SUPERENKELT: Pølse til middag, er det sunt da? Det finnes ikke nei-mat i en sunn livsstil, og du kan fint spise bearbeidede kjøttprodukter en til to ganger i uken. Sørg for at tilbehøret er av den grønne sorten.
SUPERENKELT: Pølse til middag, er det sunt da? Det finnes ikke nei-mat i en sunn livsstil, og du kan fint spise bearbeidede kjøttprodukter en til to ganger i uken. Sørg for at tilbehøret er av den grønne sorten. Foto: Camilla A. Andersen / treningsfrue.no

Fem «usunne» hurtigmiddager gjort sunne – ferdig på 20 minutter!

Julie Solberg, Elisabeth Stigum
Publisert: 2016-02-21 16:27

Synes du det er et slit å finne på hva du skal ha til middag hver uke? Er det vanskelig å få med familien til å spise sunt? Da kan disse fem sunne oppskriftene være til hjelp, det er nemlig «usunn kosemat» i en forsvunnet utgave!

Vi har alle dager der tiden bare løper løpsk og å slave over kjøkkenbenken i timevis er det siste du vil. Da er det fint å ha noen raske oppskrifter som hele familien vil elske, uten at de tenker over at de er sunne. For du trenger slett ikke bare spise salat, suppe eller grønnsakswok om du vil ned i vekt.

– Veldig mange som ønsker å endre livsstilen kvier seg for å komme i gang. Ofte fordi de stiller for høye krav til seg selv, sier Vektklubbs egen kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.

Unngå drastiske endringer

ANETTES FAVORITT HVERDAGSRETT:
– Min favorittmiddag lager seg selv. Det er ovnsstekte grønnsaker og laks med krydder og sitron. Kutt opp grønnsakene dagen i forveien, så kan man utnytte steketiden til grønnsakene blir møre, på leksehjelp, henge opp en vask eller slappe av.
ANETTES FAVORITT HVERDAGSRETT: – Min favorittmiddag lager seg selv. Det er ovnsstekte grønnsaker og laks med krydder og sitron. Kutt opp grønnsakene dagen i forveien, så kan man utnytte steketiden til grønnsakene blir møre, på leksehjelp, henge opp en vask eller slappe av. Foto: Mattis Sandblad / VG

Når du skal legge om livsstilen er det lurt å unngå for drastiske endringer. Spis mat du er glad i, bare gjør noen små justeringer. Bytt ut kjøttdeigen med karbonadedeig for eksempel, spis mindre porsjoner eller bytt ut pastaen med fullkornpasta.

– En forbedring av kostholdet bør ikke bety at alt som er godt skal bort eller at kostholdet må bli helt annerledes enn det nåværende kostholdet. Det beste er å ta utgangspunkt i det kostholdet man har, og gradvis gjøre forbedringer av det, sier Skarpaas Ramm.

Les: Derfor bør du unngå «sjokkslanking»

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Få med familien

Selv om du skal legge om din egen livsstilen, betyr ikke det at du trenger å gjøre det så ekstremt at du ikke kan inkludere barna. Lag sunne, enkle retter som hele familien kan spise.

– Det er lurt å jobbe inn gode vaner fra barna er små. Det å servere sunn mat ofte, kan ha positiv effekt på barnets kosthold også som voksen. Det er lurt å spise den samme middagen, men at barna kan ha muligheten til å bestemme sammensetningen på tallerkenen sin selv for eksempel, sier Skarpaas Ramm.

Les også: 7 tips for å holde fokus når du skal ned i vekt

Tenk enkelt

Tidsklemma er en utfordring for de fleste av oss. Men rask middag trenger hverken være vanskelig, eller ta lang tid. Tenk alternativt og enkelt.

– Få inn frukt, grønnsaker eller bær til hvert måltid. Dette er den enkleste måten å spise næringsrikt på. Samtidig er dette en matvaregruppe som har lav energitetthet. Det betyr at vi kan spise store porsjoner uten at det blir mye energi, sier Skarpaas Ramm.

Vi i Vektklubb har lett frem i bloggernes arkiv og andre nettsteder for å gi deg en god liste over matretter du alltid rekker å lage.

Ingen av rettene overstiger 550 kcal per porsjon.

