Matblogger og bakeentusiast Stine Haslestad, også kjent som Bakekona, har gode tips til deg som vil lage sunnere julebakst.

Prøv grove julescones uten sukker

Publisert: 2015-12-07 12:21

Klar du kan kose deg med bakst samtidig som du går ned i vekt. Matbloggen Bakekona har oppskriften på julens deiligste scones til 80 kalorier stykket.

Tidligere Vektklubb-medlem Stine Haslestad, bak bloggen Bakekona, på instagram @bakekona, har laget en oppskrift på alternative scones. De passer fint for deg som har lyst til å eksperimentere på kjøkkenbenken.

Her er oppskriften som gjør scones både sukkerfri, litt grovere, mindre fetende og i tillegg med en smak av jul:

Bakekonas julescones

Ikke så glad i kunstig søtning i bakst? Se hva du heller kan gjøre lenger ned på siden.

ca 14 stk til 78 kcal per stykk

110 gram (2 dl) fibra fullkornmel
90 gram (2dl) havregryn, små lettkokte
50 gram (0,5 dl) sukrin gold
1 ss bakepulver
0,5 ts kardemomme
en klype salt
30 gram lett margarin
250 gram mager kesam
50 gram rosiner

Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 225 grader. Bland sammen tørrvarene. Tilsett smør og mager kesam. Smøret trenger ikke smeltes på forhånd. Bland alt fort sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin.

Deigen vil være litt fuktig, men det gir også et luftig resultat.

Tilsett rosiner. Erstatt evt litt av rosinene med sukat.

Strø litt mel på benken, og skrap deigen ut av bollen. Strø litt mer mel på toppen, og trykk deigen ned med fingrene. Den skal være ca. 1,5-2 cm tykk.

Bruk et glass til å trykke ut scones.

Legg dem over på et bakepapir, og stek midt i ovnen i 8–10 minutter, avhengig av tykkelsen og størrelsen.

Flere sukkerfrie oppskrifter? Klikk her!

Du kan også ha sconesene i muffinsformer!

Når de er gylne på undersiden er de ferdige.

Voila! Server rykende varme, gjerne med syltetøy og vaniljekesam eller nyt i sin enkelhet!

PS. De kan fint fryses.

Vektklubb-medlemmer kan markere oppskriften som favoritt her.

Matbloggerne er gode på å trylle frem desserter og kosemat som man kan spise litt oftere, ved å bytte de tradisjonelle ingrediensene som smør, raffinert sukker og siktet hvetemel med andre alternativer. Dette kan være kunstig søtning, havremel, mel laget av malte nøtter, kesam eller cottage cheese. Det er også populært å bruke bananer, bønner, kikerter og søtpotet som base i blant annet kaker.

Se også: Sjokoladekake av søtpotet, raske bananpannekaker, eller kaker av gresskar

Noen av de alternative ingrediensene kan redusere kalorinivået sammenliknet med originaloppskriften. Andre gjør ikke det. Nøttemel for eksempel, vil inneholde omtrent det samme eller mer kalorier enn mel av korn (se faktaboks).

Det betyr ikke at du kan spise ubegrensede mengder av den alternative baksten, man må fortsatt passe på mengdene. Men flere matbloggere sier at det ikke er noe i veien for å spise dessert hver dag - så lenge den er «sunnere» enn originalen.

Ekte eller kunstig?

Hver og én må finne den metoden som fungerer for seg, over tid. Hvis du ikke liker smaken av kunstig søtning vil ikke den alternative baksten gi like god tilfredsstillelse som originalen, og da er det kanskje liten vits?

Kostholdsekspertene og ernæringsfysiologene, anbefaler deg gjerne å meste begrensningens kunst. Hvis du elsker rosinboller, lær deg å nyte én bolle én gang i uken. Kanskje oftere avhengig av hvor mange kalorier du har å rutte med i ditt kaloribudsjett.

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Flere oppskrifter på sukkerfri julebakst

Slik unngår du kaloriutskeielser på juleshopping

Slik velger du rett på julebuffét

Kos deg i julen med bedre samvittighet

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her