14. februar markeres og feirer kjærligheten og romantikken. Hva med å overraske noen du er gald i med en treretters middag?
14. februar markeres og feirer kjærligheten og romantikken. Hva med å overraske noen du er gald i med en treretters middag? Foto: Scanpix (t.v.)og Elisabeth Stigum (t.h.)

VK-kokken: Valentines festmeny

Tommy Østhagen
Publisert: 2013-02-13 16:42

Serverer du denne har du flaks om du får fortsette som singel.<br /></p><p>

VK-kokk Tommy Østhagen.
VK-kokk Tommy Østhagen. Foto: Trond Sørås / VG

Der jeg vokste opp, hadde vi et tettere forhold til Ballantines enn til Valentines. Hjemmelaget whisky hadde nok også større innvirkning på dannelsen av parforhold på Løten enn en til da temmelig ukjent tradisjon fra slutten av 1500-tallet som var i sin spede importstart fra USA og Frankrike. Men noen på Løten var våkne for eksotiske impulser av kjærlig art. Selv fikk jeg to år på rad brev fra kvinnelige beilere med hjertebank og høy puls, men det sto aldri hvem som hadde skrevet brevene. Makan til bortkastet energi! De kunne jo bare spurt meg, så skulle de fått gjeddeboller, nystekt røye med sprøtt skinn eller smørdampet nykål. Jeg har fått meg samboer, så nå er det for seint.

Dessverre, vi har ikke turtelduer i dag

Deilig laks til forrett. 323 kcal per porsjon.
Deilig laks til forrett. 323 kcal per porsjon. Foto: Kreativ Catering

Da jeg jobbet som kokkelærling og restaurantslave i Frankrike på nittitallet, oppdaget jeg at Valentine´s Day hadde en helt annen stilling der i gården. 14. februar var en slags høytidsdag for flørting blant virile franskmenn. Gaver, konfekt, gode måltider og anonyme kjærlighetsbrev satt løst, og restaurantene hadde egne Valentinemenyer. Turtelduene ble denne dagen ikke tilberedt, de satt på hver sin side av bordet. Dagen var og er et rent helvete i den franske restaurantbransjen. Tro meg, det at nesten hele restauranten består av tomannsbord, setter fart på svetteproduksjonen både hos kelnere og kokker.

Godt begrunnet meny

Sitronkylling til hovedrett, 528 kcal per porsjon.
Sitronkylling til hovedrett, 528 kcal per porsjon. Foto: Kreativ Catering

Skikken med «Alle hjerters dag», som den heter på norsk, skal ha sitt utspring i en folkelig tro på at fuglene begynner sine paringsritualer akkurat denne dagen. Derfor er det ikke mer enn rett og rimelig at festmenyen inneholder fugl. Laksen er med for å oppmuntre glade lakser til å tro på seg selv og sine forførende evner. Cottage cheese med appelsin avslutter måltidet fordi moren min alltid spiste det når hun skulle slanke seg. Det var strengt forbudt å spise spesialrettene hennes, men vi gjorde det likevel, og det var skikkelig godt. Etterpå fikk vi kjeft.

Godt med alt som er gjort

Det fine med denne treretteren er at det meste kan gjøres unna i forkant. Veien til mannens hjerte går via magen, så den veien er det grei skuring. Damer har ingen offisiell korridor rett inn i følelsene, så vidt jeg vet. Men jeg har et forslag: Bruk tid. Først på forberedelsene. Deretter; ikke på serveringen, men på kurtisen. Folk som bruker flere timer på å stelle og sminke seg, vil ikke bli avspist med fast-food og hurtigsjekking.

Cottage cheese med appelsin og rips til dessert, 123 kcal per porsjon.
Cottage cheese med appelsin og rips til dessert, 123 kcal per porsjon. Foto: Kreativ Catering

Lykke til med Valentine´s. Går det helt gæernt, kan du finne mange deilige og magre oppskrifter for én på Mat og oppskriftssidene her i Vektklubb.no.

Meny

Forrett

Limemarinert laks med avokado og rødløk

Hovedrett

Sitronkylling med forvellede grønnsaker

Dessert

Cottage cheese-dessert med appelsin

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her