Les også: Slik får du et tidseffektivt døgn med sunn mat og trening

Kjøttfri mandag: Lettvint grønn curry

CURRY UTEN HALVE ASIABUTIKKEN: Oppskriften er laget, og gjengitt med tillatelse, av Mari Hult bak bloggen www.vegetarbloggen.no. Følg henne på instagram @vegetarbloggen.
CURRY UTEN HALVE ASIABUTIKKEN: Oppskriften er laget, og gjengitt med tillatelse, av Mari Hult bak bloggen www.vegetarbloggen.no. Følg henne på instagram @vegetarbloggen. Foto: Mari Hult

Er du vegetarianer, eller vil du bare ha en middag uten kjøtt? Sjekk ut denne vegetarretten. Du kan lett lage currymiddag uten å handle halve asiabutikken. Rask middag der du kan bruke alt du vil av grønnsaker. For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunktet i følgende mengde:

Dette trenger du:
2 porsjoner, ca. 540 kcal per porsjon
1 sjalottløk
1 kinesisk hvitløk
2 centimeter ingefær
1 rød chili
200 g assortert sopp
1 liten brokkoli
1 ss olje til steking
2 ss currypulver
1 boks kokosmelk (cirka 3 desiliter)
1 ss økologisk buljongpulver
1 ts koriander
100 g ris til servering

Slik gjør du det:
1. Finhakk sjalottløk, hvitløk og ingefær. Skjær chili i ringer. Skjær sopp i terninger og brokkoli i mindre biter (vi bruker stilken også).
2. Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha i soppen først og stek den til den begynner å bli gyllen. Ha i mer olje om det blir tørt.
3. Ha i sjalottløk, hvitløk, ingefær, chili og brokkoli og stek mens du vender på det hele. Ha i currypulver og rør det hele sammen.
4. Ha i kokosmelk og buljongpulver og la det koke opp. La retten småkoke i cirka 15 minutter. Grovhakk koriander og ha over rett før det er klart. Smak eventuelt til med salt og pepper.
5. Server med ris.

Oppskriften er hentet fra www.vegetarbloggen.no

Dette er slankematen du garantert blir mett av!

Tirsdag: Laks bolognese

«LAKSA» BOLOGNESE: Oppskriftten er laget, og gjengitt med tillatelse, av Lise Von Krogh bak bloggen www.lisevonkrogh.wordpress.com. Følg henne på instagram: @lisevonkrog.
«LAKSA» BOLOGNESE: Oppskriftten er laget, og gjengitt med tillatelse, av Lise Von Krogh bak bloggen www.lisevonkrogh.wordpress.com. Følg henne på instagram: @lisevonkrog. Foto: Lise Von Krogh

Gjør tirsdag til fisketirsdag! Du kan lett få inn en ekstra fiskemiddag på menyen ved å bytte ut kjøttdeigen med laks i den klassiske pasta bolognese retten. Dette kan fort bli en ny livrett spør du oss! For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunkt i følgende mengde:

Oppskrift på en god laksemiddag – dette trenger du:
Til 2 porsjoner, 519,5 kcal per porsjon
2 laksefileter, i biter
1 ss olivenolje
1 ts smør
1 hvitløksfedd, finhakket
1 gulrot, revet
1/2 stangselleri, finhakket
1 hakkede tomater på boks, eller 1/2 liter ferske, finhakkede tomater.
1 ss tomatpuré
1 ts oregano, fersk eller tørr
Salt og pepper
1 ss parmesan
200 g Fullkornspasta

Slik gjør du det:
1. Varm olje og smør i en stekepanne, og stek hvitløk til den blir blank. Ha i gulrot og fres til den blir myk. Putt deretter stangselleri, oregano, tomater og tomatpuré i stekepannen. La sausen koke, mens du rører rundt en gang iblant så den ikke svir seg.
2. I mellomtiden setter du over pastaen til koking. La saus og pasta koke hver for seg. Når pastaen ferdig, lar du den renne av seg (skyll gjerne med litt kaldt vann) og bland i olivenolje.
3. Smak sausen til med salt og pepper. Legg i laksen og la den trekke i sausen i noen minutter til den er kokt.
4. Server pastaen med laks bolognese. Pynt med litt fersk oregano og ha på revet parmesan.

Tips: Bruker du ferske tomater, bør sausen få koke litt lenger. Smaken blir bedre når den redusere (en del vann fordamper og sausen blir tykkere). Litt chili gir sausen litt ekstra «spenst».

Oppskriften er hentet fra www.lisevonkrogh.wordpress.com
Flere oppskrifter på sunn «hurtigmat» finner du HER!

Onsdag: Kyllingpølser og grønnsaksmos

ENKELT OG GREIT: Oppskriften er laget, og gjengitt med tillatelse, av Camilla A. Andersen, bak bloggen treningsfrue.no. Følg henne på instagram @treningsfrue.
ENKELT OG GREIT: Oppskriften er laget, og gjengitt med tillatelse, av Camilla A. Andersen, bak bloggen treningsfrue.no. Følg henne på instagram @treningsfrue. Foto: Camilla A. Andersen

Hva med å bytte ut pølse og potetmos med kyllingpølse og grønnsaksmos? Like enkelt, bare mye sunnere – og barna vil elske det! For å beregne kaloriinnholdet har vi tatt utgangspunktet i følgende mengde.

