Noen matvarer gir lengre metthetsfølelse enn andre, uten å sprenge kaloribudsjettet.

10 sunne matvarer som metter

Publisert: 2020-04-16 14:28

Ikke vær redd for å spise deg mett selv om du vil ned i vekt. Nøkkelen ligger i hva du velger å spise deg mett på.

Det er ingen god følelse når sulten gnager i magen og blodsukkeret synker. En vanlig feiloppfatning er at man må være sulten hele tiden for å gå ned i vekt.

Faktisk burde du unngå det. Når du er sulten, er sjansen stor for at du går på en smell og stapper i deg usunn mat som ikke var en del av kostholdsplanen din.

Les også: Så enkelt kan du spare hundrevis av kalorier

Helt vanlig mat

Kroppen trenger fortsatt drivstoff selv om du skal ned i vekt. Rett og slett for at den skal fungere optimalt. Vektklubb har plukket ut ti basismatvarer du du finner i alle matbutikker, som er lurt å ha på kjøkkenet.

Enkelte av matvarene inneholder mye fett og har høyt kaloriinnhold. Ikke vær redd for det. Både kroppen og hjernen din trenger fett for å fungere. Det som imidlertid er viktig å passe på når du spiser mat med høyt fettinnhold, er at kaloriinntaket ikke blir for stort.

En god tommelfingerregel er å unngå å spise deg stappmett, uansett hva måltidet består av. Spis variert, og husk på å få i deg masse grønnsaker!

10 basisvarer du bør ha på kjøkkenet

1. Havregryn

HAVREFRØT: En god og sunn start på dagen! Her ser du Vibeke Klementsens oppskrift på «Den ultimate sunnhetsgrøt» laget av risgryn, havregryn, melk og ulike frø, toppet med appelsinsaus med rosiner.

Havregryn er en ypperlig kilde til karbohydrater og kostfiber. Spesielt gunstig er kostfiberen betaglukan, som kan bidra til å senke kolesterolet. I tillegg inneholder havregryn både fett og proteiner.

Tips til bruk: Kok havregrøt, eller strø grynene på toppen av yoghurt eller smoothie. Du kan også tilsette havregryn i pannekake- og vaffelrøre, i hvetebakst, eller bruke det som base i hjemmelaget granola.

2. Mandler

GO NUTS: Sunt, men kaloririkt, så pass på mengden! En liten neve om dagen er nok.

Mandler inneholder masse enumettet fett, som du trenger i kosten din. I tillegg er de en god kilde til proteiner, kostfiber, magnesium, kalsium, vitamin E og B-vitaminene niacin og folat. Det høye fettinnholdet gjør mandlene relativt kaloririke, så pass på mengden.

Tips til bruk: 10 mandler samme med en frukt er et perfekt lite mellommåltid. Hakk en liten neve og ha i havregrøten, eller kjør dem i smoothien om morgenen. Du kan også lage din egen mandelmelk, eller kjøre dem til mel og bruke i bakverk.

Spis også: Andre nøtter og frø, som paranøtter, hasselnøtter, solsikkefrø og sesamfrø.

3. Avokado

NATURENS SMØR: Prøv på knekkebrød med tomatskiver og pepper!

Avokado er ikke en grønnsak, men en frukt. En fet frukt, som inneholder mye enumettet fett. I tillegg er avokado en god kilde til vitamin B og C. Avokado inneholder også kalium. Mineralet er med på å regulere vannbalansen i kroppen, og virker blodtrykkssenkende.

Tips til bruk: På brødskiven i stedet for smør, som guacamole eller i smoothies. Med noen gode småtomater og en skvis med lime, er avokadoen et lite måltid i seg selv.

4. Gulrøtter

TRE I EN: Gulrot, grovbrød og laks - holder deg mett lenge!

Gulrot er en mager rotgrønnsak, som er spesielt rik på betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen vår. I tillegg inneholder gulrot blant annet både fiber, kalium og jern.

