alt annet enn litt salt og pepper er overflødig. Den enkle metoden er vel så god som alt annet; vask og skrell grønnsakene og hogg dem i passende biter. Tilsett sopp og la alt putre til grønnsakene er møre. Du har nå laget en variant av fersk og klar suppe som strutter av smak.
Er du på proteinjakt, kan du også tilsette kjøttbiter, kylling eller fisketerninger. De gjør retten enda mer mettende, og henter masse smak fra grønnsakene.
Som om ikke det var nok, er dette billig mat, og rotgrønnsaker kan tilberedes på en rekke måter. De kan ovnsbakes, pannestekes, moses til puré og friteres til sprø chips.
Men vil du tilbake til røttene og enkeltheten, holder det med litt vann, salt og pepper.
Rot i vei!
100 gram selleri
100 gram gulrot (ca 2 stk)
100 gram persillerot
100 gram kålrot
100 gram purre
200 gram sopp sjampinjong, kantarell, eller annen skogsopp
1 fedd hvitløk
1liter vann
Smak til med salt og pepper
Slik gjær du det:
Rotgrønnsakene vaskes rene og skrelles. Kuttes deretter i terninger. Soppen renses for jord og barnåler. Ha alle grønnsakene i en kjele og ha på vann. La det småkoke under lokk til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.
Hvis du vil ha mer proteiner i suppa, kan du tilsette terninger av kylling, svin eller fisk som trekkes i suppa til det er mørt. Server med grovt brød.
Se kaloriberegning av supper her
Se alle VK-kokkens oppskrifter her
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Bruk sesongens råvarer som inspirasjon for middagsplanleggingen.
Grønnsakene er ekstra smakfulle nå på høsten. En rykende varm suppe med sunne ingredienser er derfor perfekt på middagsbordet i hverdagene.
Kaldt vær og mørke. Da gjør det godt med en varmende suppe, som på toppen av det hele er proppfull av grønnsaker og god næring.
Snøen har dalt på nytt flere steder i landet, og kuldegradene har begynt å krype nedover igjen. Da er det få ting som varmer mer enn en god gryterett. Her har vi samlet noen favoritter:
Høsten blir kaldere og været hustrigere, og nå er det rotgrønnsakene som er klare til å spises. Beter, sellerirot, persillerot og kålrot er på sitt beste nå.
Kos deg med varmende gryteretter, helt uten dårlig samvittighet. Her er tre oppskrifter på sunne middager med høstens beste råvarer.