MANGE FRISTELSER: Bulgariaferie på «all inclusive»-hotellet Blue Villag i Sinemoretz.

«All inclusive» kan gi ekstrakilo

Publisert: 2013-09-26 14:55

Du kan få mer enn du betaler for på all-inclusiveferien, advarer eksperter.<br />

Hoteller og reisebyråer frister med forskjellige nivåer av «all inclusive». De fleste inkluderer tre måltider pr. dag og alt du ønsker å drikke til måltidene. Noen tilbyr også fri tilgang på snacks, is og drikke mellom hovedmåltidene.

Bente Erichsen fra Bergen
Har vært på all-inclusive to ganger med mann og to barn på 14 og 17 år.
– Jeg synes det er lettere å regulere hva man spiser på all-inclusive ferie fordi du som regel kan velge fritt fra buffeer. Bestiller du mat på restaurant, vet du ikke alltid hva du får, samtidig som du kan føle at du må spise opp alt. Jeg spiste masse grønnsaker, rent kjøtt og ren fisk. Jeg valgte også mellom dessert eller vin til maten. På min første all-inclusive ferie, klarte jeg faktisk å gå litt ned i vekt.
Hun mener det er viktig at du ikke tenker at du må ha «full valuta for pengene», og spiser og drikker ubegrenset bare fordi du har mulighet til det.
– Vi så jo at det var en del som virkelig skulle få igjen for det de hadde betalt, og som satt mye i baren og drakk gjennom hele ferien.

Mange synes all-inclusive-løsninger er en fin måte å få kontroll over kostnadene på, og konseptet øker i popularitet.

Ti til femten prosent av reiseselskapet Star Tours gjester velger reiser hvor alt er betalt på forhånd, forteller informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett.

De andre reiseselskapene har en lignende andel all-inclusive-gjester. Selv om denne gruppen fremdeles er i mindretall, er andelen stigende.

– Vi har fått bedre hoteller som tilbyr gode og tilfredsstillende tilbud til denne kundegruppen. Maten og servicen er blitt bedre. Dette er hovedårsakene til at flere reiser på all-inclusive ferier nå, sier Larsen-Vonstett.

Tre ganger daglig kan gjestene velge og vrake fra bugnende buffetbord, uten å tenke på hverken pris, innkjøp eller oppvask. Blir man sulten mellom måltidene, kan man få snacks som pizzastykker, toast og is i boder på stranden eller ved bassenget.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Kan gi fråtsing

For en som ønsker å gå ned i vekt, eller å holde vekten, kan all-inclusive være en skikkelig vektfelle.

– Du skal ikke se bort fra at gjerrig-genet kommer tydelig fram på all-inclusive ferier. Har du betalt alt på forhånd, kan det være mange som ønsker å få full valuta for pengene, og derfor spiser mer enn de egentlig ønsker, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør i bedriftshelsetjenesten Synergi helse.

Hennes erfaring er at folk som i utgangspunktet har utfordringer med å regulere appetitten, sliter med å begrense seg når tilgangen er stor. For dem som allerede har utfordringer med vekten, er all-inclusive ferien ikke en god ferieform, mener hun.

– Fristelser er vanskelige å stå imot. Derfor er det viktig å begrense antall fristelser. På slike hotellbuffeer er det også mye usunn og billig mat som pasta, ris, og pommes frites. Når maten og drikken i tillegg er «gratis», krever det mye viljestyrke å stå imot, sier Sundfør.

Ferie-kilo vanlig

Eva Wikan fra Kristiansund
Har vært på all inclusive i Tyrkia og Bulgaria med barnebarn på 13 år.
– Jeg foretrekker å reise uten all-inclusive. Som voksen, hvis du har et vektproblem, så anbefaler jeg det ikke. Det er fristelser hele tiden. Ofte overlapper måltidene hverandre og det lukter nystekt pizza og pannekaker hele tiden. Det skal mye til å klare å stå imot. Men når du reiser med barn som kanskje er litt kresne, så er det mye å velge mellom på slike buffeer. Det gjør det både enklere og billigere.

Hun forteller at veldig mange, både voksne og barn, går opp i vekt i ferien, all-inclusive eller ikke. Sliter man med å begrense matinntaket selv, kan det også være en utfordring å begrense mengden is og snacks til barna. Det kan bli mange kamper å ta, når man egentlig skulle ha det hyggelig.