Dette trenger du:
4 porsjoner, ca. 333 kcal per porsjon

8 pølser av kylling og kalkun
1/3 stk. fersk blomkål
1/3 stk. fersk brokkoli
en neve (30 gram) spinat
1 ss kesam
Salt/pepper
1 ts smør

. og en salat ved siden av:
1 ss fetaost
1,5 paprika
1,5 mango
1,5 lime

Slik gjør du det:
1. Sett på kokevann til grønnsakene. Lag et snitt på pølsene før de stekes og sleng de i pannen.
2. Deretter fyrer du løs med en enkel blomkål/brokkoli pure. Kok grønnsakene til de begynner å bli møre for deretter å tilsette en liten neve spinat. Vent et lite minutt så heller du ut vannet.
3. Bruk så en stavmikser til å blande alt sammen, men bland det nok slik at det ikke blir klumper. Tilsett litt salt, pepper og kesam etter behov. og kanskje litt smør.
4. Salaten er på ingen måte noe hokus pokus. Hakk opp ingrediensene og bland sammen. Avslutt med å klemme en halv lime over herligheten.

Oppskriften er hentet fra www.treningsfrue.no

Torsdag: Sunnere karbonadedeigburgere

BURGERHEAVEN: Hamburger er kanskje ikke det første du forbinder med slankemat. Her er den fete osten, dressingen og hvitt burgerbrød byttet ut med bedre alternativer. Laget av matblogger Nussara Guldberg / Just Another Food Story.
BURGERHEAVEN: Hamburger er kanskje ikke det første du forbinder med slankemat. Her er den fete osten, dressingen og hvitt burgerbrød byttet ut med bedre alternativer. Laget av matblogger Nussara Guldberg / Just Another Food Story. Foto: Nussara Guldberg/VG

En god hamburgerer kan du fint lage uten dryppende dressing og ketchup. Lag kjøttet fra mager karbonadedeig så er hovedjobben med «forsunnelsen» gjort. Grove hamburgerbrød gir mer fiber enn fint brød og holder deg mett på mindre. Blåmuggost er godt for de voksne, men barna i familien foretrekker nok heller en mildere osteskive.

Dette trenger du:
3 porsjoner, 364 kcal per porsjon
400 gram karbonadedeig
6 stk. soltørkede tomater
1 ts timian
0,5 ts chilipulver

Tilbehør:
30 gram catelli gorgonzola, blåmuggost
3 stk. soltørkede tomater
0,5 pakke ruccolasalat
3 stk. grøve hamburgere

Slik gjør du:
1. Finhakk soltørkede tomater, ha i sammen med karbonadedeigen og tilsett timian, chilipulver, salt og pepper. Bland godt sammen.
2. Form burgere og stek i litt olje i en varm panne til de er gjennomstekte.
3. Legg på burgerbrødene, topp med gorgonzola, soltørkede tomater og masse ruccolasalat.

Som vektklubb-medlem finner du oppskriften HER!

Hvis du allerede dagen i forveien vet at du har en tidsklemme dagen derpå, kan du jo planlegge litt med sunn og god kjøleskapsmiddag!

Fredag: Lompepizza

ENKELT OG GREIT: Oppskriften er laget, og gjengitt med tillatelse, av Lena Ness Andcock bak bloggen slanksterkogsunn.blogg.no. Følg henne på instagram @slank_sterk_sunn.
ENKELT OG GREIT: Oppskriften er laget, og gjengitt med tillatelse, av Lena Ness Andcock bak bloggen slanksterkogsunn.blogg.no. Følg henne på instagram @slank_sterk_sunn. Foto: Lena N. Andcock

Har du ikke tid eller krefter til å lage en hjemmelaget pizzabunn kan du fint bruke lomper eller tortillalefser i stedet! Husk å fukte lompene så de ikke blir brent. Det fine med porsjonspizzaer er at det er lynraskt å slenge i hop, og alle kan putte på sin favorittopping. Velg mye grønnsaker, rent kjøtt og bitte litt mindre ost for en sunnere variant. Du kan også bruke restemat til topping på pizzaen din.

Oppskrift på en god speltlompepizza – dette trenger du:
1 porsjon, ca. 326 kcal per porsjon.

lomper i ønsket porsjoner pizza
1 ss ketchup (uten tilsatt sukker)
2 skiver mager salami
1-2- skive kokt skinke
1/4 rødløk
1/4 paprika
2–3 soltørkede tomater
en neve ekstra lett ost
Krydre med rosmarin og oregano

Slik gjør du det:
1. Forvarm ovnen til 200 grader.
2. Ha så på ketchup og resten av toppingen på lompen.
3. Stek pizzaen i ca. 5–10 minutter, og topp med rosmarin og oregano til servering.

Oppskriften er hentet fra slanksterkogsunn.no

Her er flere oppskrifter til sunn kosemat!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

5 gode grunner til å spise humus Så mange kalorier er det i en hvetebolle
Kos deg med vafler uten dårlig samvittighet
De overraskende kaloribombene

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her