«Biggest Loser»-vinner Lars gikk ned 70 kilo på 6 måneder
Lars Dahlum Johansen (31) knuste konkurrentene i «The Biggest Loser». Les hvordan han knakk slankekoden.
En sjoklade på 100 gram kan inneholde like mange kalorier som en middag. For å gå ned i vekt må man lære seg å takke nei til søt, fet og usunn mat. Her er fem tips fra Biggest Loser-Thomas.
- Jeg koser meg fortsatt med god mat, men fråtsingen har jeg kuttet ut, forteller Thomas Norbeck (18) som fått fart på vektreduksjonen med slankeprogrammet The Biggest Loser Norge.
I den femte episoden som ble sendt i går kunne vi imidlertid se at Thomas trykket i seg i både muffins, donuts, pasta carbonara og cola. Alt for å vinne en etterlengtet seier til det røde laget slik at de fikk tre kilo avtrekk ved neste innveiing.
Den tveeggede konkurransen gikk ut på å spise flest kalorier, noe som i seg selv ikke er en spesielt ærverdig konkurranse å vinne i et program der målet er å gå mest mulig ned i vekt til den ukentlige veiingen.
- Jeg var villig til å spise for å vinne og gikk for de mest kaloririke matvarene. Donuts er jo fritert, og berlinerboller er proppet med krem, de måtte jo være kaloribomber, forteller Thomas som gikk ned 18 kilo på fem ukers opphold på Biggest Loser-campen.
Til sammen spiste det røde laget ca 1600 kcal. Thomas sto for det meste av inntaket, mens Lars Johansen drakk et glass rødvin, og de rødkledde vant derfor over det blå laget som avsto fra å smake en eneste bit av det overfylte matbordet.
- Det var virkelig ikke verdt å trykke i seg så mye når vi endte med å tape innveiingen likevel, konkluderte Thomas som røk ut fra serien i den femte episoden.
Fra å leve på streng diett i fem uker opplevde den yngste av deltakerne svært mye ubehag etter det høye inntaket av usunn mat.
- Jeg ble kvalm, hadde vondt i hodet og magen, kroppen skalv og jeg var uvel i flere timer etterpå.
Til hans store overraskelse oppdaget han at søtsakene ikke smakte så godt som han trodde det ville gjøre.
- Jeg angrer likevel ikke på at spiste den usunne maten, for da fikk jeg kjenne hvordan kroppen reagerte på å spise altfor store mengder av fristende «nei-mat».
Selv om Thomas var dårlig i flere timer etterpå, lærte han mye av opplevelsen.
- At jeg hadde min første utskeielsen i et trygt miljø som Biggest Loser-campen var, kjente jeg meg mer rustet til å møte hverdagens fristelser, forteller han.
Overgangen fra isolerte Holmsbu hvor TV-serien ble innspilt, til å gå tilbake til skole, familie og sosialt liv gikk overraskende greit synes Thomas.
- Jeg bestemte meg for å tilpasse meg hverdagen så fort som mulig. Jeg har spist helt vanlig mat som lasagne og kjøttkaker i brun saus, jeg har ikke vært slavisk i det hele tatt, forteller han.
Thomas understreker at det handler om mengder og det totale kaloriinntaket.
1. Kos deg med god mat, men med måte.
Jeg har aldri hatt enormt søtsug, det har vært middagsmat som har vært mitt store problem. Jeg kunne spise for en hel familie. Etter å ha telt kalorier og veid mat i Biggest Loser-campen har jeg lært meg hva som er rett mengde for meg.
2. Finn sunne alternativer
- Drikk lettkakao når du er sugen på sjokolade.
- Det finnes så mye deilig frukt som smaker minst like godt som godterier. Min favoritt nå er ananas, det smaker utrolig godt sammen med litt gresk yoghurt med vaniljesmak.
- Drikk også sukkerfri saft for å dekke søtbehovet.
- Spis en neve mandler om du absolutt må ha snacks til favorittprogrammet.
3. Venn deg gradvis av med smaken av fet og søt mat
Jo sjeldnere du spiser godteri, snacks og fet mat, jo mer smaker det når du først spiser det. Da trenger du heller ikke samme mengde som før for å tilfredsstille behovet. Melkesjokolade for eksempel, synes jeg smaker veldig søtt nå. Julen i fjor bestemte jeg meg for å bare spise den tradisjonelle julemiddagen på selve julaften, og den har aldri smakt bedre! Om jeg hadde spist julemat fra november hadde det jo ikke blitt noe spesielt.
4. Bestem deg
Still deg selv spørsmålet, hvorfor gjør jeg dette? Hvorfor vil jeg ned i vekt? Er denne fristelsen verdt det, og er den verdt det nå? Har jeg så lyst på fristelsen nå eller kan jeg vente og heller unne meg den når jeg har fortjent det? Min motivasjon er blant annet å kunne handle klær i vanlige butikker. Man utstråler så mye gjennom klær, så derfor er det så viktig for meg.
5. Kvitt deg med dårlig samvittighet
Er du en trøstespiser? Ta tak i årsaken til følelsen. Om du spiser sjokolade når du er trist fordi du bare må ha det, ikke fordi du vil ha det, så kommer du antagelig ikke til å få det bedre etterpå. Noen vil kanskje få dårlig samvittighet for at de spiste sjokoladen og føle seg enda tristere. Da kan det være lett å spise enda mer sjokolade også.
Ny og forbedret tjeneste - dette får du!
Les også:
Slik går du ned 10 kilo på 10 uker
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lars Dahlum Johansen (31) knuste konkurrentene i «The Biggest Loser». Les hvordan han knakk slankekoden.
Hun er knapt til å kjenne igjen. Kroppsvekten er nærmest halvert og hun har klart å holde vekten nede, men den største endringen har likevel skjedd på innsiden, forteller «Biggest Loser»-Romina Dehzani.
Maten ble en trøst og en virkelighetsflukt. Nå har Karoline Bjørnsen (21) tatt et oppgjør med fortiden og den dårlige selvtilliten.
Den mentale biten er den største utfordringen for å holde vekten etter en stor vektnedgang. Her er Rominas beste tips til hvordan du kan unngå å ende opp som en jojo-slanker.
Dårlige vaner og latskap gjorde Lars Johansen fet. Snart kan du se han kjempe om tittelen «The Biggest Loser» på TV-skjermen.<br />
Er «sukkerfritt» bare en ny trenddiett eller forandrer den våre matvaner og vårt syn på de søte?