Tips til bruk: Finhakk gulrot og ha i salater, eller skrell den i tynne skiver og spis rå med godt krydder som en egen siderett. Gulrot gjør seg godt som base i hjemmelaget juice.

Spis også: Grønt, frukt og bær i alle varianter og farger.

5. Grovbrød

Jo grovere, jo bedre. I de groveste, som rugbrød, finnes det en drøss av nyttige godsaker som kroppen vår trenger. Gode karbohydrater, kostfiber, proteiner og er noe av det du får i deg.

Tips til bruk: Tenk utenfor boksen, og bruk grovbrød som erstatning for burgerbrød, eller til å lage egne krutonger. Husk å bruke masse grønt som tilbehør til brødskiver.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

6. Laks

Laks er en fet fisk som gir deg en drøss av de sunne omega 3-fettsyrene, som skal være spesielt bra for å forebygge hjerte- og karsykdommer. I tillegg inneholder laksen proteiner, vitamin D og selen.

Les også: Derfor bør du spise mindre mettet fett

Tips til bruk: Laksen er en anvendelig fisk som smaker deilig både kokt, stekt eller servert rå som sushi eller sashimi. Prøv for eksempel å servere rå lakseskiver med en smakfull salat av mango, avokado og chili.

Spis også: Annen fet fisk, som makrell, ørret, kveite og sild.

7. Kylling

SKIKKELIG SALAT: Med kylling og kikerter som proteinkilder holder du blodsukkeret stabilt og metthetsfølelsen lenge.

Det magre kyllingkjøttet er stappfullt av proteiner og nesten blottet for fett.

Tips til bruk: Stek gjerne en hel kylling, og bruk kjøttet i flere måltider i løpet av uken. Pass på at du fryser det du ikke skal bruke med en gang, slik at kjøttet ikke blir dårlig. Husk også på at det sitter en del kalorier i skinnet, så dette kan du med fordel unngå å spise om du passer vekten.

Spis også: Annet rent kjøtt, som vilt, svin og storfe.

8. Kikerter

Kikerter er svært rik på proteiner. Faktisk inneholder denne belgfrukten omtrent like mye proteiner som kylling. I tillegg er denne gule lille erten rik på fiber, jern og B-vitaminet folat.

Tips til bruk: Tilsett ne boks kikerter i salaten eller i gryteretten. Du kan også mose ertene med hvitløk og tahini til en deilig humus. Humusen kan du bruke som dipp til grønnsaker eller som pålegg sammen med grønt. Kikertene har en mild, nøttaktig smak.

Spis også: Andre belgfrukter, som linser og bønner.

9. Egg

TID FOR EGG: Egner seg like godt til frokost, lunsj, rask middag eller kveldsmat!

Egg er nok først og fremst kjent for sitt høye innhold av proteiner og fett. I tillegg inneholder denne frokostfavoritten selen, jern, fosfor, vitamin A, D og E, samt B-vitaminene folat, riboflavin og B12.

Tips til bruk: Kok, stek eller posjer, og ha på brødskiven. Visp sammen til røre eller omelett. Du kan variere tilberedningen av egget i det uendelige. Prøv å bake det i ovnen i en krydret tomatsaus, for en annerledes lunsj.

10. Cottage cheese

Cottage cheese er en proteinbombe, med lavt fettinnhold. Den inneholder også store mengder kalsium.

Tips til bruk: Spis som den er, toppet med frukt og bær. Den kan også blandes i salater eller brukes som hvit saus i en lasagne. Osten kan også blandes i røren om du skal steke lapper, for et ekstra kick av proteiner.

Les også: 11 oppskrifter med slankefavoritten cottage cheese

Spis også: Mager gresk yoghurt, kesam og skyr.

Kilder: Hanne Lessner, Bama.no, Frukt.no, Matprat.no, Godfisk.no, Vektklubb.no

OBS! Denne artikkelen ble først publisert 28. november 2014, og er republisert 16. april 2020.

Les også:

8 knep for å stoppe å spise i tide

Slik blir du lurt til å spise mer

Gå deg slank

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her