– Det er vanskeligere å si nei når alt er gratis og lett tilgjengelig, sier Sundfør.

Jeanette Roede, konsept- og PR-sjef i Grete Roede AS, vil ikke advare mot å reise på all-inclusive ferier, men anbefaler å ta noen valg på forhånd.

– Når du står der ved buffeen og ser all den gode maten, er det lett å la seg friste. Har du bestemt deg for hva du kan spise, og hva du skal styre unna før du kommer, blir det lettere å motstå fristelser, sier Roede.

Vin, øl og sprit er kaloribomber

Roede er enig i at lett tilgjengelighet gjør dette ekstra vanskelig.

– Å falle for fristelser som å spise mer, forsyne seg av flere desserter og å drikke mer alkohol er lettere når alt er inkludert i prisen. Særlig kan dette gjelde for alkohol. Alkohol blir man jo ikke mett av, men den gir deg veldig mange kalorier hvis du drikker både til lunsj, middag og kanskje utover kvelden, sier Roede.

Både Tine Sundfør og Jeanette Roede oppfordrer folk til å bevege seg i ferien. Er du på et all-inclusive hotell, er ofte trim- og aktivitetstilbudene gode.

– Har du meldt deg på vanngymnastikk på ettermiddagen, er det ikke så lett å drikke vin til lunsj, sier Jeanette Roede.

Irene Velta fra Brevik
Vært på all-inclusive med samboer og barn på 1 og 4 år.
– Det kan være mange feller, men hvis du er bevisst og har tatt et valg om å holde vekten i ferien, er det lettere å styre unna den usunne maten. Vi kunne jo spist fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, så at det kan være vanskelig for mange, har jeg ingen problemer med å forstå. Har du dårlig selvdisiplin, er all-inclusive ingen god idé.
Både hun og samboeren har gått flere kilo ned i vekt og jobber nå for å beholde vekten stabil. Hun synes det er lettere å reise på all-inclusive med barn fordi de alltid finner mat de liker, selv om dette ofte er pizza, hamburger og pommes frites.

Tips mot fristelser

  • Tenk igjennom ferien på forhånd. Er det greit å gå litt opp i vekt, eller vil du helst jobbe for å beholde vekten?
  • Unngå å falle i «enten- eller»-fellen. Du kan trene litt selv om du har ferie. Å trene litt er bedre enn å droppe det helt.
  • Spis regelmessige måltider selv om du har fri. Spis frokost, og spis jevnt gjennom dagen fremfor å spise store måltider om kvelden.
  • Forsyn deg med små porsjoner på buffeen. Gå heller flere ganger. Spis mye fisk og sjømat, og mye grønnsaker. Velg rent kjøtt istedenfor pølser og kjøttboller. Skjær gjerne bort synlig fett.
  • Tredelt tallerken: Den største delen skal inneholde grønnsaker, en liten del kan være poteter, ris eller brød, mens den siste lille delen er til fisk eller kjøtt.
  • Finn magrere alternativer til pommes frites som kokte eller bakte poteter, ris eller pasta.
  • Dessert: Fråts i frukt og bær, fremfor puddinger og kaker. Sorbé er bedre enn fløteis.
  • Drikk vann. Minst ett glass vann for hver enhet alkohol. Alkohol, brus og juice gjør deg ikke mett, men det inneholder mye kalorier. Be om å få dressingen eller sausen ved siden av, da kan du selv bestemme hvor mye du vil ha.
  • Spis sakte! Prat mye, tenk på hva du spiser og legg bevisst ned gaffelen med jevne mellomrom.

Spis sakte

En studie publisert i tidsskriftet British Medical Journal , tyder på at folk som spiser fort, øker risikoen for å bli overvektige.

Resultatene i studien viste at menn som spiste fort hadde 84 prosent høyere risiko for overvekt, mens kvinnene doblet risikoen hvis de ikke hadde matro. Blant de om lag 4000 personene som deltok i studien var det 45,6 prosent av mennene og 36 prosent av kvinnene som oppga at de spiste fort. Årsaken kan være at det tar litt tid fra magesekken utvider seg til metthetssignalene blir sendt til hjernen.

(Kilde: British Medical Journal, Online first, 21. Oktober 2008.)

Les også:

Strenge foreldre kan gi overvektige barn

Så mye kos får du for 150 kalorier

Gå ned en størrelse med styrketrening

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her